Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Γιάννης Παπαδόπουλος, Το βιβλίο των λίθων

dscf4164.jpg

Η πρώτη ατοµική έκθεση του Γιάννη Παπαδόπουλου στην Kalfayan Galleries αποτελεί συνέχεια της έρευνας και του εικαστικού πειραµατισµού του καλλιτέχνη στη διάρκεια του residency στο WIELS στις Βρυξέλλες.

Τα ζωγραφικά έργα της έκθεσης συνθέτουν ένα εικαστικό δοκίµιο επάνω σε αρχετυπικά σχήµατα/σηµασίες, τα οποία ο καλλιτέχνης συλλέγει και µελετά: πέτρες από τις όχθες του ποταµού Γλαύκου. Τη συλλογή των λίθων ακολουθεί ενδελεχής καταγραφή και µελέτη σε συνάρτηση µε τη µακρόχρονη ενασχόληση του καλλιτέχνη µε τις κλασικές σπουδές, τα µαθηµατικά και τις επιστήµες. Η συγκοµιδή των λίθων έλαβε χώρα κατά τους χειµερινούς µήνες, όταν ο ποταµός είναι πολύ ορµητικός και επικίνδυνος.

Η επιλογή του ποταµού, σε άµεση σχέση µε την καταγωγή του καλλιτέχνη έγινε µε γνώµονα το ρόλο του ως οδηγού προς µια ενδοχώρα και ως σύνορο, το οποίο άλλοτε ενώνει και άλλοτε διαχωρίζει. Παράλληλα ο Παπαδόπουλος προχώρησε στην οργάνωση µιας χρωµατικής κλίµακας βάσει του ρόλου των χρωµάτων στην τυπογραφία, ένα εικαστικό πεδίο στο οποίο επίσης εκτείνεται η δουλειά του. Τα υλικά, όπως για παράδειγµα βαµβακερά πανιά της Πειραϊκής Πατραϊκής ή χαρτί από τον Λαδόπουλο, επιλέχθηκαν για τη σχέση τους µε τον τόπο καταγωγής και δραστηριότητας του καλλιτέχνη.

Κάθε φάση της παραγωγής, κάθε επιλογή ως προς τη φόρµα, τα µέσα, τις συνθήκες εργασίας (στο εργαστήριο του καλλιτέχνη δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύµα), τα υλικά και τον τρόπο παρουσίασης, αποτελούν αναπόσπαστο τµήµα του κάθε έργου. Τα ζωγραφικά έργα του Γιάννη Παπαδόπουλου απηχούν την εµµονή του καλλιτέχνη για αλληγορίες και σύµβολα σε σχέση µε τη γη σαν επιφάνεια φύσης και ενέργειας. Χαρακτηριστικός του πολυσχιδούς έργου του Παπαδόπουλου είναι ο τρόπος µε τον οποίο προσεγγίζει την εικαστική παραγωγή, µε µια µεθοδικότητα που ακροβατεί µεταξύ ποίησης και επιστήμης.


Performance "reading stones" / Σύνθεση για τούμπα και πέντε λίθους
Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, 19:30

Στα πλαίσια της ατομικής του έκθεσης, ο Γιάννης Παπαδόπουλος προτείνει τα σχήματα των λίθων που απεικονίζονται στα ζωγραφικά του έργα, να διαβαστούν σαν μουσική σύνθεση για χάλκινο πνευστό χαμηλής συχνότητας (μπάσο τούμπα). Στο συγκεκριμένο μουσικό όργανο ο ήχος προέρχεται από μία δονούμενη στήλη αέρα. Ο ήχος είναι στρογγυλός, γήινος, σπηλαιώδης και δυναμικός.

Η performance "reading stones" αποτελεί μία προσπάθεια να συγχρονιστούν ηχητικές και οπτικές συχνότητες με στόχο τη δημιουργία ενός κύματος ενέργειας. Είναι μία σύντομη περιδιάβαση - μέσα από λεπτούς συσχετισμούς - στον χώρο που υπάρχει μεταξύ των πραγμάτων. Θα μπορούσε να πει κανείς για παράδειγμα, πως «υπό ορισμένες συνθήκες οι πέτρες μπορούν να μιλήσουν»*.

Ιδέα | Επεξεργασία: Γιάννης Παπαδόπουλος
Ανάγνωση | μουσική εκτέλεση: Sarah De Wilde**

* Robert Musil "Ο ‘Ανθρωπος Χωρίς Ιδιότητες"
** H εικαστικός Sarah De Wilde εργάζεται με το φιλμ και τον ήχο. 

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