Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Ανδρέας Κοντέλλης, The walls

Ανδρέας Κοντέλλης, The walls

Η παλίμψηστη γραφή στους τοίχους των Εξαρχείων, ο τόπος, που ο Ανδρέας Κοντέλλης δημιουργεί, αποτέλεσε την έμπνευση και το έναυσμα για τη  δημιουργία μιας ενότητας έργων, από το 2009 έως το 2018, με τίτλο «The walls»: «έχω εργαστήριο στα Εξάρχεια… 12 χρόνια ανάμεσα στα γεγονότα και στα δρώμενα της περιοχής, στους κωδικούς και στη σιωπή της πόλης, στο θόρυβο και στα χρώματά της».

Λάδια και σχέδια με απεικονιζόμενα αναπτύγματα τοίχων σημαδεμένων από τις διαδοχικές και πολύπλευρες ανθρώπινες επεμβάσεις, προβάλλονται ως απομεινάρια της πρόσφατης ιστορίας. «Μια ζωγραφική περιπλάνηση στη μνήμη, στα βιωμένα γεγονότα και ταυτόχρονα στην καταγγελτική οπτικοποίηση του παρόντος αλλά και της ιστορικής μνήμης στους τοίχους των Εξαρχείων». Τα έργα του, μαρτυρίες από τα οπτικά ερεθίσματα και βιώματα του ίδιου του εικαστικού, αποτελούν τον απόηχο πολιτικοποιημένων γεγονότων, παραπέμποντας, με την ευρύτερη έννοια και στον Μάη του ’68 στην Ελλάδα. Γι’ αυτό επιλέγει να τα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, έναν σημαντικό ιστορικό χώρο της διανόησης και της ελευθερίας της σκέψης.

Ο Ανδρέας Κοντέλλης μέσα από τη χαρακτηριστική ζωγραφική μανιέρα του έντονου εξπρεσιονισμού και της χειρονομιακής τέχνης καταφέρνει να περιγράψει τον ζωντανό απόηχο μιας διαχρονικής κοινωνικής και πολιτιστικής αμφισβήτησης και να φιλοτεχνήσει ένα είδους χρονικού της έντασης των Εξαρχείων, κάνοντας ταυτόχρονα σαφή κοινωνικό σχολιασμό του αληθινού αφηγήματος. «Τα έργα μου πραγματεύονται ζωγραφικά, μετασχηματίζουν σε σήματα και χειρονομίες την αλληλοεπικάλυψη των αφισών, τις ελλειπτικά κωδικοποιημένες εικόνες, το δυστοπικό περιβάλλον, ταυτόχρονα με τη μελαγχολία του εφήμερου, τη λήθη και τις ματαιωτικές αφηγήσεις μέσα στο αστικό πλαίσιο της περιοχής».

Η βιωματική ζωγραφική του Κοντέλλη, με την ιδιαίτερα έντονα πλαστική εκφραστικότητα, μεταφέρει επιδέξια στον θεατή την πραγματικότητα μιας συνεχούς καθημερινής αναταραχής μέσα από τις επάλληλες αδιασάφητες εικονογραφικές απεικονίσεις, τις χρωματικές εντάσεις, τις μορφολογικές εναλλαγές, τις υπαινικτικές σχηματοποιήσεις, ενώ εμφατικά παραμένει μια τέχνη αντικειμενική και καταγραφική. - Λουϊζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

Ανδρέας Κοντέλλης, The walls
Ανδρέας Κοντέλλης, The walls
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Είσοδος ελεύθερη. Στο Καφέ του Γαλλικού Ινστιτούτου