- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich του Deree - The American College of Greece παρουσιάζει την έκθεση «Collectanea» σε επιμέλεια του προσκεκλημένου επιμελητή Χριστόφορου Μαρίνου. Η έκθεση αποτελεί μέρος του Arts Festival που διοργανώνει η Σχολή.
Η έκθεση «Collectanea» γεννήθηκε από την ανάγνωση του ομότιτλου βιβλίου του Ζήσιμου Λορεντζάτου (1915-2004). Ο χρόνος (καλοκαίρι) και ο τόπος (Σκύρος και Εύβοια) της ανάγνωσης των ημερολογιακών καταγραφών του κορυφαίου δοκιμιογράφου επέδρασαν καταλυτικά στη σύλληψη της επιμελητικής ιδέας και στην επιλογή των καλλιτεχνών. Σε μία τέτοια έκθεση, η οποία οπτικοποιεί μια αναγνωστική εμπειρία, ο επιμελητής έχει κυρίως διαμεσολαβητικό ρόλο: συγκεντρώνει έργα που διαισθάνεται ότι αποτυπώνουν το πνεύμα του βιβλίου και ορισμένες από τις εμμονές του συγγραφέα.
Το μνημειώδες βιβλίο του Λορεντζάτου κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις Δόμος. Όπως σημειώνει ο ίδιος, «τα collectanea αναφέρονται στην περιπέτεια της ευαισθησίας, στην περιπέτεια του στοχασμού ή στην περιπέτεια της γλώσσας». Αντίστοιχα, η έκθεση «Collectanea» επιχειρεί να μεταφέρει στο χώρο την αίσθηση αυτής της πολλαπλής περιπέτειας. Τα έργα που την απαρτίζουν αναφέρονται στην περιπέτεια του βλέμματος, στην τελετουργία της ανάγνωσης ενός κειμένου ή ενός τοπίου, στη σχέση της γραφής με την εικόνα (στην εικόνα ως γραφή και στη γραφή ως εικόνα), στη μεγάλη σημασία των μικρών πραγμάτων.
Η έκθεση περιλαμβάνει σχέδια, φωτογραφίες, γλυπτικές εγκαταστάσεις και βίντεο. Κάποια έργα λειτουργούν σαν σημειώσεις και τρισδιάστατα οπτικά δοκίμια, άλλα σαν ημερολογιακές καταγραφές και ψυχογράμματα. Συναντάμε επίσης κείμενα-γλυπτά, αλλά και σχέδια που εστιάζουν στη διαδικασία της εμβύθισης σε ένα κείμενο και τη σωματική σχέση που αναπτύσσουμε με αυτό.
Ο αυτοβιογραφικός λόγος που διαποτίζει το επιμελητικό σκεπτικό θέτει ερωτήματα που αφορούν την κρυφή δυναμική της συνάθροισης καλλιτεχνών και έργων, τη βαθύτερη επικοινωνία μεταξύ επιμελητή και καλλιτέχνη, καθώς και την ίδια την επιμελητική πρακτική. Η έκθεση «Collectanea» προσεγγίζει την ιδέα του συλλέγειν μέσα από την προσωπική και επιλεκτική ματιά ενός επιμελητή που ενδιαφέρεται για την αμφίδρομη σχέση μεταξύ κειμένου και εικόνας.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Νίκος Αλεξίου, Ανδρέας Βάης, Νέλλα Γκόλαντα, Ρία Δάμα, Νανά Ησαΐα, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Ζήσης Κοτιώνης, Παναγιώτης Κουλουράς, Άννα Κωνσταντίνου, Βασιλική Λευκαδίτη, Κλέαρχος Λουκόπουλος, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Άνθιμος Πελοποννήσιος, Κώστας Ρουσσάκης, Studio Lialios Vazoura, Μαρία Τζανάκου, Τάσσος Τριανταφύλλου, Γιώργος Τσεριώνης.
Εγκαίνια: Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 18:00-22:00
Σχετικά με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος είναι ένας ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός με ιστορία 145 ετών. Αποτελείται από τρεις εκπαιδευτικές μονάδες: το Γυμνάσιο και Λύκειο–ΙΒ Pierce, το Deree, που προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, και το Alba Graduate Business School. Στο πλαίσιο της αποστολής του να παρέχει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος προσφέρει ετησίως περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ σε υποτροφίες και προγράμματα οικονομικής υποστήριξης.
Σχετικά με το Deree – The American College of Greece
Το Deree αποτελεί μία από τις τρεις εκπαιδευτικές μονάδες του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Προσφέρει 28 σύγχρονα προπτυχιακά προγράμματα bachelor, αναγνωρισμένα από τον αμερικανικό οργανισμό NECHE (New England Commission of Higher Education) και πιστοποιημένα από το OU (Open University) του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα προγράμματα προσφέρονται μέσω των τριών σχολών του Deree: School of Business and Economics, School of Liberal Arts and Sciences, Frances Rich School of Fine and Performing Arts. Επιπλέον, μέσω της μεταπτυχιακής σχολής του Deree, προσφέρονται 6 προγράμματα master στους τομείς της Ψυχολογίας, της Επικοινωνίας, της Εκπαίδευσης και των Big Data.