Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Το 111: Αναμνήσεις με λόγια και εικόνες

Το 111: Αναμνήσεις με λόγια και εικόνες

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στα πλαίσια του εορτασμού των 111 χρόνων από την ίδρυσή του, και με το βλέμμα στην ιστορία του, όπως οι λίθοι που τοποθετούνται στο οικοδόμημα της μνήμης, ανέλαβε, αφενός, τη ψηφιοποίηση ενός μεγάλου μέρους των ηχητικών αρχείων διαλέξεων και συναντήσεων που δόθηκαν στο Ινστιτούτο, καθότι πολλές από αυτές έχουν εγγραφεί σε κασέτες μαγνητοφώνου και αφετέρου εκθέσεις που αποτυπώνουν την πολιτιστική του ιστορία.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

Οι μεγάλες φωνές του Ινστιτούτου, μια καταπληκτική συλλογή του γαλλικού και γαλλόφωνου πνευματικού χώρου των τριάντα τελευταίων ετών, θα είναι πλέον προσβάσιμη διαδικτυακά στο κοινό, με αναρτήσεις κάθε μήνα σε θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την πολιτιστική επικαιρότητα: Μάης του 68, οι μεγάλοι συγγραφείς, φιλοσοφία, θέατρο & μουσική, κινηματογράφος, κτλ.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018: ΘΕΜΑΤΙΚΗ «ΜΑΗΣ ΤΟΎ 68»

Κώστας Αξελός

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος και στοχαστής, συνεπιβάτης στο Ματαρόα, μαζί με τον Κορνήλιο Καστοριάδη, τον Κώστα Παπαϊωάννου και 200 ακόμη διωκόμενους διαπρεπείς διανοούμενους και καλλιτέχνες, που διέπρεψε στη Γαλλία, έδωσε στο Γαλλικό Ινστιτούτο 3 διαλέξεις :

06.04.1983: Γιατί να σκεπτόμαστε;

13.04.1989: Οιδίπους επί Κολωνώ και η Ανάληψη του Ανθρώπου, την οποία παρακολούθησε και ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Αλέξης Μινωτής.

22.04.2004: Tο αίνιγμα της απάντησης

Pierre Bourdieu

15.10.1996: Ο ρόλος των διανοουμένων σήμερα

Η διάλεξη του διακεκριμένου Γάλλου κοινωνιολόγου, καθηγητή στο Collège de France, έλαβε χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψής του στην Ελλάδα και της απονομής του τίτλου του Διδάκτορα Honoris Causa του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΜΑΪΟΣ 2018: ΘΕΜΑΤΙΚΗ «ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ»

Léopold Senghor 04.10.1985

Ο μεγάλος ποιητής, πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σενεγάλης (1960-1980), προσκεκλημένος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποίησης που είχε λάβει χώρα στην Κέρκυρα, υπό την αιγίδα της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε στο Γαλλικό Ινστιτούτο απήγγειλε ποίηση.

Nathalie Sarraute 14.10.1985

H Γαλλίδα συγγραφέας ήρθε στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού επί Μελίνας Μερκούρη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Αθήνας, πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ένα σχεδόν χρόνο πριν την άφιξή της στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 1984, οι εκδόσεις Χατζηνικολή κυκλοφόρησαν στα ελληνικά το βιβλίο της «Enfance » (Παιδικά Χρόνια)

Claude Simon 24.05.1988

Ο πολυτάλαντος Γάλλος συγγραφέας με το τεράστιο συγγραφικό έργο, βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1985, προσκλήθηκε στην Ελλάδα με την ευκαιρία της έκδοσης στα ελληνικά από το Βιβλιοπωλείον της Εστίας, του βιβλίου του «Routes de Flandre » (Ο δρόμος της Φλάνδρας).

ΙΟΥΝΙΟΣ 2018: ΘΕΜΑΤΙΚΗ «ΘΕΑΤΡΟ»

Κάρολος Κουν 12.04.1984

Ο θεατρικός δημιουργός και ιδρυτής του θεάτρου Τέχνης συνάντησε το κοινό του Ινστιτούτου, την ίδια βραδιά που ο Γάλλος σκηνοθέτης, μεταφραστής και διευθυντής εκείνη την εποχή του Théâtre National de Chaillot, Antoine Vitez έδινε το παρόν στο Εθνικό Θέατρο με το έργο «Ο μεταμφιεσμένος πρίγκηπας». Μια ανταλλαγή συναντήσεων - σύμβολο ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας.

