Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Rafael Mahdavi, Small paintings Short stories

332379-688952.jpg

Η Ευφροσύνη Δοξιάδη αναφέρει για τον καλλιτέχνη και την έκθεση: «Ο Ραφαέλ Μανταβί είναι γλύπτης και ζωγράφος. Τα μεγάλα γλυπτά του από ανακυκλωμένο ατσάλι είναι φτιαγμένα για να πλαισιώνονται από το τοπίο. Είναι αφηρημένα και δίνουν στους λόφους ή στις πλατείες που κοσμούν την αίσθηση ενός απαλού αγγίγματος, ενός σιδερένιου, παραδόξως ανάερου, θηρίου που κομψά υπαινίσσεται το άγγιγμα της ανθρώπινης παρουσίας.

Αντίθετα με τη γλυπτική, η ζωγραφική του Ραφαέλ Μανταβί δεν είναι ανεικονική. Η ζωγραφική του λέει ιστορίες για τη ζωή, όπως ότι το μόνο πραγματικό σπίτι που ένιωσε πως είχε ποτέ ολοδικό του είναι τα παπούτσια του. Τα έχει ζωγραφίσει πολλές φορές γεμάτα αστέρια και τοπία. Οι πολυεθνικές καταβολές του του έδωσαν την ταυτότητα του «ξένου» όπου στον κόσμο κι αν βρισκότανε. Σαν ξένος όμως παντού δεν μπορείς να ζήσεις. Γι’ αυτό ο Μανταβί βρήκε σπίτι στα όνειρά του και στις γειτονιές του πλανήτη που η φαντασία του του επέτρεψε να ταξιδέψει. Τι μπορεί να είναι ολοδικό σου σ’ έναν κόσμο που γλιστράει μέσα από τα δάχτυλά μας σαν άμμος;

Ο Μανταβί βλέπει το λυρισμό στα καθημερινά πράγματα. Τα σκοτεινά βάθη της άγνωστης αρχαίας Περσίας αγκαλιά με τον «πρωτοπόρο» Αμερικανό προπάππο της μητέρας του, που ήταν ο τυμπανιστής στις περιπλανήσεις του Κιτ Κάρσον στη Δύση του 1830. Με αυτή την έννοια εκφράζει την εποχή μας, όπου όλο και περισσότεροι από εμάς είναι από παντού και από πουθενά. Ζωγραφίζει από δώδεκα χρονών ύστερα από μια επίσκεψη μαζί με τη μητέρα του στο Μουσείο του Πράδο στη Μαδρίτη, όπου για πρώτη φορά αντίκρισε τα έργα του Βελάσκεθ. Συνηθίζει να λέει ότι αυτό είναι από μόνο του ένα θαύμα, το γεγονός ότι ακόμα έχει αυτό το προνόμιο: να επισκέπτεται καθημερινά τον εσωτερικό του κόσμο και να τον καταγράφει».

iNFO

Διάρκεια: 29 Νοεμβρίου - 27 Δεκεμβρίου 2016

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-20.00, Σάββατο & Κυριακή 11.00-18.00

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

332379-688952.jpg
Rafael Mahdavi, Small paintings Short stories
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

29 Νοεμβρίου - 27 Δεκεμβρίου 2016 * Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-20.00, Σάββατο & Κυριακή 11.00-18.00