Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

John Knight, Headshots, a work in situ

69260068_117906726240388_5891736347382644736_n.jpg

Ο John Knight γεννήθηκε το 1945 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Παγκόσμιος πρωτοπόρος στη μετα-εννοιολογική τέχνη, έχει ασκήσει σημαντική επιρροή σε καλλιτέχνες της γενιάς του και μετέπειτα, κυρίως μέσα από την τέχνη του αλλά και από τη διδασκαλεία του σε πανεπιστήμια.

Στα έργα του είναι έκδηλη η αφοσίωσή του σε θέματα που ασκούν κριτική σε θεσμούς, όπως τα μουσεία, και το παγκόσμιο κοινωνικοοικονομικό κατεστημένο. Το έργο του δε χαρακτηρίζεται από ένα αναγνωρίσιμο στυλ με κοινά φορμαλιστικά στοιχεία ή μέσα. Την τέχνη του την συναντάμε με τη μορφή αλληλογραφίας, διαφημιστικών αφισών, ημερολογίων, αλλά και σε αλφάδια, αναμνηστικά πιάτα, ξαπλώστρες, κουδούνια ποδηλάτου, και πιστωτικές κάρτες. Πρόκειται για καθημερνά χρηστικά αντικείμενα κατανάλωσης και διακόσμησης, που δεν αποποιούνται ποτέ ολοκληρωτικά τη χρηστική τους υπόσταση και αμφισβητούν την πολυτιμότητα που η αγορά προσδίδει στα έργα τέχνης.

Ο John Knight επαναπροσδιορίζει συνεχώς την έννοια του έργου τέχνης, ενώ παράλληλα αμφισβητεί τα αρχιτεκτονικά και τα ιδεολογικά όρια του μουσείου και του εκάστοτε εκθεσιακού χώρου.

Για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες ο πολυσχιδής John Knight έχει αναπτύξει έναν τρόπο δημιουργίας in situ, δανειζόμενος τακτικές από το χώρο της αρχιτεκτονικής, του design, της διαφήμισης, του τουρισμού και του επιχειρηματικού κλάδου. Ιδιοποιείται τη γλώσσα τους για να αποκαλύψει τα εν δυνάμει και τα υποβόσκοντα οικονομικά και πολιτικά συστήματα επιβολής του ισχυρότερου στον αδύναμο, του κυρίαρχου πολιτισμού προς τον ασθενέστερο. Σκιαγραφεί τις αρνητικές επιπτώσεις τους στον πολιτισμό μας, καθώς καμία καλλιτεχνική δημιουργία δεν μπορεί να τις αποφύγει. Ένας καλλιτέχνης με ισχυρή παρουσία και με πολλές διεθνείς εκθέσεις στο ενεργητικό του.