Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Σταύρος Χαρισόπουλος, «ICE-landing»

55506-111823.jpg

Η Ισλανδία και το φυσικό της τοπίο όπως δεν τα έχετε ξαναδεί, αποτυπωμένα από τον φωτογράφο Σταύρο Χαρισόπουλο.

Η αεροφωτογράφηση έγινε σε ύψος 900 ποδιών από μονοκινητήριο αεροπλάνο τύπου Cessna με ανοιχτό παράθυρο ώστε να μην παρεμβάλλονται εμπόδια στον φωτογραφικό φακό. Το καλοκαίρι είναι η καταλληλότερη εποχή για την καταγραφή των ποταμών και των δέλτα που σχηματίζουν, καθώς οι παγετώνες της ενδοχώρας λιώνουν και υδάτινοι όγκοι διατρέχουν την χώρα σε τεράστιες εκτάσεις συμπαρασύροντας ιζήματα με ποικίλα χρώματα. Η καταγραφή των ασπρόμαυρων εικόνων είναι προϊόν φωτογράφισης με παρατεταμένη έκθεση, η οποία αποτυπώνει την κίνηση την κίνηση μεταβαλλόμενων στοιχείων όπως το νερό και τα σύννεφα.

Αλλεπάλληλοι, επικαλυπτόμενοι και τεμνόμενοι λαβύρινθοι, κήποι με διακλαδωτά μονοπάτια, τοπογραφικοί χάρτες ανεξερεύνητων περιοχών, αναπτύγματα εγκεφαλικών νευρώνων· κάθε ερμηνευτικός συνειρμός είναι ευπρόσδεκτος για την αποκρυπτογράφηση των αεροφωτογραφιών της Ισλανδίας. Μια και μόνη «μετάφραση» αυτών των τοπίων θα αδικούσε την αινιγματικότητά τους. Ωστόσο, ο επίμονος παρατηρητής μπορεί να ανακαλύψει κάποιες σταθερές που τα διατρέχουν.

Η απουσία γνώριμων σχημάτων – σημείων αναφοράς καταργεί κάθε κλίμακα: ο θεατής δε γνωρίζει αν έχει το ρόλο και την οπτική ενός μικρού θεού, ενός αστροναύτη που παρατηρεί ηπείρους και ωκεανούς στην επιφάνεια ενός πλανήτη ή ενός βιολόγου που –σκυμμένος στο μικροσκόπιό του– καταδύεται στον μικρόκοσμο μοριακών ενώσεων, κυττάρων και μικροοργανισμών. 

Απόκοσμο το νερό και το τοπίο που το περιβάλλει.Η απουσία γνώριμων σημείων αναφοράς συνεπάγεται πρωτίστως την απουσία του ανθρώπινου αποτυπώματος. Ο Άνθρωπος και τα έργα του δεν βρίσκονται εδώ: στην άκρη αυτού του ηφαιστιογενούς νησιού, στην άκρη του κόσμου, η Φύση μόνη –χωρίς θεατές- πλάθει εικόνες υπερβατικές και εξωγήινες. Κι εμείς, μέσα από την ασφάλεια της απόστασης και με αντικλείδι τη φωτογραφία, σαν κλέφτες ή περίεργα παιδιά, παρατηρούμε και θαυμάζουμε…

INFO: Αίθουσα Natura – ΓΑΙΑ, Τρίτ. - Παρ. 09.00 – 14.30, Σάβ. 9.30-16.00, Κυρ. 10.00 – 16.00, Είσοδος €6, Μειωμένο €4, Ανέργων €3