Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Eric Stephany, Πανικός

4_eric-stephany-agapi-neon-2018.jpg

Εδώ και αρκετά χρόνια ο Eric Stephany ερευνά τον τρόπο με τον οποίο μας επηρεάζει η αρχιτεκτονική και πώς, με τη σειρά μας, προβάλλουμε αυτήν την επιρροή στα αντικείμενα γύρω μας. Για τον καλλιτέχνη αυτό συνδέεται με την ενσυναίσθηση, σύμφωνα με την ρομαντική αντίληψη του Einfühlung, που αναφέρεται στη τάση που έχουμε να προβάλουμε την υποκειμενική και συναισθηματική μας ζωή σε αντικείμενα και να ταυτιζόμαστε με αυτά. Ως προβολή της υποκειμενικότητας μας στα αντικείμενα, η ενσυναίσθηση είναι ουσιαστική για την κατανόηση των τρόπων με τους οποίους καταλαμβάνουμε τον χώρο. Ο Stephany μέσα από τα γλυπτικά του έργα, το κολάζ, το βίντεο και την performance αναζητά μία σειρά από αμφίσημα συναισθήματα ή διανοητικές καταστάσεις, όπως ο φόβος, η θλίψη, η προσδοκία, το δέος ή η αγάπη.

Στην έκθεση ο Eric Stephany παρουσιάζει μια σειρά νέων έργων αποτέλεσμα της δουλειάς του στην διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων της παραμονής του στην Αθήνα. Ο Πανικός είναι μία απόπειρα για τον ορισμό της αγάπης μέσω παράδοξων ορισμών όπως αυτοί εκφράζονται μέσω της γλυπτικής, της γλώσσας και της performance. Η έκθεση αποτελεί αφορμή για την παρουσίαση την δεύτερης στροφής από το Neon Love Poem καθώς και μία σειρά μαρμάρινων γλυπτών. Ο Stephany θα παρουσιάσει επίσης μία performance με τίτλο “‘L’esprit d’escalier” (2019) το βράδυ των εγκαινίων. Eίναι ένας χορός για ένα άτομο σε έξι πράξεις. "L'esprit d’ Escalier" είναι ένας γαλλικός όρος που χρησιμοποιείται για την δυσάρεστη κατάσταση να σκέφτεται κανείς πολύ αργά την τέλεια απάντηση.

Έργα του Stephany έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Air de Paris, Hussenot, Torri, Béton Salon, Fondation d'Entreprise Ricard, Obadia, Glassbox και στο κέντρο George Pompidou (Παρίσι), Exile Gallery (Βιέννη), Atelier Kunst Spiel Raum και Deutsches Architektur Zentrum (Βερολίνο),  Marianne Boesky και ISCP (Νέα Υόρκη), Ferme du Buisson (Nοισιέλ, Γαλλία), στο μουσείο Nivola (Οράνι, Ιταλία) και στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Πράγας και της Αθήνας.

Η performance ‘L’esprit d’escalier” (2019) πραγματοποιείται με την πολύτιμη συνεργασία του Πέτρου Τουλούδη, της Άριας Μπουμπάκη και της Emilie Pischedda. O έκθεση Πανικός πραγματοποιείται με την υποστήριξη του DRAC Île-de-France.


Εγκαίνια: Σάββατο 30 Νοεμβρίου,  20.30
Διάρκεια: 30 Νοέμβρη - 29 Δεκέμβρη 2019
Performance, 21.00