Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Κατερίνα Καμπουργιαννίδου-Κοντογιώργη, Ψηφιδωτό-Ποίηση

Κατερίνα Καμπουργιαννίδου-Κοντογιώργη, Ψηφιδωτό-Ποίηση

Στην αναδρομική έκθεση «Ψηφιδωτό-Ποίηση» της Κατερίνας Καμπουργιαννίδου- Κοντογιώργη παρελαύνει η μακρά περίοδος της ψηφιδωτής δημιουργίας από την κλασική, την ελληνιστική και τη βυζαντινή έως τη σύγχρονη εποχή. Στα τελευταία ιδίως έργα της, η δημιουργός εστιάζει τη θεματική και την τεχνική της στα διάφορα ρεύματα της αφαιρετικής τέχνης.

Μάρμαρο, σμάλτο, ημιπολύτιμοι λίθοι, γυαλί, πλαστικό, ψηφιδωτά επιτοίχια, επιδαπέδια τραπέζια, χρηστικά αντικείμενα, με τις πάστες των χρωμάτων να μιλούν κάθε φορά τη γλώσσα της εποχής και της θεματικής του έργου.

Όπως παρατηρεί ο ιστορικός τέχνης καθ. Μάνος Στεφανίδης, η «Κατερίνα Κοντογιώργη είναι μια ψηφιδογράφος που ζωγραφίζει και μια ζωγράφος που εκφράζεται με ψηφίδες αναζητώντας την ποίηση μέσα από την ακατέργαστη πέτρα και το καθαρό χρώμα. Η σχεδιαστική της επάρκεια εξασφαλίζει την ευρυθμία των αφηρημένων της συνθέσεων αφού πίσω από κάθε υλοποιημένη εικόνα βρίσκεται μια αόρατη αρχιτεκτονική».

Τα μείζονα προβλήματα της εποχής μας, οι αναταράξεις και η ασύμμετρη βία στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, αναπαριστώνται συμβολικά μέσα από την έντονη πολυπλοκότητα των έργων και τη σημειολογία των παραστάσεων.

Η μνημειακή τέχνη του ψηφιδωτού προσφέρεται ιδιαίτερα για την ανάδειξη της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Το ψηφιδωτό, ως ποίηση και ως άσκηση ελευθερίας, συνδυάζεται με την αυστηρότητα και τη δυναμική ακαμψία των υλικών σε μία άσκηση αυθεντικής λιτότητας, που μας καλεί σε στοχαστικό διάλογο πάνω στην ανθρώπινη περιπέτεια.

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