Αρχειο

Burger life

Η ζωή πριν και μετά το μεγάλο καυτό μπιφτέκι 

Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 528
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ξεροψημένο μπέικον, φρέσκια ντοματούλα, γλυκό και στρογγυλό ψωμάκι, τυρί που λιώνει να αγκαλιάζει το ζουμερό μπιφτέκι από κάτω του... Όχι, πες μου ότι δεν θες να το φας! Μην κρύβεσαι, ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος είσαι που το βρίσκει ακαταμάχητο. Το burger έχει καταφέρει να σημαδέψει μια ολόκληρη ήπειρο. Καθόλου τυχαίο. Συνήθως οι λιχουδιές που γίνονται εθνικοί σταρ, εφευρίσκονται από κάποιο σατανικό μυαλό που σκέφτεται να συνδυάσει τα ακόλουθα: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες (αυτές οι τελευταίες, για τα μάτια του κόσμου). Από το burger μέχρι τα tacos, την pizza ή ακόμα και το δικό μας σουβλάκι, αυτά τα συστατικά είναι –εγγυημένα– η συνταγή της επιτυχίας.

Η ταυτότητα της διάνοιας που σκέφτηκε την περίπτωση burger είναι αμφιλεγόμενη. Πολλοί διεκδικούν την πρωτιά. Όλα άρχισαν, όπως πάντα, με ένα μεταναστευτικό κύμα. Στις αρχές του 19ου αιώνα καταφτάνουν στην Αμερική Γερμανοί μετανάστες. Μαζί τους φέρνουν τις συνταγές τους για μοσχάρι, όπως το κάνουν στο Αμβούργο, δηλαδή ψιλοκομμένο σε μορφή ταρτάρ. Σε λίγο καιρό το μπιφτέκι «Hamburg» έγινε χιτάκι. Το εθνικό φαγητό της Αμερικής χρωστά το όνομά του στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας.

Τώρα για το ποιος ήταν αυτός που πρωτοσκέφτηκε να βάλει το μπιφτέκι ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί και να γεννήσει το θρύλο «Hamburger», οι απόψεις διίστανται. Άλλοι λένε για έναν κύριο ονόματι Charlie Nagreen, που το 1885 πουλούσε κεφτέδες στο πανηγύρι της κομητείας Outagamie και που όταν κατάλαβε ότι η δουλειά δεν πήγαινε καλά, γιατί η πελατεία του δεν μπορούσε να τρώει τους κεφτέδες στο χέρι, τους στρίμωξε ανάμεσα σε δυο φέτες ψωμί. Άλλοι αναφέρουν δύο αδέρφια (τους Fran και Charles Menches), που πουλούσαν σάντουιτς με λουκάνικα στο πανηγύρι της κομητείας Erie στο Hamburg της Νέας Υόρκης. Όταν ξέμειναν από λουκάνικα, οι χασάπηδες της περιοχής τούς πρότειναν να τα αντικαταστήσουν με μοσχάρι. Εκείνοι ανάμειξαν το μοσχάρι με μαύρη ζάχαρη, καφέ και μπαχαρικά και το είπαν «Hamburger», εκ του Hamburg όπου βρισκόντουσαν. Κάποιοι τρίτοι ισχυρίζονται ότι το πρώτο burger σερβιρίστηκε στο μικροσκοπικό εστιατόριο του Louis Lassen στο Κονέκτικατ, όταν ένας βιαστικός πελάτης ζήτησε κάτι «γρήγορο» για να το φάει καθ’ οδόν. Λένε ότι ο Louis έβαλε ένα μπιφτέκι ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί και τον έστειλε στο καλό.

image

Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε πώς δημιουργήθηκε το πρώτο μπιφτεκόψωμο και η αλήθεια είναι πως για κανένα μας δεν έχει μεγάλη σημασία. Αυτό που μετράει περισσότερο είναι που έναν αιώνα μετά η ανθρωπότητα ακόμα ξετρελαίνεται μαζί του. Για αυτό και το βρίσκεις από την καντίνα της γωνίας μέχρι το βραβευμένο με Michelin εστιατόριο.

Στην Αθήνα, το burger έχει γίνει τόσο σουξέ, που ανταγωνίζεται ακόμα και το βασιλιά-του-είδους και εθνικό street food σουβλάκι. Μπεργκεράδικα φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, μεγάλες αγαπημένες αλυσίδες το έχουν πρώτο-πρώτο στα μενού τους και συνέχεια το αναβαθμίζουν (τα καινούργια Goody’s Burger House έχουν το Angus Burger, από 100% μοσχαρίσιο black angus, τα TGI Fridays έγιναν γνωστά για το ασυναγώνιστο Jack Daniel’s Burger και τώρα συνεχίζουν με το French Dip και το Hangover Burger), ενώ κάθε εστιατόριο που σέβεται τον εαυτό του έχει τουλάχιστον μία πρόταση για μπέργκερ στον κατάλογο.

