Δύο χρόνια μετά την έκθεση “Digital Revolution”, η Στέγη συνεργάζεται ξανά με το Barbican του Λονδίνου για την έκθεση «Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο», παρουσιάζοντας τη μακρόχρονη επιρροή της επιστημονικής φαντασίας σε όλο το εύρος της σύγχρονης κουλτούρας.
Η επιστημονική φαντασία, που κάποτε απευθυνόταν σε ένα μικρό και εξειδικευμένο κοινό, σήμερα βρίσκεται παντού γύρω μας έχοντας επηρεάσει ως είδος την τέχνη, το design, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία. Εξερευνά τα μυστήρια που μένουν ακόμα να ανακαλυφθούν και τη δύναμη της ανθρώπινης διάνοιας να τα επιλύσει. Δημιουργεί φανταστικές συνθήκες που φωτίζουν, συχνά κριτικά, τη σημερινή μας πραγματικότητα.
Η έκθεση περιλαμβάνει και έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που εμπνέονται από τις δυνατότητες της επιστημονικής φαντασίας, ενώ πλαισιώνεται από μια σειρά συναυλιών, συζητήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστηρίων και κινηματογραφικών προβολών που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Επιμέλεια: Patrick Gyger
Η έκθεση πραγματοποιείται σε διάφορους χώρους της Στέγης
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Είσοδος ελεύθερη | 19:00 | Η διανομή δελτίων ξεκινάει μία ώρα πριν στο χώρο της εκδήλωσης.
Ο κόσμος του αύριο Α΄: Η τέχνη του αύριο
Παρασκευή 20 Οκτωβρίου | Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Οι κόσμοι της επιστημονικής φαντασίας και της σύγχρονης τέχνης είναι συνδεδεμένοι τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1960, αλλά στις μέρες μας διαπιστώνεται μια αναζωπύρωση καλλιτεχνών (συχνά στο πεδίο της τέχνης νέων μέσων) που χρησιμοποιούν τα εργαλεία που προσφέρει η επιστημονική φαντασία προκειμένου να μεταφέρουν ισχυρά κοινωνικοπολιτικά μηνύματα. Σε έναν κόσμο «εναλλακτικών γεγονότων», είναι άραγε η τέχνη και η μυθοπλασία τα εργαλεία διαμόρφωσης της πραγματικότητας;
Συμμετέχουν: James Bridle (καλλιτέχνης), Regine Debatty (ιστορικός τέχνης), Γιώργος Δρίβας (καλλιτέχνης), Δάφνη Δραγώνα (επιμελήτρια, Transmediale Festival). Συντονίζει ο επιμελητής Θανάσης Μουτσόπουλος. Με την υποστήριξη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία
Η επιστημονική φαντασία στην ελληνική λογοτεχνία
Δευτέρα 30 Οκτωβρίου | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Μικρή Σκηνή
Πώς ορίζεται η επιστημονική φαντασία και τι προσφέρει στον αναγνώστη και στην κοινωνία; Ποια είναι η σχέση της με την τεχνολογία στην Ελλάδα του σήμερα και του αύριο; Και καθώς πλέον ζούμε την επιστημονική φαντασία στο παρόν, πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους καθημερινούς μηχανισμούς διείσδυσής της στην πραγματικότητα και στο άγνωστο;
Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Σπύρος Κίντζιος, Μιχάλης Μανωλιός, Κώστας Χαρίτος, Βάσω Χρήστου. Συντονίζει ο συγγραφέας Μανώλης Μανωλάς. Σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας
Μυθικά ταξίδια και φανταστικές περιηγήσεις
Τρίτη 14 Νοεμβρίου | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
Μια συζήτηση που μας επιτρέπει να γίνουμε συνταξιδιώτες σε μια περιήγηση στις σκοτεινές γωνίες της Γης, στα χνάρια των ηρώων του Ιουλίου Βερν και του Edgar Rice Burroughs, ψάχνοντας για αχαρτογράφητες χώρες, μυθικά νησιά και φανταστικούς τόπους, σε αναζήτηση «τέλειων» κοινωνιών, χαμένων φυλών ή αμύθητων θησαυρών…
Με τους: Alberto Manguel (διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργεντινής), Pedro Olalla (συγγραφέας). Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα ισπανικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία.
Ο κόσμος του αύριο Β΄: Νέες εικόνες για το αύριο
Δευτέρα 20 Νοεμβρίου | Πάντειο Πανεπιστήμιο | Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ
Σε αντίθεση με τον 20ό αιώνα, στον κόσμο όπου ζούμε σήμερα φαίνεται να απουσιάζουν έντονα νέες εικόνες για επιθυμητά μέλλοντα. Πώς μπορούμε να πλάσουμε οράματα για έναν κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε και εξακολουθεί άραγε να είναι η επιστημονική φαντασία ικανή να μεταμορφώσει το περιβάλλον μας;
Συμμετέχουν: Steven Shaviro (φιλόσοφος, συγγραφέας) Peter Frase (συγγραφέας του βιβλίου “Four Futures:Life after Capitalism), Γιώργος Καλλής (καθηγητής ΙΚΡΕΑ Πολιτικής Οικολογίας και Οικολογικών Οικονομικών, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης). Συντονισμός: Δέσποινα Καταπότη (επίκουρη καθηγήτρια θεωρίας πολιτισμού και ψηφιακού πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία.
