Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«Όμορφα & Εφήμερα» της Λίζας Μέρλιν - Βασιλάτου

Έργο της της Λίζας Μέρλιν - Βασιλάτου

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό υποδέχεται ξανά -μετά από 15 χρόνια -  το εξαιρετικό και ευφάνταστο ζωγραφικό έργο της Λίζας Μέρλιν – Βασιλάτου με τίτλο «Όμορφα & Εφήμερα».

Η ζωγράφος φέρνει την άνοιξη εκθέτοντας μία σειρά από όμορφα λαδοπαστέλ που απεικονίζουν λουλούδια. 

Με την τεχνοτροπία της να παίζει με τον παραστατικό εξπρεσιονισμό και την καθαρή ματιά της η καλλιτέχνιδα – όπως γράφει ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Ευρωπαϊκής Τέχνης, Στέλιος Λιδάκης «…ανήκει στις ζωγράφους που αντιλαμβάνονται τη ζωγραφική σαν μια συμφωνία χρωματικών  τόνων, σαν εκκένωση ενός χρωματικού βιώματος πάνω στο χαρτί. Έχουμε λοιπόν μια τυπικά τονική ζωγραφική, μία ζωγραφική του χρώματος, εκεί που το σχήμα ή το σχέδιο επικουρεί κυρίως αυτή την τάση. Πρόκειται για μια προσπάθεια καλλιέργειας της λεγόμενης καθαρής ζωγραφικής που επιδιώκει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του χρώματος, που αποτελεί και τον βασικότερο παράγοντα της ζωγραφικής γενικότερα. Αυτό επιτυγχάνεται με αφαιρετικό τρόπο: η χρωματική κηλίδα που στη υφή της είναι εξπρεσιονιστικού τύπου, αφού κυριαρχεί η αδρή πινελιά, πλάθεται, χωρίς να εξομοιώνεται, οπότε η γκάμα παραμένει αδρή και ενεργητική.

Εκείνο που τελικά ενδιαφέρει είναι η ζωντανή και αρμονική χρωματική τονικότητα πέρα από κάθε φυσιοκρατική λεπτομέρεια ή θεματική δέσμευση. Γι’ αυτό και το μοτίβο κυριαρχεί στο πρώτο εικονιστικό επίπεδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παρακάμπτεται τελείως η έννοια του χώρου αλλά και του βάθους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τα χρωματικά επίπεδα του φόντου διαμορφώνουν μια τρίτη διάσταση.

Τελικά το χρώμα, δυναμικό και φορτισμένο από το αίσθημα, αποκτά μια διονυσιακή οργασμικότητα, φτάνοντας ως την αναζήτηση των θερμών τόνων του χρυσού.

Το παιχνίδι άλλωστε θερμών και ψυχρών χρωματικών τόνων συντελείται με ένα εσωτερικό πάθος που κάνει την εικόνα να επιβάλλεται με τη δύναμη αλλά και το γνήσιο και άμεσο αίσθημα  που εκφράζονται σε αυτήν…».

Επιμέλεια Έκθεσης: Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης - Μουσειολόγος

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

Έργο της της Λίζας Μέρλιν - Βασιλάτου
«Όμορφα & Εφήμερα» της Λίζας Μέρλιν - Βασιλάτου
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Λόγω του COVID-19 δεν θα πραγματοποιηθούν εγκαίνια. Η χρήση μάσκας εντός της Πινακοθήκης Λέφα είναι υποχρεωτική.