Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«Πολιτικοί Λόγοι »

69102-139167.jpg

H Kunsthalle Athena ξεκινά το πρόγραμμα των Πολιτικών Λόγων. Πρώτη η Anastasia Ax θα αλλάξει την εγκατάστασή της Exile μέσω μιας δυναμικής δράσης. Μετά, ο Dean Spunt των No Age θα παρουσιάσει στις 7 Ιουνίου μια εικαστική performance για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει πάρτυ με DJs! Ανάμεσά τους ο καλλιτέχνης Lo-Fi. Τέλος, στις 19 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η ελληνική πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του Allan Sekula The Forgotten Space. Όλα με συνοδεία ρακής και μπύρας στην μοναδική, κλασσική πια, ταράτσα της Kunsthalle.

Δράση Exile της Anastasia Ax

(Σάββατο 31/05, 20.30)

Το έργο Exile της Anastasia Ax μεταλλάσσεται. Μέσα από αυτήν την δράση (performance) η καλλιτέχνης θα επιχειρήσει μια βίαιη μεταμόρφωση της αρχικής εγκατάστασης του έργου της, χρησιμοποιώντας ως υλικά το σώμα της, νερό, μελάνι και μικρόφωνα, που θα μεταφέρουν τον ήχο των κινήσεων και της φωνής της. Πρόθεσή της είναι να δώσει νέο νόημα και σχήμα σε αυτό το παράξενα οικείο χωριό και να δημιουργήσει μια διαφορετική πλατφόρμα διαλόγου στην οποία ουτοπικές και καταστροφικές δυνάμεις συνενώνονται παράγοντας νέες φόρμες. Πρωταρχική ιδέα στο έργο της Anastasia Ax είναι η μετάπλαση των υλικών μέσω μιας διαδικασίας χτισίματος και γκρεμίσματος που θα μπορούσε να παρομοιαστεί ως ένας αέναος κύκλος ή ένα σύμπαν σε σύγκρουση. Παράλληλα η χρήση του μελανιού εκτός από αναπόσπαστο στοιχείο της ζωγραφικής παράδοσης λειτουργεί εδώ σαν δηλητηριώδες υλικό που επανανοηματοδοτείται με τα αισθήματα της μελαγχολίας και της εγκατάλειψης. Για την καλλιτέχνη κάθε performance είναι μια νέα εμπειρία, ένα σημείο συνάντησης ανάμεσα σε performer και κοινό κατά το οποίο η ενέργεια σαν ακατέργαστη δύναμη έρχεται να συναντήσει τον θεατή σε μια απρόβλεπτη κατάσταση. Το ίδιο βράδυ θα γίνει και η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου της καλλιτέχνιδας με τίτλο ANASTASIA AX, 2007-2013.

Εικαστική performance του Dean Spunt από τους No Age

(Σάββατο 07/06, 20.30)

Ως μέρος της σειράς Πολιτικοί Λόγοι ο Dean Spunt θα παρουσιάσει μια οριακή δράση. Καταστρέφοντας επιμελώς φορητά κασετόφωνα τα οποία βυθίζει σε γυάλινα δοχεία γεμάτα με πλαστικό χρώμα, ο Spunt προσεγγίζει τον ήχο ως ύλη αλλά και ως φάσμα, ενώ μέσα από την αλλοίωση του συστήνει γλυπτικά ηχητικά «αντικείμενα». Αυτό που βλέπουμε (και κυρίως αυτό που ακούμε) είναι ο ήχος της αποσύνθεσης, μια αναπαραστατική προσέγγιση στον ίδιο τον ήχο: «καίγοντας» την πρωταρχική εγγραφή στη μαγνητοταινία, γινόμαστε μάρτυρες μιας άλλης εγγραφής, μιας καλλιτεχνικής χειρονομίας όπου μέσα στην πάλη των ίδιων των υλικών, αντιλαμβανόμαστε τη σχεδόν υλική διάσταση του ήχου, καθώς βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας το ίχνος του να εξαϋλώνεται.

Ο Dean Spunt έχει ξαναέρθει στην Ελλάδα το 2011 για να συνοδεύσει μουσικά με το duo του, Νο Age, το έργο του Doug Aitken, Black Mirror, μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ.

Ελληνική πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του Allan Sekula The Forgotten Space 

(Πέμπτη 19/06, 20.30)

Το Forgotten Space ακολουθεί κοντέινερ σε εμπορικά και φορτηγά πλοία, τρένα και φορτηγά, ακούγοντας τους εργαζόμενους, τους μηχανικούς, τους σχεδιαστές, τους πολιτικούς και αυτούς που έχουν περιθωριοποιηθεί από το παγκόσμιο σύστημα μεταφορών. Επισκεπτόμαστε γεωργούς και χωρικούς στην Ολλανδία και το Βέλγιο που έχουν εκτοπιστεί, χαμηλά αμειβόμενους οδηγούς φορτηγών στο Λος Άντζελες, ναυτικούς που απασχολούνται σε τεράστια πλοία μετακινούμενα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, και εργάτες εργοστασίων στην Κίνα, των οποίων οι χαμηλοί μισθοί ολοκληρώνουν την σύνθεση ενός συνολικά εύθραυστου παζλ. Αλλά και στο Μπιλμπάο ανακαλύπτουμε την πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή της πεποίθησης ότι η ναυτιλιακή οικονομία και η ίδια η θάλασσα είναι κατά κάποιο τρόπο απαρχαιωμένες. Μια σειρά διαφορετικών μέσων χρησιμοποιούνται, όπως για παράδειγμα: περιγραφικά ντοκιμαντέρ, συνεντεύξεις, φωτογραφίες, αρχειακό υλικό και αποσπάσματα από παλιές ταινίες. Το αποτέλεσμα είναι ένα φιλμικό δοκίμιο για μία από τις πιο επιδραστικές διαδικασίες του σήμερα. Tο Forgotten Space βασίζεται στο έργο Fish Story του Sekula και επιδιώκει να κατανοήσει και να περιγράψει τον σύγχρονο κόσμο της ναυτιλίας σε σχέση με την περίπλοκη συμβολική θαλάσσια κληρονομιά.

Info: 31/05-19/06. Οι «Πολιτικοί Λόγοι 2014» τρέχουν παράλληλα με την έκθεση This is Not My Beautiful House με τους Anastasia Ax, Κωστή Βελώνη, Απόστολο Γεωργίου και Σωκράτη Σωκράτους.

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