Ένα ταξίδι στο άγνωστο: Συζητήσεις με καλλιτέχνες
Δευτέρα 27 Νοεμβρίου | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Μικρή Σκηνή
Καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση «Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο», παρουσιάζουν το έργο τους και συζητούν με το κοινό.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Larissa Sansour, Pierre-Jean Giloux, κ.α.. Συντονισμός: Κυριακή Γονή (καλλιτέχνης). Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία.
Digital Nights: Επιστημονική φαντασία και βιντεοπαιχνίδια
2 Δεκεμβρίου | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Ποιοι είναι οι κόσμοι που μας δίνεται η ευκαιρία να βιώσουμε στα βιντεοπαιχνίδια; Ποια είδη παιχνιδιών εμπνέονται από το Sci-Fi και το ενσωματώνουν στα mechanics τους; Πώς η εικονική πραγματικότητα έρχεται να εμβαπτίσει ακόμα περισσότερο τους λάτρεις του Sci-Fi στα νέα παιχνίδια που κυκλοφορούν;
Ομιλητές: Δημήτρης Τράκας, Ρένια Παπαθανασίου, Χριστίνα Χρυσανθοπούλου. Συντονιστές: Πρόδρομος Τσιαβός, Θοδωρής Χιώτης
Επιστημονική φαντασία και κόμικς: Συγκοινωνούντα δοχεία;
19 Δεκεμβρίου | Athens Comics Library
Έργα επιστημονικής φαντασίας έχουν δανειστεί εικόνες και ιδέες από τα κόμικς, ενώ παράλληλα τα κόμικς έχουν χτίσει εξωπραγματικά οικοδομήματα πάνω στα θεμέλια βασικών ιδεών της επιστημονικής φαντασίας. Τα δύο αυτά είδη έχουν πολλά περισσότερα κοινά στοιχεία από όσα φαίνονται με την πρώτη ματιά.
Στη συζήτηση συμμετέχει ο δημοφιλής Βρετανός συγγραφέας comics, Peter Milligan, κ.α. Συντονιζει ο Θωμάς Παπαδημητρόπουλος, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης του comicdom.gr. Σε συνεργασία με την Athens Comics Library. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Sci-Fi Game Development
8, 9, 10, 16 & 17 Δεκεμβρίου | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Οι βασικές αρχές του σχεδιασμού παιχνιδιών και η εφαρμογή τους, μέσω της εκμάθησης κατάλληλων εργαλείων και της μηχανής Unity. Οι ομάδες εργασίας που θα σχηματιστούν, θα ολοκληρώσουν και θα παρουσιάσουν το παιχνίδι τους με τη βοήθεια των διδασκόντων.
Συμμετέχουν: ViRA (Δημήτρης Τράκας, Ρένια Παπαθανασίου, Χριστίνα Χρυσανθοπούλου)
Κυνηγώντας Δορυφόρους
Η ημερομηνία και ο χώρος θα ανακοινωθούν σύντομα
Στο διήμερο αυτό διαδραστικό εργαστήριο δορυφορικών επικοινωνιών, θα γίνει μια εισαγωγή στους τεχνητούς δορυφόρους, τις τροχιές τους, τις βασικές λειτουργίες τους και τις τεχνικές παρατήρησης. Οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν κεραίες λήψης και θα καταγράψουν σήματα από τεχνητούς δορυφόρους. Επίσης, θα κατασκευαστούν αυτόματοι σταθμοί λήψης σημάτων και θα γίνει παρουσίαση του παγκόσμιου δικτύου δορυφορικών επικοινωνιώνSatNOGS, καθώς και του ευρύτερου έργου της Libre Space Foundation σε ανοιχτές και ελεύθερες διαστημικές τεχνολογίες.
Συμμετέχουν: Libre Space Foundation
HEBOCON Athens στη Στέγη
Η ημερομηνία και ο χώρος θα ανακοινωθούν σύντομα
Τουρνουά κατασκευής robot-sumo για τεχνικά μη χαρισματικούς, ηλικίας από 12 έως 96 ετών. Κατασκευάστε το δικό σας low-tech ρομπότ, ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες των διοργανωτών. Σε αυτόν τον διαγωνισμό, η τεχνική αρτιότητα είναι μειονέκτημα και η νίκη μπορεί να είναι αμήχανη!
