Αρχειο

Όλοι νίκησαν

Ο Φώτης Γεωργελές αναλύει τα συμπεράσματα των εκλογών

Φώτης Γεωργελές
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

-Τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν για μια ακόμα φορά πόσο μακριά από την πραγματικότητα βρίσκεται ο αυτιστικός κύκλος πολιτικών, δημοσιογράφων, δημοσκόπων και όσων άλλων διεξάγουν τον δημόσιο διάλογο. Πρώτη δύναμη ο Γιάννης Δημαράς έλεγαν οι δημοσκοπήσεις, άνετη επικράτηση ίσως κι από τον πρώτο γύρο του Κακλαμάνη, υπεροχή του Πασοκ που διατηρεί την διαφορά του με Ν.Δ. Εκπομπές, γκάλοπ, πρωτοσέλιδα, προσπαθούν να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη σ’ έναν επικοινωνιακό πόλεμο που ονομάζουν ενημέρωση.

-    Το εκλογικό σώμα απομακρύνεται ραγδαία και καταφεύγει σε οποιαδήποτε λύση βρει μπροστά του, ακόμα και αντισυστημική, και αυτοί αναρωτιούνται καθημερινά, πότε θα λύσει τη σιωπή του ο Καραμανλής, αν είναι κυρίαρχος ο Σαμαράς, αν ο Ραγκούσης είναι ο ισχυρός άντρας στο Πασοκ και που διαφώνησε ο Πάγκαλος.

-    Ο Α. Σαμαράς πανηγυρίζει γιατί «Ο λαός καταδίκασε την πολιτική Παπανδρέου». Αν ο λαός καταδίκασε το Πασοκ, πόσο περισσότερο καταδίκασε τη ΝΔ, η οποία έχασε και παραμένει δεύτερο κόμμα;

-    Η «αντιμνημονιακή πολιτική» ναυάγησε το βράδυ της Κυριακής. Επιδίωξη της αντιπολίτευσης, ήταν η ήττα του Πασοκ στις εκλογές ώστε την άλλη μέρα να φρενάρουν κάθε αλλαγή επικαλούμενοι ότι η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία. Δεν συνέβη. Το Πασοκ, είναι ακόμα πρώτη δύναμη.

-    Το «δίλημμα του Παπανδρέου» ήταν αναγκαστικό λάθος. Φρέναρε την αποσυσπείρωση του Πασοκ και απέτρεψε τα σχέδια του «αντιμνημονιακού μετώπου». Αν τώρα λένε ότι νίκησαν, ότι «στην πλειοψηφία τους οι πολίτες καταδίκασαν την πολιτική του κ. Παπανδρέου», σκέψου τι θα έλεγαν αν δεν ήταν το Πασοκ πρώτο κόμμα. Το δίλημμα της «υπευθυνότητας» όμως, δεν βοήθησε ιδιαίτερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

-    Όποιος αθροίζει την αποχή στον εαυτό του, είτε ονομάζοντάς την «αντιμνημονιακή», είτε δύσθυμους Πασόκους που δεν ήθελαν να μετακινηθούν αλλά απλώς να δώσουν ένα μήνυμα δυσφορίας, κάνει λάθος. Η αποχή περιλαμβάνει τα πάντα και τα αντίθετά τους αλλά κυρίως εκφράζει μια συλλογική απόρριψη του πολιτικού παιχνιδιού όπως διεξάγεται.

