Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Her Data: Μία έκθεση για τη σχέση γυναίκας και αλγόριθμου

Από την έκθεση Her Data
Mimi Ọnụọha, US, Aggregated 3.0, 2019, Single channel color video with sound, video still, Courtesy of the Artist

Η έκθεση Her Data διερευνά τη σημασία των δεδομένων και των αλγορίθμων στη σημερινή εποχή της τεχνητής νοημοσύνης μέσα από τη θέση της γυναίκας. Εξετάζει επίσης τη γυναικεία αναπαράσταση και ζητήματα σχετικά με την πολιτισμική ετερότητα στο πλαίσιο της γρήγορης κατανάλωσης της τεχνολογίας. Στερεότυπα, προκαταλήψεις και ταμπού φαίνεται πως επανέρχονται ισχυρότερα στην ψηφιακή σφαίρα, αναπαράγοντας αναχρονιστικές κοσμοθεωρίες, περιθωριοποιώντας ορισμένες κοινωνικές ομάδες και δημιουργώντας διακρίσεις μεταξύ κοινοτήτων.

Τέσσερις γυναίκες εικαστικοί, οι Μαρία Μαυροπούλου (GR), Πάολα Παλαβίδη (GR), Eli Cortiñas (ES/DE) και Mimi Ọnụọha (NG/USA), παρουσιάζουν διαφορετικές ιστορίες για το πώς οι κυρίαρχες τεχνολογικές αφηγήσεις επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τις ταυτότητες μας και τον κόσμο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις μηχανές αναζήτησης και τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Τα έργα της έκθεσης θέτουν ερωτήματα σχετικά με την αξιοποίηση των δεδομένων μας από τεχνολογικούς κολοσσούς, ενώ παράλληλα μας καλούν να παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά τον σχεδιασμό των σημερινών τεχνολογικών συστημάτων και να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας τους και τις κοσμοθεωρίες που προωθούν.

Επιμέλεια: Φωτεινή Βεργίδου & Κατερίνα Γκουτζιούλη 

Σχεδιασμός Έκθεσης: Μάρθα Γιαννακοπούλου | if_untitled architects
Σχεδιασμός Οπτικής Ταυτότητας: Κορίνα Γαλλίκα
Οπτικοακουστικός Σχεδιασμός: Μιχάλης Αντωνόπουλος, Μάκης Φάρος
Επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης
Υποδοχή Κοινού: Λυδία Πανάγου


Λόγω των μέτρων υγειονομικού χαρακτήρα, επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων μέσα στο χώρο της έκθεσης. Η είσοδος στο χώρο είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο Eventbrite στο link.

Για την είσοδο του κοινού στον εκθεσιακό χώρο του Ρομάντσο απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις. Η είσοδος γίνεται με τη χρήση μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την διάρκεια της παραμονής στην έκθεση και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Άρνηση επίδειξης σχετικού πιστοποιητικού εμβολιασμού ή έλλειψη αυτού καθιστά την είσοδο μη επιτρεπτή στον επισκέπτη.