Συντελεστές: Κώστας Μπίσας, Κώστας Σφήκας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ
Κάνουμε σινεμά; Α΄ Κύκλος: Σχεδιάζοντας μια Sci-Fi ταινία
Έφηβοι 13–17 ετών | Οκτώβριος – Νοέμβριος 2017
Πώς συλλαμβάνουμε φανταστικούς κόσμους και εξωτικούς χαρακτήρες; Βλέποντας ταινίες επιστημονικής φαντασίας, μαθαίνουμε να δημιουργούμε τα δικά μας οπτικά εφέ, να σχεδιάζουμε σκηνικά και κοστούμια και να τα εντάσσουμε σε μικρές κινηματογραφικές ιστορίες επιστημονικής φαντασίας.
Β΄ Κύκλος: Κινηματογραφώντας μια Sci-Fi ταινία
Έφηβοι 13–17 ετών | Νοέμβριος 2017 – Ιανουάριος 2018
Χρησιμοποιώντας την εμπειρία και τα μικρά κινηματογραφικά σενάρια που δημιουργήθηκαν στον πρώτο κύκλο, ξεκινάμε να κινηματογραφούμε και να μοντάρουμε τις δικές μας, home-made sci-fi ταινίες μικρού μήκους.
Συντελεστές: Oliwia Twardowska, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος
Οδύσσειες στο χαρτί, ταξίδια σε μελάνι: Η φανταστική διαδικασία δημιουργίας των κόμικς
Παιδιά & έφηβοι 10–14 ετών | 27, 28 & 29 Δεκεμβρίου
Πώς γράφεται ένα σενάριο για κόμικς; Πώς ένα κείμενο «δένει» με την εικόνα; Και πώς τελικά «στήνεται» μια σελίδα ώστε να δημιουργηθεί μια ιστορία; Τα παιδιά φτιάχνουν τη δική τους ιστορία κόμικς, εμπνεόμενα από την έκθεση και τις θεματικές της.
Συντελεστής: Αβραάμ Κάουα
Μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας για το 2018
Παιδιά 8–12 ετών | 2, 3 & 4 Ιανουαρίου
Τα παιδιά στη Στέγη δεν βλέπουν μόνο ταινίες κινουμένων σχεδίων, αλλά μαθαίνουν να δημιουργούν και τις δικές τους! Ένα τριήμερο εργαστήριο κινούμενης εικόνας, που έχει στόχο να εξοικειώσει τα παιδιά με διαφορετικές τεχνικές animation και cut-outs, μέσω της συμμετοχής τους στη διαδικασία δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης ταινίας επιστημονικής φαντασίας.
Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Animasyros.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Μαθητές από Α΄ Δημοτικού έως Γ΄ Λυκείου | Οκτώβριος 2017 – Ιανουάριος 2018
Οι μαθητές μπαίνουν στη Στέγη για να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι με οδηγό την επιστημονική φαντασία: Συναντούν μυστηριώδεις χώρες, άλλους πλανήτες και πολιτισμούς, κατασκευάζουν φανταστικούς, ουτοπικούς κόσμους και κάνουν μια βουτιά στην ανθρώπινη συνείδηση ταξιδεύοντας μέσα στο σώμα.
Συντελεστής: Νίκος Βογιατζής
LIVE CINEMA PERFORMANCE
“CONTROL CENTER”
15 & 16 Δεκεμβρίου | IFAC Athina, Γαλαξία 11, Νέος Κόσμος
Η επιστημονική φαντασία ως όργανο τροποποίησης της συνείδησης και αναζήτησης των ορίων. Μια ζωντανή αφήγηση που συνδυάζει τεχνικές κινηματογραφικής παραγωγής, οι οποίες συνήθως λαμβάνουν χώρα μακριά από το κοινό, με τεχνολογίες τηλεοπτικής αναμετάδοσης που εκτυλίσσονται σε πραγματικό χρόνο. Ο θεατής δεν είναι παθητικός δέκτης πλέον αλλά ένας ζωντανός μάρτυρας, που όχι μόνο αφήνεται στα τεχνάσματα του αφηγηματικού μηχανισμού, αλλά εκτίθεται στις εσώτερες διεργασίες και στον τρόπο λειτουργίας του.
Περφόρμερ: Στάθης Τσεμπερλίδης (καλλιτεχνική δημιουργία), Πάνος Αλεξιάδης (καλλιτεχνική δημιουργία, modular synthesizers), Στάθης Χρυσίδης (καλλιτεχνική δημιουργία, οπτικοακουστικός προγραμματισμός). Με την υποστήριξη του International Fine Arts Consortium, Athina
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Στο Άγνωστο κι ακόμα παραπέρα
Πώς το σινεμά έμαθε να μην ανησυχεί, και να αγαπάει την επιστημονική φαντασία. Η Στέγη και το Flix.gr δίνουν νόημα στον όρο sci-fi μέσα από προβολές ταινιών επιστημονικής φαντασίας με το αφιέρωμα Στο άγνωστο κι ακόμα παραπέρα. Ταξιδέψτε εκεί που το σινεμά έφτασε πολύ πριν από τον άνθρωπο.
Όλες οι προβολές πραγματοποιούνται στο Odeon Starcity (Συγγρού 111 & Λεοντίου).
Φωτογραφία © Dan Tobin Smith | Σχεδιασμός: Praline
ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
Εισιτήρια: €7-2