Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Pillow Gravity

pillow-gravity2-installation-view-photo-by-george-kaltsidis.jpg

Η αίθουσα τέχνης έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «Pillow Gravity» των Μαίρης Αντωνοπούλου, Απόλλωνα Γλύκα, Νικολέττας Κατσαμπέρη, Χρήστου Μπληγιάννου, Ζέτας Νικολοπούλου, Γιώργου Παλαμάρη, Ηλία Σιψά, Αντώνη Σταμπέλου, Βαγγέλη Χατζή, Νίκου Iavazzo, η οποία περιλαμβάνει video, εγκαταστάσεις, φωτογραφικά, ζωγραφικά και γλυπτικά έργα.

«Εδώ συνάχτηκαν οι πλανήτες που, έχοντας πια
εξαντλήσει τις παρακαταθήκες των
αρετών τους, ροβολούν ένας ένας
από το στερέωμα»
Οκτάβιο Πάθ, ο γραμματικός πίθηκος

«Ο κρυπτικός τίτλος της έκθεσης μεταγράφει την «αντιστικτική γραφή» που ενέχει η σύνθεση των εικαστικών δημιουργιών που παρουσιάζονται. Η λέξη «μαξιλάρι» (pillow) ως σύμβολο της ελαφρότητας, της αιώρησης, του ύπνου έρχεται σε αντίθεση με τη λέξη «βαρύτητα» (gravity) και τις σημασίες της. Η συνύπαρξη τους συγκροτεί μια σειρά από ετερώνυμες ιδέες όπως αέρας/γη, κεφάλι/σώμα, έννοια/μορφή,  ιδεατό/αισθητό, έλξη/απώθηση, κίνηση/ακινησία, σιγή/θόρυβος, φως/σκοτάδι που χαρακτηρίζουν την υπόσταση του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Έργα ανεξάρτητα μεταξύ τους, τα οποία όμως μέσα από την ενδιαφέρουσα και ευρηματική τους παράθεση, αποδίδουν ένα όλον, ένα νέο έργο τέχνης. Με πρόθεση να εστιάσουν περισσότερο στη συλλογική συνθετική εναρμόνιση οι δέκα εικαστικοί αντιμετώπισαν τον εκθεσιακό χώρο της γκαλερί ως τον ιδανικό χώρο για να εκλάμψει η έννοια της έκθεσης ως καλλιτεχνική πράξη και ως αντικείμενο μιας εποικοδομητικής σκέψης και εμπειρίας.

Η σύνδεση των έργων, μέσα στην έκθεση, διαμορφώνεται, μεταξύ άλλων, από τις μορφικές, τις αφηγηματικές, τις νοηματικές και τις χωρικές τους ιδιότητες. Το παιχνίδι των συσχετισμών προσδιορίζει και χαρακτηρίζει την εν λόγω εικαστική σύνθεση. [...]», Νίκη Παπασπύρου, ιστορικός τέχνης.