- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
To soundtrack του καλοκαιριού από τον Athens Voice 102.5: Ο Δημήτρης Αθανασιάδης διαλέγει 10 αγαπημένα τραγούδια για το Σαββατοκύριακο.
Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του Athens Voice 102.5 φτιάχνουν ένα soundtrack για το φετινό καλοκαίρι, που χρειάζεται περισσότερη μουσική από τα προηγούμενα. Κάθε Σαββατοκύριακο, νέα και παλιά τραγούδια μαζί με τις ιστορίες που κρύβουν και τις σκέψεις που προκαλούν, βρίσκουν τη θέση τους σε μια δροσερή, απρόβλεπτη, λίστα που θα ανανεώνεται συνέχεια και θα είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή δισκοθήκη του Athens Voice 102.5 στο Spotify και στο athensvoice.gr.
Ακούστε την, μοιραστείτε την και αφήστε τα σχόλιά σας. Συντονιστείτε κι εσείς στον Athens Voice 102.5 και ακούστε την εκπομπή του Δημήτρη Αθανασιάδη, Δευτέρα-Παρασκευή, 18.00-20.00. Καλό Σαββατοκύριακο, καλό καλοκαίρι!
1. St. Germain – Sure Thing
Λίγες ώρες πριν έρθει το καλοκαίρι του 2000, στις 30 Μαΐου, η Blue Note κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Tourist» του St. Germain. Ο Γάλλος παραγωγός Ludovic Navarre σε μια στιγμή έκλαμψης πίστεψε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να πάρεις ένα sample από το «Harry's Philosophy» του John Lee Hooker ή κάτι από τον Miles Davis και να το μεταμορφώσεις με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Magic House Studio στο Ιβελίν. Μεγαλωμένος στη Βουλώνη, με μακριά μαλλιά και V μπλούζες, έμοιαζε περισσότερο με ευγενή του 18ου αιώνα παρά με DJ. Ο πρώτος που ξέρω σίγουρα ότι τον πίστεψε ήταν ο graphic designer Στάθης Τσανακτσίδης, που εκείνη την περίοδο σου έφτιαχνε τη μέρα στο κυλικείο της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ χτυπώντας καφέδες και τις νύχτες χόρευε τη Θεσσαλονίκη στο Pueblo γράφοντας στις αποδείξεις των ποτών τα τραγούδια που έπαιζε, αν ήθελες να μάθεις το setlist του.
2. Georges Chatelain & Getaroom – Mandrake
Φυτό του γένους των δικοτυληδόνων της οικογένειας των σολανιδών, ο μανδραγόρας, λόγω των υπνωτικών ιδιοτήτων και της ανθρωπόμορφης ρίζας του, έχει περιβληθεί από την αρχαιότητα μέχρι τον Χάρι Πότερ με μυστηριώδεις, υπερφυσικές ιδιότητες και δεισιδαιμονίες, διεκδικώντας την πρωτιά στα «μαγικά φυτά». Μοιάζει με την μπελαντόνα και το «διαβολόχορτο» αλλά τον ονόμαζαν «Το μήλο του Σατανά». Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να διεγείρει μανία και παραλήρημα, καθώς πρόκειται για οπιούχο φυτό με θανατηφόρο δράση σε μη ελεγμένες δόσεις. Αν θέλεις να κάνεις groove therapy μαζί με την ηλιοθεραπεία σου, δοκίμασε να ακούσεις την κατά Georges Chatelain & Getaroom εκδοχή του «Mandrake» από τη συλλογή «Partyfine, Vol. 4 (Danse dans le noir)».
3. Louis Tillet & Charlie Owens – Summer
Μερικά τραγούδια μπορεί να ταξιδέψουν πολύ μακριά, περισσότερο από όσο θα μπορούσαν να φανταστούν οι δημιουργοί τους. Το συγκρότημα The Lemon Fog, ήταν μια από τις πρώτες και πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις της ψυχεδελικής σκηνής του Χιούστον και αναζητούσε κάτι περισσότερο από το Αμερικάνικο Όνειρο στα 60s. Στα πέντε χρόνια ύπαρξής του πρόλαβε να κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ κι ένα τραγούδι, το «Summer», το 1968. Δεκαετίες αργότερα, το 1995 ο Louis Tillet από την Αυστραλία και ο Charlie Owens θα το διασκευάσουν στο άλμπουμ «Midnight Rain» που ανακηρύχτηκε «δίσκος της χρονιάς» το 1996 από το Rolling Stone κι αν ήθελες να τον αποκτήσεις έπρεπε να στείλεις γράμμα με χρήματα στην άλλη άκρη της Γης. Και βρέθηκαν κάποιοι καλοί άνθρωποι στην Ελλάδα, στο περιοδικό ΠΟΠ + ΡOK, το 1997, να το συμπεριλάβουν στη συλλογή «New Rock - Sound Therapy».
