Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«Smile at the Stranger»

Με τίτλο εμπνευσμένο από το ομόνυμο έργο της Louise Bourgeois για το prοject "Do it", η έκθεση του VYCA House επειχειρεί να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στη σύγχρονη τέχνη.

57745-115599.jpg

Με τίτλο εμπνευσμένο από το ομόνυμο έργο της Louise Bourgeois για το prοject "Do it", η έκθεση του VYCA House επειχειρεί να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στη σύγχρονη τέχνη.

Το 1993, ο επιμελητής Hans Ulrich Obrist μαζί με τους καλλιτέχνες Christian Boltanski και Bertrand Lavier, είχαν την ιδέα να συγκεντρώσουν σε έναν πρακτικό οδηγό της μορφής Dο-it-Yourself, μια λίστα με βήμα προς βήμα οδηγίες από σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης τέχνης, τις οποίες μπορούσε κανείς να ακολουθήσει προκειμένου να «φτιάξει» μόνος του ένα έργο τέχνης. 

Με την προτροπή "Do it", η Louise Bourgeois πρότεινε: «Ενώ περπατάς, σταμάτα και χαμογέλα σε έναν άγνωστο». Το έργο της Bourgeois με τη συμβολική του σημασία και την καθαρόαιμη φλούξους εφαρμογή του, αποδεικνύει ότι η καλλιτεχνική πράξη είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί μέσα από μια απλή, παιχνιδιάρικη χειρονομία, την οποία μπορεί κανείς να «εκτελεί» σε καθημερινή βάση.

 

Στην έκθεση "Smile at the Strange", η ιδέα του άγνωστου (stranger) δίνει τη θέση του σε ό,τι ο καθένας από εμάς θεωρεί περίεργο, ασυνήθιστο, μακρινό. Δώδεκα καλλιτέχνες εκθέτουν έργα για τα παιδιά, αποδεχόμενοι παράλληλα την πρόκληση να εκμυστηρευτούν, ο καθένας για τον εαυτό του, μια προσωπική πληροφορία, για τους ίδιους ή τη ζωή τους. Ο πάγος σπάει. Η ιδέα του καλλιτέχνη παύει να είναι κάτι απομακρυσμένο. Άρα και του έργου τέχνης. Χαμογέλασέ του και περίμενε να δεις αν κι εκείνο θα αντιδράσει το ίδιο. Ακολούθησε την οδηγία γιατί αυτός είναι ο κανόνας για ένα καινούργιο παιχνίδι.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιάννης Γρηγοριάδης, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Λίνα Θεοδώρου, Νίκος Καναρέλης, Ειρήνη  Καραγιαννοπούλου, Νίκος Παπαδόπουλος, Άρτεμις Ποταμιάνου, Δημήτρης Ρόκος, Έρη Σκυργιάννη, Γιώργος Τσεριώνης, Κατερίνα Χρηστίδη, Αλέξανδρος Ψυχούλης

 ΙNFO: 7/12 - 26/01, Ώρες λειτουργίας: Πέμ. - Σάβ. 12.00 - 18.00, Κυρ. 12.00 - 15.00, Είσοδος ελέυθερη 

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