- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
«Αν προσπαθούσαμε να ταυτίσουμε τον Gösta Hellner με ένα εικαστικό κίνημα, θα λέγαμε ότι αγγίζει τα όρια του κονστρουκτιβισμού, του φορμαλισμού, της κινητικής τέχνης. Μιλά όμως μια βαθύτερη γλώσσα αφού το έργο του αποκαλύπτει πολλούς μετασχηματισμούς της ύλης, δημιουργώντας μορφές που απεικονίζουν τους βασικούς τρόπους ανάπτυξης και οργανικής λειτουργίας. Μεταλλικές κατασκευές σε κίνηση αποδίδουν φωτοαντικείμενα, χαρτοπολτός που σταθεροποιεί αφηρημένες φόρμες, δέρματα που διαστέλλονται και συστέλλονται, χάρτινα mobil […]. Ο κόσμος, λοιπόν, συνεχών μεταμορφώσεων του Hellner ανήκει σε μια μεγάλη παράδοση καλλιτεχνών και συνομιλεί μαζί τους. Ο Μπράουνερ, ο Νταίηβις, ο Μπαζιώτης υπήρξαν μέλη της. Με την εξής, όμως, διαφορά: Εκεί που ο Μπαζιώτης ή Μπράουνερ, για παράδειγμα, δημιουργούν μια ζωγραφική της πράξης και της χειρονομίας, συμπληρώνοντας τα έργα τους με στρώματα χρώματος και δημιουργώντας στη συνέχεια τις υβριδικές μορφές τους, ο Hellner δημιουργεί μια κυριολεκτική τέχνη της δράσης. Εικαστικές συνθέσεις από τα στρώματα των υλικών που χρησιμοποιεί, από τον χαρτοπολτό ή από τα διάφορα αντικείμενα. Αλλά και κόσμο χαρούμενο, εφευρετικό και παράλληλα πλακατζίδικο με τον οποίο χαίρεσαι και γελάς […]. Η πλαστική γλώσσα του καλλιτέχνη χρησιμοποιεί πολλαπλά υλικά, διάφορα εκφραστικά μέσα που διαρκώς την πλουτίζουν, μέσα από τις διά- φορες εκφραστικές δυνατότητες που έχει κάθε φορά το υλικό. Αποδει- κνύει -όπως κάθε καλλιτέχνης που έχει κυριαρχήσει πάνω στο μέσο- ότι μια εικαστική γλώσσα που έχει οικουμενικότητα μπορεί να εκφραστεί πολλαπλώς με εντεινόμενα -κάθε φορά- αποτελέσματα».
Aπόσπασμα από το κείμενο του ιστορικού τέχνης Παναγιώτη Παπαδόπουλου για την έκθεση «Αιγαίο», που πραγματοποιήθηκε στον Χώρο Τέχνης W. James, το 2008.
Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί performance του καλλιτέχνη Μουσική ερμηνεία Γιώργου Διαμαντόπουλου.
Ο Γιώργος Διαμαντόπουλος γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει ασχοληθεί με μουσική σύνθεση, όπως και με τη μελέτη και ερμηνεία πολλών παραδοσιακών και σύγχρονων μουσικών οργάνων (Ούτι, theremin, yayli tanbur, κρουστά, κ.ά.). Έχει συμμετάσχει ως μουσικός σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις (Εθνικό Θέατρο, Ομάδα Αρένα, κ.ά.) και σε διάφορα μουσικά σχήματα (Chaostar, Sacra Geometria, κ.ά.).
Επιμέλεια οργάνωσης έκθεσης-εκδήλωσης: Φλώρα Σαρτζετάκη
ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
Εγκαίνια: 4 Μαΐου 2017, 19.00 * Διάρκεια: Ως 31 Μαΐου