4. Celeste – Stop This Flame
Όταν βγαίνεις πρώτη στο ετήσιο δημοψήφισμα Sound Of 2020 του BBC και όλοι περιμένουν το πρώτο σου άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, ξέρεις πως αυτό είναι το καλοκαίρι σου. Το «Stop This Flame» της Celeste με το ανθεμικό ρεφρέν και την up tempo διάθεσή του, συστήνει σε όλο τον κόσμο μια φωνή που έχει να πει πολλά.
5. Bob Dylan – Goodbye Jimmy Reed
Όταν ο Bob Dylan μιλάει, οι άνθρωποι ακούνε. Το νέο του άλμπουμ σαρώνει στα charts, σπάει ρεκόρ και κυκλοφορεί στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Athens Voice 102.5. To «Rough and Rowdy Ways» του Bob Dylan, του ανθρώπου που μας ανοίγει το μυαλό από το 1962, έρχεται να ακουστεί την κατάλληλη στιγμή, όπως ένας σούπερ ήρωας καταφθάνει τη στιγμή που ο κόσμος έχει φρικάρει. Μόνο που αυτός εδώ ροκάρει για τα καλά.
6. Morcheeba – Rome Wasn't Built in a Day
20 καλοκαίρια πριν, τον Ιούλιο του 2000, οι βρετανοί trip hopers Morcheeba κυκλοφόρησαν το τραγούδι που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία τους, τέτοια που θα μπορούσες να ακούσεις το «Rome Wasn’t Built in A Day» και σε διαφήμιση για γιαούρτια με 0% λιπαρά. Τα αδέρφια Paul και Ross Godfrey βούτηξαν σε ψυχεδελικούς soul και funk βυθούς για το τρίτο άλμπουμ τους «Fragments of Freedom» και επέστρεψαν με ένα αγχολυτικό διαμάντι, που σε απελευθερώνει από τις σκέψεις που γυρνούν σαν ενοχλητικά κουνούπια.
7. Mark Lanegan – Bleed All Over
O θλιμμένος βαρύτονος του Σιάτλ, ο Mark Lanegan, κυκλοφόρησε το νέο του άλμπουμ «Straight Songs Of Sorrow» που οι διακεκριμένοι Λανεγκανόλογοι συνδέουν με την αυτοβιογραφία του «Sing Backwards And Weep» και το «Bleed All Over» κάνει και τα δέντρα να ουρλιάξουν.
8. Dead Can Dance – Song Of The Stars
Δεν ακούστηκε στο Ηρώδειο, τον Ιούλιο του 2019, όταν οι Dead Can Dance επέστρεψαν στην Αθήνα στο πλαίσιο της περιοδείας τους «A Celebration - Life & Works 1980-2019» αλλά αν βρεθείς νύχτα στο Αστεροσκοπείο, αν αποκοιμηθείς στην άμμο μια νύχτα, αν δεν μπορείς να κοιμηθείς στον καύσωνα, πάτα το play και σήκωσε το κεφάλι ψηλά στον ουρανό. Κι άσε τον Brendan Perry και τη Lisa Gerrard να ηγηθούν της μεγαλύτερης worldbeat τελετής.
9. Simple Minds – Someone Somewhere (In Summertime)
Κάποιοι, κάπου, τον Νοέμβριο του 1982 είχαν την τύχη να το ακούσουν μόλις κυκλοφόρησε. Άλλοι δεν είχαν γεννηθεί και το βρήκαν ψάχνοντας στη δισκοθήκη του μπαμπά και της μαμάς. Υπάρχουν κι αυτοί που το έμαθαν σε κάποιο μπιτσόμπαρο ακούγοντας τον David Guetta να το δανείζεται στο «The World Is Mine». Όλα τα πλάσματα της Γης αξίζει να ακούσουν έστω και μια φορά στη ζωή τους το «Someone Somewhere (In Summertime)» των Simple Minds.
10. Liam Gallagher – One Of Us
Όταν είσαι ο Liam Gallagher μπορείς να φωνάξεις τον Eric Cantona να παίξει μπάλα για να προωθήσει το νέο σου άλμπουμ, να στείλεις κρυφά μηνύματα σε εκατομμύρια ακροατές των Oasis, να πεις στον Steven Knight και στον Anthony Byrne, το δίδυμο του Peaky Blinders, να μετατρέψει σε εικόνες τα τραγούδια σου, να είναι Αύγουστος κι εσύ να κυκλοφορείς το πιο χειμωνιάτικο τραγούδι που θα μπορούσες να έχεις γράψει ποτέ, κάνοντας fade out με τον ήχο των κυμάτων της θάλασσας.