Πολυάριθμες ρωσικές εικόνες και λειτουργικά σκεύη φυλάσσονται σε μοναστήρια, εκκλησίες και μουσεία στην Ελλάδα και συνιστούν σημαντικό, αλλά άγνωστο τεκμήριο τόσο για την ιστορία της θρησκευτικής τέχνης στην Ελλάδα όσο και για τις πολιτιστικές επαφές και πολιτικές σχέσεις της Ρωσίας με τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, από τα μέσα του 16ου έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Η παρουσία και διάδοση των ρωσικών θρησκευτικών έργων στις ελληνικές κοινότητες και τα εκκλησιαστικά κέντρα ερμηνεύεται μέσα από ένα σύνθετο πλέγμα επαφών που διαπερνούσε όλη τη διαστρωμάτωση των δύο κοινωνιών, από τον τσάρο και τα επίσημα διπλωματικά δώρα, έως τις ζητείες των ελληνικών μοναστηριών στη Ρωσία και τη δραστηριότητα Ελλήνων και Ρώσων εμπόρων.
Η έκθεση παρουσιάζει τις ποικίλες όψεις του φαινομένου, εστιάζοντας στην κίνηση των έργων και την ενσωμάτωσή τους σε ένα καινούργιο εθνο-θρησκευτικό και πολιτισμικό πλαίσιο. Διερευνώνται οι ιδιαίτερες διαδρομές τους και οι ποικίλες μορφές υποδοχής και υιοθέτησής τους στον ελληνικό χώρο αλλά και θέματα χρονολόγησης των ρωσικών έργων και απόδοσής τους σε εργαστήρια.
Στην έκθεση συμμετέχουν με δανεισμούς τα μεγαλύτερα μουσεία και συλλογές της Ελλάδας. Βαρύνουσα σημασία έχουν έργα που προέρχονται από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Ελλάδος. Μέσω των έργων αυτών, που αποτελούσαν αφιερώματα των πιστών, υπογραμμίζεται η ακτινοβολία των ελληνικών μονών σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο.
ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
€7, 5