Και αυτό το κολασμένο επιδέχεται τόσες παραλλαγές και χωράει τόσα υλικά, που δεν αφήνει τους σεφ να κοιμούνται τα βράδια. Κάπως έτσι φτάσαμε να τρώμε burger με καραμελωμένα κρεμμύδια, με λάδι τρούφας, με μαρμελάδα ντομάτας, με κατσικίσιο τυρί και οποιαδήποτε άλλη gourmet λιχουδιά βάζει η φαντασία. Κι εμείς; Εμείς δεν θα βαρεθούμε ποτέ να δοκιμάζουμε όοολους αυτούς τους πειραματισμούς και να ονειρευόμαστε το τρίπτυχο του αμερικάνικου έρωτα: ένα bad boy με σκισμένο τζιν, τατουάζ και σταράκια που θα μας κεράσει το επόμενο burger. Από ό,τι φαίνεται το burger δεν θα τα φάει ποτέ τα ψωμάκια του.


Αυτό το ήξερες;

● Η πρώτη fast food αλυσίδα εστιατορίων με hamburger δημιουργήθηκε το 1921 από τον Walter Anderson. Το περίφημο «White Castle» πούλαγε burger με 5 cents.

● Το 1937 οι Richard και Maurice McDonald ανοίγουν το πρώτο κατάστημά τους στην Arcadia της Καλιφόρνιας. Στην αρχή πουλούσαν μόνο χυμό πορτοκάλι και hot dogs αλλά τα hamburgers γρήγορα προστέθηκαν στο μενού τους. Σήμερα τα McDonalds πουλούν περισσότερα από 75 hamburgers/δευτερόλεπτο.

● Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τα hamburgers ονομάζονταν «Liberty Sandwiches», για να αποφευχθεί η σύνδεση με τη Γερμανία.

● Mία στις 5 φορές που κάθε Αμερικάνος ανάβει το γκριλ, είναι για να ψήσει burger (NPD National Eating Trends Research Estimate).

● Στο μενού του εστιατορίου «Fleur de Lys», στο Las Vegas, υπάρχει ένα μπέργκερ που κοστίζει $5.000! Το «Fleur Burger 5000» περιέχει κρέας Κόμπε, μαύρες τρούφες και φουά γκρα. Συνοδεύεται με τηγανητές πατάτες και με ένα σπάνιο μπουκάλι κρασί Chateau Petrus Pomerol, του 1990. Το κρασί σερβίρεται σε κρυστάλλινα ποτήρια, που έφτιαξε ο Ιταλός Ichendorf. Μπορείς να τα κρατήσεις για σουβενίρ.


Τα Gourmet Burger της πόλης

Δεν είναι αλυσίδες, είναι από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας που υποκύπτοντας στη νοστιμιά των burgers τα σερβίρουν στις δικές τους gourmet εκδοχές.

Vezene

Μίνι burgers με τριμμένο φουά γκρα, καραμελωμένα κρεμμύδια μέσα σε σπιτικό ψωμί brioche. Βρασίδα 11, περιοχή Χίλτον, 210 7232002

Pere

Vegetarian πρόταση όπου αντί για ψωμί έχει δύο μεγάλα μανιτάρια, μέσα μπιφτέκι από δημητριακά, φύτρες, ψητά λαχανικά και σάλτσα από ταχίνι. Κύπρου 74, Γλυφάδα, 210 8941450

Food Mafia

Έχει πάρα πολλά γι’ αυτό διαλέγουμε δύο: Boston Crab με βασιλικό καβούρι, wasabi και σπιτική μαγιονέζα. Και μια ελληνική εκδοχή, το El Greco με αρνίσιο μπιφτέκι, γιαούρτι και μυρωδικά. Φιλικής Εταιρείας 10, Πλ. Εσπερίδων, Γλυφάδα, 210 8942177

Cinco

Μέσα σε ψωμί brioche μπιφτέκι medium rare (το προτείνουν σχεδόν ωμό), gorgonzola, μανιτάρια και δίπλα yuca chips, δηλαδή λεπτές φετούλες από περουβιανή ρίζα που η γεύση της θυμίζει πατάτα. Σκουφά 52, Κολωνάκι, 210 3643603

Kozi's

Εδώ με νοτιοαφρικάνικο άρωμα και αγαπημένο μας το ομώνυμο Kozi’s με ζουμερό μπιφτέκι, που είναι γεμιστό με mozzarella. Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, 210 8101584

Fish Food Bar

Burger με κιτρινόπτερο τόνο έχεις ξαναφάει; Μπιφτέκι από φρέσκο φιλέτο τόνου, ζυμωμένο με φρέσκα μυρωδικά. Συνοδεύεται με φρέσκες τηγανητές πατάτες. Καψάλη 10, Κολωνάκι, 210 7222877