Antoine Vitez & Γιάννης Κόκκος 09.04.1985

Με την ευκαιρία της άφιξής του στην Αθήνα για τις παραστάσεις του έργου του «Ο μεταμφιεσμένος πρίγκηπας», που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο στις 12, 13 και 14 Απριλίου, ο εμβληματικός στοχαστής του θεάτρου Antoine Vitez μίλησε στο κοινό του Ινστιτούτου μαζί με τον χρόνια μόνιμο συνεργάτη του και κορυφαίο Έλληνα σκηνογράφο Γιάννη Κόκκο.

Peter Brook: 14.09.1985

Συνάντηση με το μέγα δάσκαλο του θεάτρου και την Ομάδα Έρευνας και θεατρικής δημιουργίας, που ήρθαν στην Ελλάδα για την παράσταση του έργου «Mahabharata», σε διασκευή του ίδιου. Το έργο είχε παρουσιαστεί την ίδια χρονιά στο 39o Φεστιβάλ της Αβινιόν.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2018: ΘΕΜΑΤΙΚΗ «ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ»

Θεόδωρος Αγγελόπουλος 28.01.1986

Συνάντηση με τον Έλληνα σκηνοθέτη με το κοινό, μετά τη προβολή της ταινίας του «Ταξίδι στα Κύθηρα». Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος μίλησε για την ταινία, λέγοντας ότι αποτελούσε την πρώτη από μια τριλογία που ετοίμαζε, με θέμα μια διαφορετική ηλικιακή γενιά κάθε φορά : γονείς, παιδιά, εγγόνια.

Κώστας Γαβράς 01.11.1983

O Έλληνας σκηνοθέτης με την παρουσία του εκείνη τη βραδιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο, έκλεισε ένα τρίπτυχο εκδηλώσεων που είχε κεντρικό θέμα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά από ένα αφιέρωμα στον Εμίλ Ζολά, και μια βραδιά αφιερωμένη στην διεθνή αμνηστία, που περιλάμβανε και προβολή δύο ταινιών του Κώστα Γαβρά, του «Ζ» και του «Missing».

Ροβήρος Μανθούλης

O πολυβραβευμένος Έλληνας ντοκιμαντερίστας έδωσε δυο φορές το παρόν στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου.

06.4.1984: Μετά την προβολή της ταινίας του «Edith Piaf», o σκηνοθέτης, μίλησε για την πορεία του, και ιδιαίτερα για τη συνεργασία του με τη γαλλική τηλεόραση για την οποία σκηνοθέτησε ένα πρωτότυπο για την εποχή πρόγραμμα με τίτλο «Στην Αφίσα του Κόσμου» το οποίο αγαπήθηκε πολύ από τους Γάλλους τηλεθεατές.

10.4.1984: Στην δεύτερη αυτή συνάντησή του με το κοινό ο Ροβήρος Μανθούλης μίλησε για το πως μπορεί να μεταφερθεί στον κινηματογράφο το έργο του Στρατή Τσίρκα, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον συγγραφέα  που λάμβανε χώρα εκείνη την εβδομάδα.

ΕΚΘΕΣΗ «ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ»

Παράλληλα με τις διαδικτυακές αναρτήσεις των Μεγάλων φωνών του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και ακολουθώντας τις επιλεγμένες σύμφωνα με την πολιτιστική επικαιρότητα,

θεματικές ενότητες, μια σειρά εκθέσεων από αφίσες σημαντικών εκδηλώσεων του Γαλλικού

Ινστιτούτου, φωτογραφιών ή έργων αξιοσημείωτων στιγμών της ιστορίας του, θα λάβει

χώρα στο καφέ του Γαλλικού Ινστιτούτου, προκειμένου να δώσουμε στο κοινό την ευκαιρία να τις ανακαλύψει ή να τις ξαναθυμηθεί.

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