Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Η Επανάσταση του 1821 στο Ελληνικό Βιβλίο για παιδιά - Συλλογή Δημήτρη & Μάγδας Αναγνωστή

Η Επανάσταση του 1821 στο Ελληνικό Βιβλίο για παιδιά - Συλλογή Δημήτρη & Μάγδας Αναγνωστή

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα παρουσιάζει μέρος της Συλλογής Ελληνικού Βιβλίου για Παιδιά με θέμα την Επανάσταση του 1821 του ζεύγους Δημήτρη και Μάγδας Αναγνωστή.

Κάθε συλλέκτης μπορεί εύκολα να χαρακτηρισθεί σαν ένας <<έμπιστος>> υπερασπιστής κάθε δημιουργικού έργου μέσα από τις όποιες επιλογές του. Επιλογές που τις πιστεύει απλά και μόνο γιατί πιστεύει στην ίδια την «δημιουργία» - σε οποιαδήποτε μορφή της – και φυσικά στη λειτουργία της ως επικοινωνιακό και πνευματικό μέσον και στην αναγκαιότητά της για την κοινωνία μας.

Η  έκθεση συνοδεύεται και από έργα τέχνης με θέμα την επανάσταση του 1821 μεταξύ των οπίων και 10 ελαιογραφίες του γνωστού Ναΐφ ζωγράφου Νώντα Ρεντζή.

Το Βιβλίο που συνοδεύει την Έκθεση έχει επιμεληθεί η Μάγδα Αναγνωστή και την έκδοση του η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.(ΔΗΚΕΦΙΨ) Πρόκειται για ένα  εγχειρίδιο/λεύκωμα – μία εξιστόρηση που περιλαμβάνει επίσης βασικές γνώσεις και πληροφορίες γύρω από τα εκδοτικά εγχειρήματα του 20ου αιώνα ως προς τα ελληνικά βιβλία για παιδιά, και ειδικότερα όσα αναφέρονται στην Επανάσταση, καθώς και τον βασικό κατάλογο που προέκυψε από την αρχική αποτύπωση. Έτσι οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να αποκομίσουν, πέραν των εντυπώσεων και της μνήμης του γεγονότος, και κάτι χειροπιαστό στο οποίο θα μπορούν να ανατρέξουν στο μέλλον. Ευχόμαστε μάλιστα η καταγραφή και η παρουσίαση αυτή να γίνει αφορμή για να μελετηθεί σε βάθος στο μέλλον η ειδική αυτή κατηγορία του ελληνικού παιδικού βιβλίου.

Επιμέλεια Έκθεσης:
Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης - Μουσειολόγος
Μάγδα Αναγνωστή, Αρχιτέκτων - Συγγραφέας