Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Μίλτος Παντελιάς, Πτυχώσεις μνήμης

340750-708742.jpg

«…Η εξάσκηση του βλέμματος γίνεται εξάσκηση σκέψης και η ζωγραφική του Μίλτου Παντελιά ο καθρέφτης της», Claire Kueny

Ένα ταξίδι αναζήτησης στη Μνήμη και τον Χρόνο που άρχισε με τα «Παλίμψηστα», πέρασε στις «Πτυχώσεις» και συνεχίζει σήμερα ο Μίλτος Παντελιάς, στη νέα του έκθεση ζωγραφικής «Πτυχώσεις Μνήμης».

Στο επίκεντρο της ζωγραφικής του βρίσκεται η ανίχνευση των παλίμψηστων διαστρωματώσεων της μνήμης, με τις αναδιπλώσεις και τους κυματισμούς της να διαμορφώνουν νέα πλαίσια όρασης, καθώς η πτύχωση βιώνεται ως έκφραση μιας χωρίς τέλος διαδικασίας εξέλιξης και όχι ως πράξη περαίωσης.

Η ήσυχη χρήση του χρώματος, σε συνδυασμό με την επιδέξια εναλλαγή  του φωτός και της σκιάς οδηγούν το βλέμμα σε ένα μεταφυσικό βάθος, και τροφοδοτούν έναν  εσωτερικό διάλογο ανάμεσα στις πολλαπλές διαστρωματώσεις της μνήμης.

Η ρευστότητα της ύλης και η εμμονή στη λεπτομέρεια αποτυπώνεται με τρόπο ευλαβικό, ενώ το πνεύμα λειτουργεί ως κινητήριος μηχανισμός για την αλληλοδιείσδυση των εννοιών, που αναδιπλώνονται και ξεδιπλώνονται διαδοχικά στον χώρο και στον χρόνο, όπως οι κυματισμοί της θάλασσας. 

Στα έργα του Μίλτου Παντελιά η αίσθηση συνδιαλέγεται με την ψευδαίσθηση, ο χρόνος διαστέλλεται, ενώ ο χώρος διεισδύει αποσπασματικά, με την ζωγραφική πράξη να λειτουργεί σαν μνημειακό ενσταντανέ και την ζωγραφική ύλη να αποκρύπτει επιδέξια την ίδια της την φύση.

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

340750-708742.jpg
Μίλτος Παντελιάς, Πτυχώσεις μνήμης
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Εγκαίνια: 23 Φεβρουαρίου 2017 * Διάρκεια: Ως 24 Μαρτίου 2017 * Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 11.00-20.30, Τετάρτη 11.00-17.30, Σάββατο 11.00-16.30