Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Annette Messager

54009-109411.jpg

Η Annette Messager (Αννέτ Μεσαζέ) είναι μία από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες του 20ου αιώνα. Ξεκίνησε την καριέρα της τη δεκαετία του ‘70 εξερευνώντας αρχικά την δική της ταυτότητα και κατά προέκταση το ρόλο της γυναίκας στη γαλλική κοινωνία της εποχής. Σταδιακά αυτή η εξερεύνηση απέκτησε ένα πιο οικουμενικό και διαχρονικό χαρακτήρα. Ο ρόλος των άλλων –του Άλλου– στη διαμόρφωση της ταυτότητας, αποτελεί έως σήμερα ένα από τα κύρια θέματα της δουλειάς της. Παράλληλα το έργο της χαρακτηρίζει η διερεύνηση της πολυμορφίας και της πολυποικιλότητας των αντικειμένων, της γλώσσας, και των εννοιών.Η έννοιες της κατοχής και της οικειοποίησης, σύμφωνα με την ίδια, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της.

Στην έκθεση αυτή τα έργα έχουν επιλεχθεί αποκλειστικά από την ίδια‧ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αντιπροσωπευτικά κομμάτια της δουλειάς της των τελευταίων δεκαετιών (1990-2010) από τις σειρές εγκαταστάσεων που την έκαναν παγκοσμίως γνωστή, καθώς και να γνωρίσει τα στοιχεία που επανέρχονται στο έργο της Messager. Ένα από αυτά είναι το δίχτυ, υλικό που αποτελείται από τρύπες, αλλά που έχει τη δυνατότητα να φυλακίζει και να περιορίζει. Η καλλιτέχνις έχει χρησιμοποιήσει δίχτυ στη γνωστή σειρά των Επιθυμιών της («Οι Eπιθυμίες μου κάτω από Δίχτυ», «Mes Voeux sous filets»), που παίζουν ταυτόχρονα με το φετίχ, την ταυτότητα, τη σεξουαλικότητα και παράλληλα υπενθυμίζουν το αναπόφευκτο της θνησιμότητάς μας. Στο έργο της Messager έχουν επίσης ιδιαίτερη σημασία οι λέξεις, που εκτός από το νόημα που φέρουν, δεν παύουν να αποτελούν και εικόνες καθαυτές. Τέλος, πολύχρωμες ξυλομπογιές κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στο έργο της. Η Μessager τις χρησιμοποιεί σαν μικροσκοπικά δόρατα, σαν βελόνες, σαν αγκάθια που αιχμηρά και απειλητικά διαπερνούν τα μαλακά υλικά (όπως τα γάντια στη "Φλεγόμενη Βάτο" - "Le Buisson Ardente" ή τις κάλτσες στο "Faire Parade" - "Παρέλαση") και έρχονται σε αντίθεση με αυτά.

Τα καθημερινά εργαλεία της ζωγραφικής και της γραφής μετατρέπονται από την καλλιτέχνιδα σε όπλα επίθεσης ή άμυνας, διαθέτοντας όμως παράλληλα ένα έντονο κωμικό χαρακτήρα και μια αναμφισβήτητη σεξουαλικότητα. Η συνύπαρξη της σκληρότητας και του κωμικού χαρακτηρίζει γενικά τα έργα της Annette Messager. To σκληρό και το αστείο αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, βγαλμένες από τα παραμύθια που μας διασκέδαζαν και μας τρόμαζαν όταν ήμασταν παιδιά.

Η καλλιτέχνης θα παραβρεθεί στα εγκαίνια (21/11) όπου θα συνομιλήσει, παρουσία κοινού, με την εικαστικό Κατερίνα Ζαχαροπούλου, στις 19:30 στο χώρο της γκαλερί.

INFO: 21/11 - 09/01, Τρ.-Παρ. 10.30-18.30, Σάβ. 12.00-16.00

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