Events

The Writers Sessions από τον Voice 102,5: Live και συζήτηση για τον Nick Cave

Ελεύθερη είσοδος με προσκλήσεις για το event της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

A.V. Team
18’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

The Writers Sessions από τον Voice 102,5, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή: Αφιέρωμα στον Νικ Κέιβ

Το project The Writers Sessions του Voice 102,5 αφορά τους μεγάλους και σημαντικούς καλλιτέχνες που δεν τους «χωράει» η τέχνη τους, όπως ο Bob Dylan, η Patti Smith, ο Nick Cave, ο Leonard Cohen και ο Pedro Almodovar. Καλλιτέχνες που δεν μπαίνουν εύκολα σε καλούπια, που τα όρια τους περιορίζουν. Ανήσυχοι δημιουργοί που δεν παύουν να προσπαθούν να βελτιώσουν τα εκφραστικά τους μέσα με οποιοδήποτε τρόπο ή και να ανακαλύψουν καινούρια. Υπάρχουν μουσικοί που έγιναν συγγραφείς, συγγραφείς και ποιητές που έγραψαν τραγούδια, τραγουδοποιοί που στράφηκαν στην ζωγραφική, τα εικαστικά και την performance, αλλά και κινηματογραφιστές που έγραψαν βιβλία.

Με καλεσμένους συγγραφείς, μεταφραστές, ποιητές, μουσικούς και δημοσιογράφους, συζητάμε για το έργο τους, εμβαθύνουμε και ξεκλειδώνουμε τους κώδικες, τις ιδέες και τις λέξεις που επεξεργάστηκαν και στο κλείσιμο της βραδιάς απολαμβάνουμε ζωντανά τη μουσική και τα τραγούδια τους, μια φορά το μήνα σε ένα σταθερό ραντεβού.

O Voice 102,5 σε συνεργασία με το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, επιστρέφει την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 20:00, με ένα αφιέρωμα στον ταλαντούχο μουσικό, συγγραφέα και ηθοποιό, Nick Cave.

Στο πάνελ o δημοσιογράφος Βύρων Κριτζάς, ο εικαστικός Στέφανος Ρόκκος και η συγγραφέας και μεταφράστρια Βάσια Τζανακάρη. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Μουχταρίδης. Live εκτελέσεις τραγουδιών, από τους Μανώλη Αγγελάκη, Μαρία Παπαγεωργίου και Sophie lies.

Για διπλές προσκλήσεις με ποτό, μπορείτε να δηλώστε συμμετοχή στο σχετικό post, στο Instagram του VOICE 102,5.

Ο Νικ Κέιβ μεγάλωσε στην επαρχία της Βικτώριας, σπούδασε τέχνες στη Μελβούρνη και ξεκίνησε ως frontman του κορυφαίου post-punk συγκροτήματος «the Birthday Party», εκείνο που πίσω στα 80s με την σκοτεινή μουσική του ενέπνευσε το gothic rock. Το 1983 σχημάτισε τους «Nick Cave and the Bad Seeds», μία από τις μπάντες που συζητήθηκε έντονα τόσο για τους ήχους, όσο και για τη θεματολογία της, γνωρίζοντας σταδιακά μεγάλη απήχηση. Ο Νικ Κέιβ βρίσκεται ξανά σε ρόλο frontman και ξεχωρίζει για τη βαρύτονη φωνή του, το έντονο συναίσθημα και τις λυρικές εμμονές του γύρω από τον θάνατο, τη θρησκεία, την αγάπη και τη βία. 

Η μουσική του ανά τα χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί ως soundtrack στην μεγάλη οθόνη, σε ταινίες όπως «Batman Forever» και «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου», αλλά έχει συνοδεύσει και αρκετές τηλεοπτικές σειρές, με πιο γνωστή την «Peaky Blinders» για την οποία επιλέχθηκε το τραγούδι «Red Right Hand». Ο ίδιος ο Νικ Κέιβ εμφανίστηκε ως ηθοποιός πρώτη φορά στην ταινία «Wings of Desire», μαζί με τους Bad Seeds, ενώ πίσω από τις κάμερες έχει γράψει το σενάριο για το «The Proposition», το έργο που χαρακτήρισε η βρετανική εφημερίδα Independent ως ασυμβίβαστο και απαράμμιλο. 

