Θεματα

The Writers Sessions από τον Voice 102,5: Το αφιέρωμα στον Pedro Almodovar

Ένα λαμπερό καλλιτεχνικό, μουσικό, και όχι μόνο, event, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Γιώργος Νάστος
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια βραδιά που θα την ενέκρινε και ο ίδιος ο Πέδρο Αλμοδόβαρ ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στο Αμφιθέατρο του του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρής στο δημοφιλές Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που βρίσκεται στο Παγκράτι.

The Writers Sessions από τον Voice 102,5: Το αφιέρωμα στον Pedro Almodovar © Χρόνης Περράκης

Ο λόγος φυσικά για το δεύτερο The Writers Sessions, το εγχείρημα του Voice 102.5 που αφορά τους καλλιτέχνες εκείνους που έχουν μάθει να εκφράζονται χωρίς καλούπια και δίχως όρια, ακριβώς όπως και ο ισπανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας (το βιβλίο του «Το Τελευταίο Ονειρο» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα).

«Το Τελευταίο Όνειρο» από τις εκδόσεις Διόπτρα © Χρόνης Περράκης

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον σκηνοθέτη Ζαχαρία Μαυροειδή, τη δημοσιογράφο Πόλυ Λυκούργου, τον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαδόπουλο και τη μεταφράστρια Μαρία Παλαιολόγου να μιλούν για τον τρόπο με τον οποίο έχουν συνδεθεί με τις ταινίες του πολυσχιδούς auteur σχηματίζοντας το καλλιτεχνικό του πορτρέτο και σκιαγραφώντας το κοινωνικό πλαίσιο που τον ενέπνευσε και τον καθόρισε. Πληροφορίες, συναισθήματα και εξομολογήσεις είχαν τον πρώτο λόγο σε μια εξόχως ενδιαφέρουσα και συγκινητική συζήτηση, με συντονιστή τον Γιώργο Μουχταρίδη.

The Writers Sessions από τον Voice 102,5: Το αφιέρωμα στον Pedro Almodovar © Χρόνης Περράκης

Ωραία πινελιά στην όλη κουβέντα η ανάγνωση από τον νεαρό Γιάννη Παπαδόπουλου του κειμένου του τρανς άνδρα και φιλοσόφου Πωλ Μπ. Πρεθιάδο, μια επιστολή αγάπης η οποία δημοσιεύτηκε στην Libération στις 6 Απριλίου 2024.

The Writers Sessions από τον Voice 102,5: Το αφιέρωμα στον Pedro Almodovar © Χρόνης Περράκης

Εννοείται ότι προβλήθηκαν σκηνές από τα φιλμ του Αλμοδόβαρ τα οποία μας μετέφεραν στο απολύτως ιδιοσυγκρασιακό και χαρακτηριστικό σύμπαν του όμως δεν θα γινόταν να μην ακουστούν τα τραγούδια που μάθαμε χάρη στον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη από καλλιτέχνες που όχι μόνο διέθεταν την απαιτούμενη αισθαντικότητα στις ερμηνείες τους αλλά είχαν και πολύ καλή προφορά σε κάθε γλώσσα που κλήθηκαν να τραγουδήσουν.

Εύα Κοτανίδη © Χρόνης Περράκης

Η Εύα Κοτανίδη έβαλε το αίσθημα σε πρώτο ρόλο στο «Quizás, Quizás, Quizás» και το «Where is my man», όπως και στα υπέροχα «Piensa En Mi» και «Ne Me Quittes Pas», ενώ ο Γιώργης Χριστοδούλου προσέγγισε με τη γνωστή του τρυφερότητα αλλά και με δυναμισμό όπου χρειαζόταν τα «Guarda Che Luna», «Il Cuore Matto», «Ay amor» και «Volver».

Κατερίνα Πολέμη © Χρόνης Περράκης

Η Κατερίνα Πολέμη χάρη στο βραζιλιάνικο αίμα που κυλάει στις φλέβες της ερμήνευσε με φλογερό πάθος τα «La Llorona», «Cucurrucucu Paloma», «Espera Me En El Cielo» και η Ρένα Μόρφη απέδειξε ξανά πόσο αγαπάει την ισπανόφωνη κουλτούρα με το «Historia de un Amor» (σε ένα απίθανο mashup με το «Ενα Αστέρι Πέφτει, Πέφτει») και φυσικά με το αξεπέραστο «Un año de amor».

Ρένα Μόρφη © Χρόνης Περράκης

Γεύση, αρώματα και μοναδική αισθητική των νέων μονοποιλιακών κρασιών, Μαλαγουζιά και Ασύρτικο, των Οινοποιείων Μπουτάρη συνόδευσαν αυτή την ξεχωριστή βραδιά.

Μαλαγουζιά και Ασύρτικο, των Οινοποιείων Μπουτάρη

Powered by Protergia