- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Στο χώρο φιλοξενούνται 25 επιλεγμένα ζωγραφικά έργα από τις σειρές "Cyclopia", "Idols" και "Thalassa©", δουλεμένα με λάδι σε καμβά και χαρτί. Στις τρεις αυτές σειρές έργων τόσο οι επιλεγμένες σκηνές όσο και τα πρόσωπα δεν έχουν τόπο, εμπλέκουν ωστόσο μια εντυπωμένη ελληνικότητα τόσο μέσα από στοιχεία του μύθου και του μυστηρίου του, τη λαογραφία και των λαϊκών συμβόλων, όσο και μέσα από τη ναίφ απόδοση του τοπίου. Τρεις διαφορετικές σειρές έργων, τρία στάδια που όμως ισορροπούν ως προς τον ανθρωποκεντρισμό, την κοινωνική κριτική, το καυστικό βλέμμα επάνω στις εκφάνσεις μιας θρυψαλισμένης καθημερινότητας. Ωστόσο ο ζωγράφος δεν περνά μέσα από το χρωματικό σκοτάδι προκειμένου να ασκήσει κριτική. Επιλέγει το φώς, το χρώμα και την άρνηση της στατικότητας.
«Στις τρεις αυτές σειρές έργων τόσο οι επιλεγμένες σκηνές όσο και τα πρόσωπα δεν έχουν τόπο, εμπλέκουν ωστόσο μια εντυπωμένη ελληνικότητα τόσο μέσα από στοιχεία του μύθου και του μυστηρίου του, τη λαογραφία και των λαϊκών συμβόλων, όσο και μέσα από τη ναίφ απόδοση του τοπίου. Τρεις διαφορετικές σειρές έργων, τρία στάδια που όμως ισορροπούν ως προς τον ανθρωποκεντρισμό, την κοινωνική κριτική, το καυστικό βλέμμα επάνω στις εκφάνσεις μιας θρυψαλισμένης καθημερινότητας. Ωστόσο ο ζωγράφος δεν περνά μέσα από το χρωματικό σκοτάδι προκειμένου να ασκήσει κριτική. Επιλέγει το φώς, το χρώμα και την άρνηση της στατικότητας. Μέσα από αυτά, ό,τι είναι να μείνει ζωντανό και παλλόμενο αποτυπώνεται στον καμβά του.
Σκηνές από την εργασία, τη διασκέδαση, αλλά και φευγαλέες όψεις των ανθρώπων που μας περιβάλλουν, απεικονίζονται μέσα από την κριτική ματιά που ο ζωγράφος ασκεί στη μεταμοντέρνα αντίληψη της καθημερινότητας. Όλα φιλτράρονται μέσα από μια αυστηρή τρυφερότητα, με εντύπωση χρώματος και κριτική διάθεση. Η πολλαπλότητα του προσώπου που σχεδόν αλλοιώνεται στο ίδιο έργο, έγκειται στην περιπλοκότητα του ψυχισμού του ανθρώπου, που χάνεται στην ανωνυμία του, αλλα βρίσκει την ταυτότητά του μέσα από κοινές μνήμες, βιώματα και τόπους. Όλες αυτές οι αναφορές, συνδυασμένες με το στοιχείο της ελληνικότητας, που είτε μέσω του φωτός είτε μέσα από Θεοφιλικές αναφορές, κατοικεί αρμονικά στο έργο του, τοποθετούν τον Θωμά Τουρναβίτη στο κέντρο της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής δημιουργίας». -Κάτια Παπανδρεοπούλου, Δρ. Ιστορίας Τέχνης
Φωτογραφία: Pianist (six finger), oil&ink on paper
iNFO
Open weekend #1: Σάββατο 7/1, 12.00-20.00 & Κυριακή 8/1, 12.00-18.00 (Παρουσία ζωγράφου Σάββατο & Κυριακή 15.00-18.00)
Διάρκεια έκθεσης: 6 Ιανουαρίου - 28 Φεβρουαρίου 2017
*Τα ωράρια λειτουργίας της έκθεσης θα ταυτίζονται με τις δράσεις, τα σεμινάρια και τα workshops του -ισμού, ενώ προβλέπονται open days, ξεναγήσεις και ειδικά ωράρια ανά εβδομάδα όπου ο χώρος θα λειτουργεί μόνο για την έκθεση. Η προσέλευση στο χώρο δύναται να γίνει και με ραντεβού.
ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
6 Ιανουαρίου - 28 Φεβρουαρίου 2017