Στην Αθήνα ήρθε πρώτη φορά για συναυλία το 1984, έχει κάνει αρκετές επισκέψεις, ενώ το κοινό είχε την ευκαιρία να τον ακούσει ξανά το 2022 στο Release Athens Festival και το 2023 στην Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, σε μια ειδική σόλο εμφάνιση.

Θέλοντας να έχει μια πιο ουσιαστική επαφή με τους θαυμαστές του, δημιούργησε το 2018 την ιστοσελίδα «The Red Hand Files», μία πλατφόρμα όπου απαντά ο ίδιος σε ερωτήσεις για τη ζωή, την τέχνη και την ανθρώπινη ύπαρξη. Τα μηνύματα που δέχεται είναι πολλά, όμως προσπαθεί να αφιερώνει χρόνο σε όλα, δημιουργώντας μια πιο άμεση και προσωπική σχέση με το κοινό του.

Για τον Νικ Κέιβ η τέχνη -σε κάθε μορφή της- υπήρξε ανέκαθεν ένας τρόπος διαφυγής, ένα μέσο για να γίνονται τα πράγματα πιο όμορφα και να αντιμετωπίζονται οι δύσκολες καταστάσεις. «Όταν πέθανε ο γιος μου, βυθίστηκα στο πιο σκοτεινό μέρος που μπορεί να φανταστεί κανείς και κατάφερα με κάποιο τρόπο να ξεφύγω από αυτό. Οι συναυλίες και η φροντίδα από το κοινό με έσωσε. Πολλοί ρωτάνε, πώς μπορείς και πηγαίνεις σε περιοδεία; Αλλά για μένα είναι το αντίθετο. Πώς θα μπορούσα να μην πάω;». 

Η αγάπη του για τη γραφή δεν περιορίστηκε πότε μόνο στα σενάρια και στους στίχους. Ο Νικ Κέιβ, ο μελαγχολικός πρίγκιπας της ροκ σκηνής, είχε κυκλοφορήσει ήδη το πρώτο του βιβλίο «King Ink» το 1988, μια συλλογή από στίχους, θεατρικά έργα και συνεργασίες όπως εκείνη με τη Lydia Lunch. Στην πορεία ακολούθησαν μυθιστορήματα όπως το «And the Ass Saw the Angel» και το «Death of Bunny Munro», ενώ το 2020 αποφάσισε να εκδόσει την εικονογραφημένη αυτοβιογραφία του, με τίτλο «Stranger Than Kindness». Ένα βιβλίο που ταξιδεύει τον αναγνώστη στον κόσμο του Νικ Κέιβ και τον προσκαλεί σε μια πιο ουσιαστική γνωριμία. Στις σελίδες παρουσιάζονται στιγμές του ξεχωριστού αυτού καλλιτέχνη μέσω φωτογραφιών,σχολίων και σκέψεων από τους Nick Cave, Janine Barrand και Darcey. 

Το ύφος γραφής του εμφανίζει μια πιο ποιητική διάθεση, μια και πάντοτε προσπαθεί να προσεγγίσει με λυρισμό τα θέματα που επιλέγει, τόσο γύρω από την απώλεια όσο και τη θρησκεία. Οι περιγραφές του είναι γλαφυρές, ξέρουν πως να μεταφέρουν τον αναγνώστη σε άλλα σύμπαντα και κόσμους, χωρίς όμως να στερούνται ρεαλισμού. Υπαρξιακές αναζητήσεις, προβληματισμοί γύρω από την ανθρώπινη φύση και ψυχή και ο πολυσχιδής χαρακτήρας του ταλαντούχου frontman, συνθέτουν ένα συγγραφικό ύφος που θυμίζει εκείνο της γοτθικής λογοτεχνίας. 

Φέτος τον Αύγουστο κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ από τους Nick Cave and the Bad Seeds, με τίτλο «Wild God» και πολλές αναφορές στην αγαπημένη Ανίτα Λέιν, δίνοντας την ευκαιρία σε νεότερους ακροατές να γνωρίσουν την μούσα του ταλαντούχου καλλιτέχνη.

The Writers Sessions: το event του Voice 102.5, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Βασίλης & Ελίζα Γουλανδρή, μια φορά το μήνα και κάθε μήνα, συζήτηση και live μουσική!

Με την ευγενική χορηγία της Protergia: «Η ενέργεια αλλάζει και γίνεται Protergia»