Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«Από απόσταση»: Έργα του Αρκά για τον κορωνοϊό

 «Από απόσταση»: Έργα του Αρκά για τον κορωνοϊό, στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Έναν χρόνο τώρα…
που συναντιόμαστε, επικοινωνούμε, μαθαίνουμε από απόσταση…
που οι μάσκες δεν είναι μόνο για τους γιατρούς…
που η συνέντευξη λοιμωξιολόγων έχει μεγαλύτερη τηλεθέαση από το ποδόσφαιρο…
που τα ωραία μέρη δεν είναι αυτά με κόσμο…
που οι κοινωνικές αποστάσεις είναι για καλό…
που αθλούμαστε με κωδικό #6 και ψωνίζουμε με κωδικό #2…
που η υγεία όλων μας έγινε το πιο σημαντικό αγαθό…
που η ζωή μας άλλαξε…

Έναν χρόνο τώρα από απόσταση οι χαρακτήρες του Αρκά ξορκίζουν το κακό με «σκεπτόμενο» χιούμορ, μας εκπαιδεύουν στη νέα πραγματικότητα, μας μαλώνουν, όταν δεν τηρούμε τα μέτρα, μας θυμίζουν να χαμογελάμε κι ας είναι πίσω από τις μάσκες. Μας κάνουν να γελάμε και να βρίσκουμε ξανά αισιοδοξία και δύναμη. Έναν χρόνο τώρα από απόσταση ο Αρκάς μας συντροφεύει στα δύσκολα.

«Από απόσταση» είναι ο τίτλος της εικαστικής έκθεσης σκίτσων του Αρκά που  παρουσιάζεται διαδικτυακά από την Ελληνογερμανική Αγωγή. Πρόκειται για μία εικαστική έκθεση με 42 προσεγμένες αναπαραγωγές έργων του Αρκά που διαμορφώθηκαν κι εκτυπώθηκαν αρχικά ως κόμικς από τον δημιουργό τους, κατά το διάστημα των δύο τελευταίων χρόνων (2020-2021), με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.

Τον τελευταίο χρόνο βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε τις συνέπειες αυτής της πανδημίας, γεγονός που άλλαξε καθοριστικά τον τρόπο της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Ανησυχίες κι εκνευρισμοί, οδυνηρές απώλειες και αποστασιοποιήσεις, πρωτόκολλα κι αντιδράσεις, μαζί με περιορισμούς και στερήσεις, φόβους κι ελπίδες, νοσταλγίες αλλά κι ευτράπελα ήταν όσα γνωρίσαμε, τα οποία δεν θα μπορούσαν ασφαλώς να αφήσουν ασυγκίνητο τον Αρκά, έναν σκιτσογράφο με τόσο καυστικό χιούμορ. Έναν ευφάνταστο και πολυδιάστατο κομίστα, που εδώ και σαράντα χρόνια μας συνοδεύει καθημερινά σχολιάζοντας με ευφυία κι αυτοκριτική διάθεση, με καυστικότητα κι άλλοτε με ειρωνεία, πολλές από τις συνήθειες και τα απρόβλεπτα, τις αινιγματικές ή αμήχανες συμπεριφορές και παραδοξότητές μας, μέσα πάντα από το μοναδικό του χιούμορ.

Την επιμέλεια της έκθεσης, του συνοδευτικού της επίσης έντυπου υλικού, όπως και του καταλόγου που θα κυκλοφορήσει, έκανε η Ιστορικός Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ) κ. Αθηνά Σχινά, η οποία υπογράφει και το βασικό κείμενο.