Αρχειο

Ο Πικιώνης της Κυπριάδη

Μια προτομή, ένα πάρκο, μια ομιλία

Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για την γειτονιά Κυπριάδη του Δήμου της Αθήνας σάς έχω γράψει, για το μεγάλο αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη πάλι σάς έχω γράψει, τώρα ας τα δούμε συνδυαστικά.

Λοιπόν, η συγκεκριμένη περιοχή κι ο Δήμος μας τιμούν επιτέλους ένα από τα καλύτερα παιδιά τους: το ανώνυμο πάρκο Πολυδούρη και Σάουμπερτ (όπου ο κ. Στέφανος Μάνος είχε φτιάξει έναν από τους πρώτους πεζόδρομους της Αθήνας), μετονομάζεται σε πάρκο «Πικιώνη». Και η κόρη του, η κ. Αγνή Πικιώνη, δωρίζει μια προτομή του πατέρα της για να στηθεί εκεί, έργο της μεγάλης γλύπτριας Φρόσως Μενεγάκη (της οποίας το σπίτι είχε χτίσει ο Πικιώνης και διατηρείται, ανακαινισμένο, στη γωνία των οδών Ταβουλάρη και Γρυπάρη, πάλι στην περιοχή Κυπριάδη).

image

image

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015, στις 7.30 το απόγευμα, στο καφέ της πλατείας Εύας, οδός Ροστάν 35 και Χαλεπά (στην Κυπριάδη, φυσικά), ο καλλιτέχνης κ. Αριστοτέλης Ράλλης θα μιλήσει με θέμα «Η δημιουργία της συνοικίας Κυπριάδη και τα σπίτια του Πικιώνη». Must για κάθε αθηναιολάτρη.

image

Σημαντικό: Τίποτ΄ από τα παραπάνω δε θα είχε γίνει δίχως το σύλλογο «Αναγέννηση» και τη σούπερ πρόεδρό του, την κ. Μαίρη Γιαννακοπούλου, που κινεί σε θετική κατεύθυνση, διεύθυνση και φορά ό,τι σχετίζεται με τη μικρή μας γειτονιά.

d.fyssas@gmail.com