Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Λίλυ, η οικοσκευή

328566-679155.jpg

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφέρει για τη δουλειά του: «Η ενότητα ξεκίνησε ως ιδέα το 2003.Τότε έφτιαξα αρκετά σχέδια με μελάνι και ακολούθησαν τα πέντε πρώτα χαρακτικά έργα. Όμως κάποιες άλλες ιδέες και η ενασχόλησή μου με αυτές με απομάκρυναν από την συγκεκριμένη θεματική. Η "Λίλυ" παρέμενε στο συρτάρι μέχρι το 2016, οπότε και ανασύρθηκε για να εξελιχθεί σε μια  πιο ολοκληρωμένη ενότητα. Τα δεκαεννιά χαρακτικά που την αποτελούν είναι ασπρόμαυρες χαλκογραφίες-βαθυτυπίες με τις τεχνικές της ξηρής χάραξης (βελονογραφία) και της οξείδωσης (γραμμική οξυγραφία).

 Γεννήθηκε όταν, ανάμεσα σε διάφορα παλιά πράγματα που πετιόντουσαν από το πατρικό μου σπίτι, ανακάλυψα  ένα μικρό χειροκίνητο πλυντήριο κατασκευασμένο στις  αρχές της δεκαετίας του ‘60.Το πλυντήριο αυτό χρησίμευε στις νοικοκυρές για να πλένουν στο χέρι μικρών διαστάσεων ρούχα. Η συσκευή αποτελείτο από ένα μεταλλικό σφαιρικό κάδο μικρής χωρητικότητας με καπάκι, μέσα στον οποίο έριχναν ζεστό νερό και σαπούνι. Η πλύση γινόταν με την περιστροφή του κάδου με τη βοήθεια  μιας μανιβέλας που ήταν τοποθετημένη στην μια του πλευρά . Το αντικείμενο στηριζόταν πάνω σε δύο τριγωνικά μεταλλικά ποδαράκια. Επρόκειτο για ένα μικρό και κομψό θαύμα της τεχνολογίας που μπορούσες να το μεταφέρεις παντού, αφού ήταν πολύ ελαφρύ.

Ο τίτλος "Λίλυ" είναι δανεικός. Το συγκεκριμένο μοντέλο της γερμανικής εταιρίας που το κατασκεύασε  είχε χαραγμένο  πάνω  στο καπάκι του το όνομα “Lily”. Το  φυλάω  στο εργαστήριο μου  ως μαρτυρία  μιας άλλης εποχής. Φυσικά λειτουργεί ακόμα».

Επιμέλεια: Λήδα Καζατζάκη

iNFO

Διάρκεια: 11 Νοεμβρίου 2016 - 3 Δεκεμβρίου 2016

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

328566-679155.jpg
Λίλυ, η οικοσκευή
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

11 Νοεμβρίου 2016 - 3 Δεκεμβρίου 2016