Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Γιώργος Μαραζιώτης, Rush, Rash, Rush

Γιώργος Μαραζιώτης, Rush, Rash, Rush

Μια site-specific εγκατάσταση που καταδεικνύει την έρευνα του καλλιτέχνη αναφορικά με τις έννοιες του χώρου, του τόπου και του τρόπου που οι σύγχρονες κοινωνίες κατοικούν τα διάφορα τοπία, είτε σωματικά, είτε ιδεατά.

Έχοντας σαν σημείο εκκίνησης την διάλεξη Bauen, Wohnen, Denken του γερμανού φιλοσόφου Martin Heidegger, που έδωσε στο Darmstadt το 1951, ο καλλιτέχνης προσπαθεί να μεταφράσει κάποια από τα ερωτήματα που θέτει ο φιλόσοφος, σχετικά με τις έννοιες του κτίζειν, του κατοικείν ή ακόμα και για το πώς σκεφτόμαστε την παρουσία μας σε έναν τόπο. Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό διαφορετικών μέσων όπως γλυπτική, ψηφιακά τυπώματα, υφάσματα, φυσική ύλη και τον διάλογο, o Μαραζιώτης παρεμβαίνει αρχιτεκτονικά στην gallery δημιουργώντας ένα γεμάτο ένταση τοπίο που μπλέκει την πραγματικότητα με το φαντασιακό.

Οι επισκέπτες της έκθεσης καλούνται να περιηγηθούν στο χώρο, να γίνουν μέρος της όλης εγκατάστασης και προσεκτικά να διαπιστώσουν πώς πίσω από την ισσοροπημένη φαινομενικότητα του κάθε έργου, κρύβεται μια αλλόκοτη αίσθηση αποξένωσης, βίας, κινδύνου και απειλής. Η υπνωτική αισθητική που χαρακτηρίζει την εγκατάσταση κάνει ακόμα πιο έντονη την προσπάθεια συγκερασμού αντιφατικών εννοιών όπως ωμότητα/λεπτότητα, δημόσιο/ιδιωτικό, κίνδυνος/ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ο καλλιτέχνης θα συνεργαστεί με τον αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκό Δημήτρη Θεοδωρόπουλο για τη δημιουργία ενός συμμετοχικού έργου που θα έχει σαν σκοπό την επισφράγιση του περιεχομένου της όλης έκθεσης. Μέσω της διαλεκτικής, μέσω της γραφής και της αφήγησης, ο Μαραζιώτης και ο Θεοδωρόπουλος θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν αρχιτεκτονική και οπτικές τέχνες και να ιχνηλατήσουν την ιερότητα που υπάρχει σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Το αποτέλεσμα αυτής της συμμετοχικής κίνησης, που μπορεί να είναι ένα βιβλίο, ένα soundtrack, μια ψηφιακή παρουσίαση ή μια συλλογή από σκέψεις που δεν μπορούν να εκφρασθούν δημόσια, θα παρουσιαστούν το Μάρτιο στο χώρο της gallery.

Η έκθεση του Γιώργου Μαραζιώτη αποτελεί μια πρόσκληση σε έναν φαινομενικά οικείο και γαλήνιο τόπο που όμως υπόγεια κρύβει την επικίνδυνη και ανησυχητική πραγματική του υφή.