- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
1. Σαμπάνια είναι αυτό το μοναδικό αφρώδες κρασί που φτιάχνεται στην περιοχή Καμπανία (Champagne) στη Γαλλία. Κανένα άλλο αφρώδες κρασί στον κόσμο δεν μπορεί να λέγεται σαμπάνια.
2. Τον 17ο αιώνα, μοναχοί μετέτρεψαν το μειονέκτημα των ξινών και άγουρων κρασιών της περιοχής τους σε πλεονέκτημα με έναν περίπλοκο για την εποχή τους τρόπο. Στα έτοιμα κρασιά πρόσθεσαν ζάχαρη, ζυμομύκητες και αλλά συστατικά και τα τάπωσαν πάλι δημιουργώντας δεύτερη ζύμωση που ανεβάζει τον αλκοολικό βαθμό και εγκλωβίζει το διοξείδιο του άνθρακα δημιουργώντας τις γνωστές φυσαλίδες. (Ο μύθος θέλει τον Βενεδικτίνο μοναχό Ντομ Πιερ Περινιόν (1639-1715) υπεύθυνο για την κάβα του Αβαείου του Οτβιλιέ, να δημιουργεί την πρώτη σαμπάνια το έτος 1693).
3. Το δύο χαρακτηριστικά της συσκευασίας τους είναι τα πολύ γερά μπουκάλια και ο φελλός σε σχήμα μανιταριού με το σύρμα. Είναι απαραίτητα γιατί η δεύτερη ζύμωση δημιουργεί πίεση που ισοδυναμεί με 6 ατμόσφαιρες.
4. Η γεύση στις καλές σαμπάνιες σού θυμίζει φρέσκο ψωμί, μπισκότα και τοστ.
5. Οι ροζέ σαμπάνιες είναι τα μοναδικά κρασιά στην ΕΕ που φτιάχνονται από ανάμειξη λευκών και κόκκινων κρασιών.
6. Υπάρχουν πολλοί τύποι σαμπάνιας: Η non vintage (NV), το σήμα κατατεθέν κάθε εταιρείας που προσπαθεί να κρατάει σταθερή κάθε χρονιά, η vintage, που δεν βγαίνει κάθε χρόνο αλλά μόνο τις καλύτερες χρονιές από τα καλύτερα σταφύλια, η prestige cuvée που παράγεται από τα κορυφαία κρασιά του κάθε παραγωγού. Κάθε μία από αυτές μπορεί να είναι: Blanc de blancs, ροζέ και Blanc de noirs.
7. Υπάρχουν σαμπάνιες από ξηρές μέχρι γλυκές. Οι brut είναι γενικώς ξηρές, οι sec είναι από ημίξηρες ως γλυκές και οι doux είναι πολύ γλυκές.
8. Δεν είναι μόνο για γιορτές. Όλα αυτά τα στιλ ταιριάζουν και με το φαγητό!
9. Για την παραγωγή σαμπάνιας χρησιμοποιούν τρεις ποικιλίες σταφυλιών: Chardonnay, Pinot Noir και Meunier.
10. Δεν παλαιώνουν. Η διαδικασία παραγωγής βέβαια είναι περίπλοκη και διαρκεί 5 χρόνια.