-    Με τέτοια ποσοστά αποχής, τα ποσοστά των σχημάτων έχουν σχετική σημασία. Η αποχή κάνει να φαίνονται οι μικροί σχηματισμοί μεγαλύτεροι. Ακόμα και το ΚΚΕ που πανηγυρίζει για την μεγάλη του αύξηση, στην πραγματικότητα οι ψήφοι του είναι περισσότεροι από τις βουλευτικές του 2009 αλλά όσοι ήταν απλώς στις βουλευτικές του 2007. Η Αριστερά δεν κέρδισε σ’ αυτές τις εκλογές. Οι αναλύσεις για την πτώση του δικομματισμού είναι ιστορίες του περασμένου αιώνα. Αφενός γιατί δεν μπορείς να μιλάς πια για δικομματισμό με ένα πολιτικό σύστημα πολυδιασπασμένο σε 11 πολιτικά κόμματα, αφετέρου γιατί αυτές οι προσθέσεις έχουν νόημα όταν οι απώλειες του δικομματισμού πάνε στα μικρότερα κόμματα. Με το Λάος και τον Σύριζα χαμένους, με την εμφάνιση καινούργιων σχηματισμών, με την αποχή και τα λευκά-άκυρα στα ύψη, επιβεβαιώνεται απλώς η συνολική απόρριψη.

-    Το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή» είναι ανησυχητικό. Είναι ανησυχητικό πολιτικά όμως. Αλλιώς το 5,5% είναι απλώς εντυπωσιακό, λόγω αποχής μεγεθυμένο. Οι ψήφοι είναι 9.500 χιλιάδες. Πολλαπλασιασμένοι μεν από προηγούμενες εκλογές, αλλά δεδομένης της κατάστασης στην Αθήνα, εύκολα ερμηνεύσιμοι. Τώρα φαίνεται ότι ο Άγιος Παντελεήμονας ήταν ένα είδος δοκιμαστικού σωλήνα για την άκρα Δεξιά και οι ευθύνες όσων αφήνουν την κατάσταση ανενόχλητη εκεί πέρα, είναι μεγάλες.

-    Αν παρακολουθήσεις τα ΜΜΕ των επόμενων ημερών, καταλαβαίνεις ότι το αντιμεταρρυθμιστικό μέτωπο χρησιμοποίησε τις εκλογές για να φρενάρει τις διαρθρωτικές αλλαγές. «Η αντιμνημονιακή ψήφος πήρε 60%» γράφουν στις εφημερίδες αθροίζοντας τον Σαμαρά με τον Ψαριανό, το Λάος με τους Οικολόγους, τη Χρυσή Αυγή με την Ανταρσία. Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Οι επιδιώξεις γίνονται ακόμα πιο φανερές παρακολουθώντας τις υπόγειες συνεννοήσεις, τα ναι μεν αλλά στη στάση των κομμάτων μπροστά στον β’ γύρο, όπου με την ταμπέλα του «αντιμνημονιακού μετώπου» η Ν.Δ. πλησιάζει τα αριστερά κόμματα. Οι εκλογές αυτές ήταν περισσότερο επικοινωνιακές, χρησιμοποιήθηκαν στο πολιτικό παιχνίδι με κάθε τρόπο πριν και μετά. Οι προσπάθειες των Μέσων να πιέσουν την κυβέρνηση προς τα συμφέροντά καθενός, έκαναν τις αναλύσεις και την ενημέρωση αναξιόπιστη. Έκαναν το μαύρο άσπρο. Ο πολιτικο-μιντιατικός κόσμος έχασε σε αξιοπιστία ακόμα περισσότερο.

-    Υπάρχουν και μικρότερα αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Οι μονοψήφιες αποτυχημένες επιδόσεις των μειονοτικών συνδυασμών στην Θράκη δείχνουν ότι οι Μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας συμπεριφέρονται ακριβώς όπως οι υπόλοιποι Έλληνες. Οι οποίοι δεν συμπεριφέρονται πάντα με τον καλύτερο τρόπο. Ο απερχόμενος δήμαρχος Ζαχάρως, σε αναγκαστική αργία με πολυάριθμες δικαστικές καταδίκες, παραπομπές και ποινικές διώξεις για απιστία εις βάρος του Δημοσίου, σάρωσε με 45%…

-    Οι πρόωρες εκλογές δεν έχουν απομακρυνθεί τόσο πολύ. Ίσως μέχρι τον Μάρτιο. Όμως δεν εξαρτώνται στ’ αλήθεια από τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Αλλά από την ικανότητα της κυβέρνηση να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της διάσωσης.