Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Αγγελική Λόη & Δήμητρα Σκανδάλη, Salty fields

"Salty Fields" των εικαστικών Αγγελικής Λόη και Δήμητρας Σκανδάλη στο Μουσείο των Ηρακλειδών

Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει τη διατομική έκθεση «Salty fields» των εικαστικών Αγγελικής Λόη και Δήμητρας Σκανδάλη, σε επιμέλεια της Νίνας Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσσιας Βιολογίας και με τη συνεργασία του Μανόλη Καρτεράκη, Ιστορικού τέχνης. 

H έκθεση Salty fields (Αλμυρά λιβάδια) αναπτύσσει μία ιδιαίτερη προβληματική για τον κόσμο της θάλασσας, παρουσιάζοντας έργα σύγχρονης τέχνης (εγκαταστάσεις, κατασκευές, ζωγραφική και έργα μικτής τεχνικής) εμπνευσμένα από τα φύκια.

Από την πλευρά της θαλάσσιας βιολογίας, οι οργανισμοί, που κοινώς ονομάζουμε φύκια, διακρίνονται στα θαλάσσια φυτά και τα φύκη. Στη Μεσόγειο ενδημεί το φυτό Ποσειδωνία, που σχηματίζει θαλάσσια λιβάδια από πράσινες «κορδέλες» στον αμμώδη βυθό. Οι σωροί από σταχτί «κορδέλες» που συχνά βλέπουμε ξεβρασμένες στις παραλίες δημιουργούνται από νεκρά φύλλα Ποσειδωνίας. Τα φύκη, από την άλλη, ενώ είναι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί, δεν ανήκουν στα φυτά και διακρίνονται σε μακροφύκη και μικροφύκη. Τα μακροφύκη, βρίσκονται προσκολλημένα κυρίως στον βραχώδη βυθό και ανάλογα με το είδος εμφανίζουν πράσινο, καφέ ή κόκκινο χρώμα. Τα μακροφύκη και τα θαλάσσια φυτά αποτελούν τη θαλάσσια βλάστηση, σημαντικής ζωτικής αξίας για τον πλανήτη.

Σε μια από τις σπάνιες προσπάθειες σύμπραξης της τέχνης με την επιστήμη της θάλασσας για τη χώρα μας, η έκθεση Salty fields αντλεί έμπνευση από τη θαλάσσια βλάστηση και επιχειρεί μέσω της εικαστικής εμπειρίας την ανάπτυξη προβληματισμού για το θαλάσσιο περιβάλλον, στοχεύοντας στη συνειδητοποίηση και την προσωπική μας εμπλοκή, που παραμένει σταθερό ζητούμενο. Η Αγγελική Λόη, μέσα από λεπταίσθητες χειρονομίες αποτύπωσης των ίδιων των φυκιών στη ζωγραφική, τα έργα μικτής τεχνικής, τα γλυπτά ή τα κοσμήματά της, αναδεικνύει ποιητικά τη ζωογόνα ομορφιά τους, αλλά και τη δυνατότητα μιας αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση. Αντίστοιχα, η Δήμητρα Σκανδάλη δημιουργεί συμπλέγματα με ετερογενή υλικά που βρίσκει στη θάλασσα -όπως φύκια και πλαστικά-, αποπνέοντας μια αίσθηση ευθραυστότητας, ρευστότητας και παροδικότητας, όπου διαφαίνεται ότι υπάρχει βιωσιμότητα μόνο μέσα από την αλληλεξάρτηση αλλά και την τήρηση των ισορροπιών.


Η έκθεση πλαισιώνεται από ξεναγήσεις, επιστημονικές διαλέξεις, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων και το 6ο Εκπαιδευτικό Συμπόσιο Φυκολογίας.

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, 19:00 - 21:00

Φύκια, φυκιάδες και απέραντο γαλάζιο
Μαρία Σαλωμίδη, Ερευνήτρια Γ, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)
Προβολή βίντεο, Δρ. Γιάννης Ίσσαρης, Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, 19:00 - 20:30

Η χαρτογράφηση του θαλάσσιου φυτού Ποσειδωνία (Posidonia oceanica) στις ελληνικές θάλασσες

Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας – Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών

Δευτέρα 9 Μαρτίου, 19:00 - 20:30

Άνθρωπος και φύκη: μία επισκόπηση του σήμερα με προβολή στο μέλλον
Δρ Γιάννης Τζοβενής, Ερευνητής, Εργαστήριο Οικολογίας και Συστηματικής, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Βιολογία & τέχνη: τα θαλάσσια λιβάδια & τα φύκη
Σχεδιασμός-Επιστ. Επιμέλεια & Υλοποίηση: Νίνα Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσσιας Βιολογίας
Παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της έκθεσης σε συνεννόηση με το Μουσείο Ηρακλειδών

6ο EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΦΥΚΟΛΟΓΙΑΣ
Τα φύκη στο περιβάλλον, στην εκπαίδευση και στην τέχνη
Διοργάνωση: Ελληνική Φυκολογική Εταιρεία (ΕΛΦΕ)
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων


Εγκαίνια: 10 Δεκεμβρίου, ώρα 19:30

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