- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η Αμαζονομαχία είναι ένα εγχείρημα της Clara Carvajal, που στοχεύει στην επανεκτίμηση του μύθου των Αμαζόνων, μέσα στο ιστορικό του πλαίσιο. Με βάση τις επιστημονικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη πολεμιστριών κατά τον 6ο αι. π.Χ., η καλλιτέχνιδα δημιουργεί μια σύγχρονη Αμαζονομαχία. Η έκθεση, υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Carmen Fernandez Ortiz, αποτελείται από 29 έργα.
Στις σειρές Αμαζονομαχία 1.1 και Αμαζονομαχία 1.2, η Clara Carvajal χρησιμοποιεί ως αφετηρία τις αναπαραγωγές των δεκατεσσάρων μετοπών της δυτικής πλευράς του Παρθενώνα, τις οποίες η ίδια φωτογράφισε στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης των Αθηνών. Προσθέτει κείμενο και εικόνα, προκειμένου να τις προσαρμόσει στο ιστορικό τους πλαίσιο. Με μια γραμματοσειρά, δικού της σχεδιασμού, ζωγραφίζει πάνω στο προστατευτικό ακρυλικό φύλλο, φράσεις, οι οποίες βασίζονται στους πέντε τίτλους που συνθέτουν τον σκελετό της ιστορίας:
- Μετάταξη
- Οι πραγματικές συνθήκες της μάχης
- Γυναίκες πολεμίστριες
- Η απώλεια της γλώσσας και ο πολιτισμός των ηττημένων
- Δεν είναι μύθος, είναι ιστορία.
Η αφήγηση ολοκληρώνεται με την Αμαζονομαχία 1.3, ένα βίντεο 12 λεπτών που δείχνει την επιβίωση των γυναικών σήμερα σε, απαγορευμένες για αυτές, επικράτειες. Αυτές οι νέες Αμαζόνες εκπροσωπούνται εδώ με εικόνες των εν δράσει αθλητριών πυγμαχίας, Arifa Bseiso (1984, Ιορδανία), Farinaz Lari Khanjari (1987, Ιράν) και Joana Pastrana (1991, Ισπανία), παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κατηγορία ελαφρών βαρών. Η Clara Carvajal, επέλεξε αποσπάσματα του έργου Πενθεσίλεια (1808), του Γερμανού ρομαντικού συγγραφέα Χάινριχ Φον Κλάιστ (1777-1811), για να συνοδεύσει τις εικόνες του βίντεο.
ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
Ισχύει το εισιτήριο εισόδου στα κτίρια του Μουσείου