"Ο Philip Tsiaras, δυναμικός καλλιτέχνης της διασποράς και ανάμεσα στους διαμορφωτές της σύγχρονης τέχνης, επιστρέφει για άλλη μια φορά στην Αθήνα, αντιπαρέρχεται την κοινωνικο-οικονομική κρίση που αυτή την περίοδο βρίσκεται στη μεγαλύτερη της όξυνση, για να παρουσιάσει τη δουλειά του με τίτλο «The universe of things», γνωρίζοντας συνειδητά ότι το έργο του έχει ρίζες κλασικές και συνδέεται με το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας.
Γεννημένος το Hampshire των ΗΠΑ από Έλληνες γονείς, το 1952, και με σπουδές στο Amherst College, εστίασε την προσοχή του στην εικαστική δημιουργία, αποκαλύπτοντας έναν ευφάνταστο οραματικό κόσμο, όπου άλλοτε έμμεσα και άλλοτε άμεσα αναδύεται η αγωνία του για το μυστήριο και την πολυπλοκότητα της ζωής .
Η ζωγραφική, η γλυπτική και η φωτογραφία μαζί με την ποίηση μονοπώλησαν τη δημιουργική του δράση εστιάζοντας το βλέμμα του σε καθετί που αιωρείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και την υπέρβαση της, στη γη και τον ουρανό. Στο έργο του υπάρχει πάντα μια ιστορία, μια συγκίνηση, μια ελπίδα και ο εικαστικός του κόσμος αποκαλύπτει το γυάλινο σύμπαν του. Ο ίδιος έχει δηλώσει: «η διερεύνηση της δουλειάς μου, είναι ένας τρόπος να ανακαλύψω τον εαυτό μου».
Ο πολυμήχανος αυτός δημιουργός, στην πολύχρονη καλλιτεχνική του διαδρομή, αποδεικνύει ότι αυτό που κυρίως τον ενδιαφέρει είναι, όχι μόνον η τελείωση της πλαστικής του έκφρασης, αλλά και η εννοιολογική φόρτιση του κάθε του έργου. Έτσι, η δουλειά του διακρίνεται από τη συνοχή και την αδιατάραχη συνέχεια, από την πολυσυζητημένη του έκθεση με τίτλο «Circle of life» έως την τωρινή του «The universe of things» στην Blender Gallery. Ενδεικτικά παραμένουν τα πρόσφατα έργα του από γυαλί «Όπλο από μπαλόνια» (30x20x7,5 εκ.) και «Η Ανατολή τρώει τη Δύση» με τις φαλλικές απλές και λιτές τους φόρμες που, ίσως έμμεσα μας παραπέμπουν στις ιθυφαλλικές Ερμές που υπήρχαν στη Δήλο.
Ο Τsiaras γνωρίζει ότι το γυμνό για τους Έλληνες εκφράζει τον απώτερο πολιτισμό της αντίληψης τους, ότι το σώμα πρέπει να προκαλεί θαυμασμό και λατρεία. Επίσης ξέρει ότι, η Χθόνα, η γη δηλαδή του θανάτου, του έρωτα και της αναγέννησης, περνάει μέσα από το ανδρικό σώμα. Ακόμη και στις Ερμαϊκές στήλες, με τη μορφή κίονα ή πεσσού, υπάρχει πάντα μια ανδρική μορφή.
Οι γυάλινες δημιουργίες του έτσι μας οδηγούν και μας συνδέουν, μέσα από έναν αινιγματικό δρόμο, με την παλαιότερη δουλειά του, όπου η στιγμή του χρόνου γίνεται πολύτιμο βήμα στοχασμού και αυτογνωσίας. «Αν δεν υπάρχει χιούμορ στη έργο σου, ποιο είναι το νόημα να ζει κανείς;», υποστηρίζει ο ίδιος. Και με σαρκαστική ή ειρωνική διάθεση οι εικόνες των χρωματιστών του όπλων σε γυαλί μας φέρνουν αντιμέτωπους με τα χρόνια της παιδικής αθωότητας ή την εύθραυστη έννοια της ζωής. Το αρχετυπικό σχήμα του κύκλου στοιχειώνει τη ζωγραφική του, όπως στους πίνακες μικτής τεχνικής, «Λευκή γη» και «Καρδιά του φανταστικού ήλιου» μεταξύ των άλλων. Ο μεν πρώτος ζωγραφισμένος με λεπτές αποχρώσεις του άσπρου χρώματος, ενώ ο δεύτερος με έντονες και δυνατές χρωματικές αντιπαραθέσεις δίνοντας προβάδισμα στις ελεύθερες χειρονομιακές του διατυπώσεις.
Παράλληλα, τα σφαιρικά πήλινα ή γυάλινα βάζα του, άλλοτε με μια γόβα και άλλοτε με ένα όπλο στην επιφάνεια τους, διευρύνουν τη σουρεαλιστική του διάθεση και το διάλογό του, με την ιστορία των πήλινων αγγείων της κλασικής Ελλάδας και τα μυστικά της επίπονης τεχνικής του γυαλιού που κατέκτησε κατά τη διαμονή του στη Βενετία, στα εργαστήρια του Μουράνο.
Ο Tsiaras, εξάλλου, σε όλα τα στάδια της καλλιτεχνικής του περιπέτειας, ζώντας μόνιμα στη Νέα Υόρκη και ταξιδεύοντας αδιάλειπτα σε όλο τον κόσμο, μέσα από ένα ατέρμονο παιχνίδι χρωμάτων και σχημάτων, σημαινόντων και σημαινόμενων, αποκαλύπτει τη δική του μυθοπλαστική αλήθεια και την διαρκή επιθυμία του για επιστροφή στην Ελλάδα."
-Τάκης Μαυρωτάς, (Διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη)
Σύντομο Βιογραφικό του καλλιτέχνη
Ο Φίλιπ Τσιάρας είναι διεθνής Έλληνας καλλιτέχνης ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη. Από το 1974 έχει πραγματοποιήσει 75 ατομικές εκθέσεις στο Μουσείο Τέχνης, Σιάτλ, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, στο Ίδρυμα Μανχάιμερ, Μάνχαιμ, στην Γκαλερί Bernier, Aθήνα, στο Στούντιο Παλαζόλι, Μιλάνο, στην Γκαλερί Shea & Beker, Νέα Υόρκη, στην Γκαλερί Margulie/Taplin, Mαιάμι, στην Γκαλερί Tegnerforbundet, Όσλο, στο Μουσείο Σάντα Απολόνια, Βενετία, στην Γκαλερί Dominion, Moντρεάλ, στο Σουάνκ/ Ρίτζενσι-Ιντερκοντινένταλ, Χόνγκ Κονγκ, στο Μουσείο Τέχνης του Νιούπορτ, Ρόουντ Άισλαντ, στηVilla Reale, Μόνζα, στο Μουσείο Κούριερ, Νιού Χάμπσαιαρ, στο Spazio Cavallieri di Malta, Συρακούσες, στην Πινακοθήκη Κυκλαδών, Σύρος, στο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης, Κωνσταντινούπολη, στην Μπιενάλε Φωτογραφίας, Τορίνο, στην Γκαλερί De Novo, Σαν Βάλει, στο Cento St. Benin, Aόστα, στην Πινακοθήκη Ιθάκης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρήτη, στο Μουσείο Φωτογραφίας, Θεσσαλονίκη, στο Ίδρυμα Stella Art, Mόσχα και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Σέντζεν.
Ο Τσιάρας χρησιμoποιεί πλήθος εικαστικών μέσων όπως είναι η ζωγραφική και η φωτογραφία, το γυαλί, τα κεραμικά και ο μπρούντζος. Έχει συμμετάσχει στη Μπιενάλε Βενετίας τρείς φορές και έχει δημιουργήσει στο Grand Canal ένα μπρούντζινο γλυπτό τριών μέτρων με τίτλο “Aρριβίστας”.
Ο Φίλιπ Τσιάρας έχει κερδίσει πολλά εθνικά βραβεία όπως: The American Academy Award for Poetry, The Thomas Watson Fellowship, New York State C.A.P.S grant, δυο N.E.A. National Endowment Grants for Arts, και το Generali Assicurazioni Gold Metal Award for “Civilita” (Βενετία). Έχει επίσης διακριθεί με μια απονομή για το Blickle Stiftung International Photography Prize (Γερμανία).
Έργα του ανήκουν σε διεθνείς εταιρικές και προσωπικές συλλογές ενώ άλλα βρίσκονται σε σημαντικές μουσειακές συλλογές όπως αυτή του Μουσείου Τέχνης Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης. Αναφορές στη δουλειά του έχουν γίνει σε εκατοντάδες βιβλία και κατάλογους. Ενδεικτικά η δουλειά του έχει συμπεριληφθεί σε εκδόσεις βιβλίων Electra και Mandoori, όπως επίσης και σε ένα βιβλίο φωτογραφιών με τίτλο «Οικογενειακό Λέυκωμα», το οποίο δημοσιεύτηκε απο τον οίκο Contrasto (Ρώμη). Ένα πρόσφατο αναδρομικό αφιέρωμα στα 30 συναπτά έτη της καλλιτεχνικής πορείας του Philp Tsiara δημοσιεύτηκε από το Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης.
Ώρες λειτουργίας:
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 10:00 - 19:00
Σάββατο: 12:00 - 16:00