Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Urban abstracts

330433-683715.jpg

Aσπρόμαυρες φωτογραφίες και μουσικοί ήχοι ως στοιχεία μιας αφαιρετικής οπτικοακουστικής προσέγγισης του πνεύματος του αστικού τοπίου της Αθήνας

Η Αθήνα σαν πόλη από την μια πλευρά είναι, μέσω των σύγχρονων στοιχείων της, μια μετάπολη ενώ από την άλλη διατηρεί ζωντανές κατά τόπους τις έννοιες της γειτνίασης και της ανθρωπιάς. Παρουσιάζει χαρακτηριστικά που διαφέρουν από άλλες δυτικοευρωπαϊκές ή βορειοαμερικανικές πόλεις που φέρουν, στην εξέλιξή τους, διακριτά τα σημάδια μιας «παράδοσης» σχεδιασμού. Το γενικότερο ελληνικό αστικό τοπίο, αν και α-σχεδίαστο, φαίνεται να παραμένει αρκετά ζωντανό. Στην ουσία όμως, αυτό το ά-μορφο, α-όριστο και ά-τοπο αστικό τοπίο υποτάσσει κάθε αισθητικό άρα και μορφικό λόγο στην αναζήτηση δημιουργίας ευρύτερα γόνιμων δραστηριοτήτων.

Μέσα στην Αθήνα ενυπάρχουν μουσεία, στάδια, εμπορικά κέντρα, θεματικά πάρκα και τουριστικές αναπτύξεις μαζί με χώρους «κενούς» χρήσης οι οποίοι γίνονται αστικά κενά και μοιάζουν με θραύσματα της συνέχειας του αστικού ιστού. Είναι οι κενοί χώροι που προκύπτουν από την κατεδάφιση παλαιών κτιρίων που αφέθηκαν στην εγκατάλειψη και την ερείπωση, εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αδόμητα οικόπεδα και ακάλυπτοι χώροι. Επιπλέον, υπάρχουν χώροι αμφιλεγόμενου χαρακτήρα και ασύμβατων χρήσεων, όπως παλιά λιμάνια και αεροδρόμια. Όλοι αυτοί οι χώροι φαίνεται ότι σύρθηκαν στο περιθώριο της αστικής ζωής κυρίως για λόγους αποστροφής του σύγχρονου ανθρώπου από τη βίωση του ανοιχτού δημόσιου χώρου με αποτέλεσμα να παράγουν κυρίαρχα την αίσθηση της απουσίας. Από την άλλη, ενώ δεν υπάρχει εμφανής χρήση τους, πολλές φορές υφίστανται αυθαίρετες χρήσεις από προσωρινούς κατοίκους με αποτέλεσμα όλες αυτές οι δράσεις να περικλείουν πολλαπλά νοήματα.

Παρατηρώντας την ανθρώπινη συμπεριφορά, πλήθος ανθρώπων δείχνει να μην αλληλεπιδρά πλέον με τον καθημερινό του χώρο· αντίθετα τον αποβάλλει από τη ζωή του. Ο άνθρωπος-κάτοικος της πόλης, δεν είναι ένας δράστης αλλά μάλλον ένας επαναπαυμένος θεατής του καθημερινού ζωτικού του χώρου. Φαίνεται να έχει χάσει τον όποιο καθημερινό του αυθορμητισμό και δεν αγωνιά για μια πιο ειλικρινή οικειοποίηση του αστικού χώρου. Γίνεται τελικά μέρος μιας απόλυτης αστικοποίησης που επεκτείνεται ασταμάτητα ως σαφές δείγμα του συστήματος των παγκόσμιων πόλεων.

Πρόγραμμα έκθεσης

Πέμπτη 10/11/2016

20:00 Εγκαίνια έκθεσης

Σάββατο 12/11/2016

20:30 Προβολή audiovisuals & short film

«Vultus», «Gestus» της Δήμητρας Γκολόη

«Υπόγειες διαβάσεις» των Κώστα Κωστόπουλου & Χρήστου Διαμαντόπουλου

«Οδός Αθηνάς» των Στράτου Μόκκα & Κώστα Τσιαγά

«Στοές» των Μαίρη Νικητάκη, Αγγελουρανία Κώστογλου, Φωτεινή Κρανάκη, Ειρήνη Γερολυμάτου, Αλίκη Γλένη και Γεωργία Κυριαζή

«Angst» της Άλκηστις Μουτάφη

21:00 Apostolis TRV/Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί (Παράλληλη προβολή φωτογραφιών από το «Athens on the move” του Στέφανου Παπαχρήστου)

Κυριακή 13/11/2016

11:00 «The Darkroom action» από τους Ιωάννη Ασημακόπουλο & Δημήτρη Τσεβά

Συμμετέχουν: Βασιλική Αγγελακοπούλου, Δήμητρα Γκολόη, Χρήστος Διαμαντόπουλος, Δήμητρα Ευθυμίου, Μαρία Ευσταθίου, Ιωάννα Θεοδωράκου, Μαρία Καππάτου, Τάσος Κονταξής, Βασιλική Κούβδου, Νότα Κυριαζή, Κώστας Κωστόπουλος, Γιώργος Μενδρινός, Στράτος Μόκκας, Άλκηστις Μουτάφη, Σταυρούλα Πανοπούλου, Στέφανος Παπαχρήστου, Χρήστος Παππάς, Ελένη Ρημαντωνάκη, Μαριέτα Ρούσσου, Σπύρος Σανσονέτης, Ελένη Σούραλη, Κώστας Τσιαγάς.

Επιμέλεια έκθεσης: Ιωάννης Ασημακόπουλος, Δημήτρης Τσεβάς

Φωτογραφία: Σταυρούλα Πανοπούλου

iNFO

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016, 20.00

Διάρκεια έκθεσης: 10- 20 Νοεμβρίου 2016

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 17:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 12:00-21:00

Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών / Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δήλωση συμμετοχής, τηλ. 2107511076, 6944727567.

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

330433-683715.jpg
Urban abstracts
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

10- 20 Νοεμβρίου 2016