Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Συλλογή προσωπικών αντικειμένων του ζεύγους Merlier

kentro-mikrasiatikon-spoudon-1.jpg

Η συλλογή προσωπικών αντικειμένων των ιδρυτών του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, ενός ιδρύματος που ασχολείται από το 1930 με την έρευνα της ιστορίας και του πολιτισμού του Μικρασιατικού ελληνισμού, θα ανοίξει για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν έγραφα, έπιπλα, βιβλία, και φωτογραφίες του ζεύγους Merlier, της μουσικολόγου Μέλπως και του γάλλου ελληνιστή Octave.

Η εκδήλωση του Σαββάτου θα είναι αφιερωμένη στα ταξίδια των Merlier στη Σκιάθο, όπου η Μέλπω και ο Octave απέκτησαν μία βιωματική εμπειρία των έργων του μεγάλου Έλληνα πεζογράφου, Αλέξαδρου Παπαδιαμάντη. Οι Merlier βρέθηκαν για πρώτη φορά στη Σκιάθο την Μεγάλη Παρασκευή του 1928, εκεί συνάντησαν τις τρεις αδελφές του Παπαδιαμάντη, τη Σοφούλα, την Ουρανία, και την Κυρατσούλα∙ εκεί επέστρεφαν και για τα επόμενα πέντε καλοκαίρια.

Καρπός αυτής της ενασχόλησης με τον κόσμο του Παπαδιαμάντη είναι η μετάφραση στα γαλλικά επτά διηγημάτων του μεγάλου πεζογράφου τα οποία ο Octave εξέδωσε το 1939 υπό τον τίτλο «Skiathos, ile grecque». Σε αυτόν τον τόπο, σε αυτό το ile grecque, όπου ο Παπαδιαμάντης τοποθέτησε τους ήρωές του ταξιδεύουμε μέσω προβολής φωτογραφιών της Σκιάθου της δεκαετίας του ’30, φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος ο Octave στο νησί.

Τη σχέση του Octave Merlier με τον κόσμο του Παπαδιαμάντη θα αναδείξει η Μαρία Σπυροπούλου-Θεοδωρίδου, φιλόλογος και συγγραφέας του βιβλίου «Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μαγευτικές αφηγήσεις», αποδίδοντας αποσπάσματα από το διήγημα «Ο έρωτας στα χιόνια».