Αρχειο

Άσυλο Ανιάτων

Βοηθήστε αυτούς τους ανθρωπους να δουν για πρώτη φορά στη ζωή τους θάλασσα

Σταυρούλα Παναγιωτάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πριν από λίγες ημέρες πήρα ένα γράμμα από την κυρία Δήμητρα Πιπιλή, υπεύθυνη Τύπου στο Άσυλο Ανιάτων, που με συγκλόνισε. Με ενημέρωνε για την εκστρατεία που ετοιμάζονται να διοργανώσουν σε συνεργασία με τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind) μέσω ενεργοποίησης της υπηρεσίας sms με το όνομα «ΠΡΟΣΦΕΡΩ» από τη Δευτέρα 1/6 στις 9.00 έως τις 7/6 στις 23.59. Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι η συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά ενός ειδικά διαμορφωμένου βαν για την ασφαλή μεταφορά των μη κατάκοιτων ασθενών με τα αμαξίδιά τους.

Mου γράφει η κυρία Πιπιλή:

«Η αγορά αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να ικανοποιηθούν βασικές επιθυμίες και ανάγκες των ασθενών μας, όπως η μεταφορά τους στη θάλασσα, σε μια θεατρική παράσταση ή σε μια κοινωνική εκδήλωση. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται για πολλά χρόνια αποκλεισμένοι από τον “έξω κόσμο” και από δραστηριότητες που για όλους εμάς είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε την αγορά του βαν από μεγάλες εταιρείες με έντονη δραστηριότητα στον τομέα της κοινωνικής ευθύνης αλλά δυστυχώς οι προσπάθειές μας δεν ευδοκίμησαν, οπότε η υπηρεσία ΠΡΟΣΦΕΡΩ είναι η τελευταία μας ελπίδα για να δώσουμε λίγη χαρά στους ανθρώπους αυτούς.

Όταν η Πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων, κ. Ιωάννα Ηλιάδη, ανέλαβε το 2012 τα καθήκοντά της συνειδητοποίησε ότι πολλοί από τους ασθενείς μας δεν είχαν κάνει ποτέ στη ζωή τους ούτε ένα μπάνιο στη θάλασσα. Παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, νοίκιασε ένα βαν και πήγαν στην παραλία της Βούλας που είναι προσβάσιμη σε αναπηρικά αμαξίδια. Και εκεί προέκυψε ένα πρόβλημα που κανείς μας δεν είχε μπορέσει να προβλέψει… Οι ασθενείς λειτούργησαν όπως τα βρέφη που βλέπουν για πρώτη φορά τη θάλασσα. Φοβήθηκαν να μπουν μέσα και όταν καταφέραμε να τους πείσουμε να δοκιμάσουν τη μοναδική αίσθηση που προσφέρει το νερό στους ανάπηρους ανθρώπους ήταν ήδη περασμένη ώρα και έπρεπε να φύγουμε. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ξαναπάμε και αυτός είναι ο βασικός λόγος που θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκτήσουμε αυτό το μεταχειρισμένο βαν. Για μια βόλτα στη θάλασσα…»

Λοιπόν, τι λέτε; Μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που η ζωή δεν ήταν καθόλου ευγενική μαζί τους να νιώσουν για πρώτη φορά την ευεργεσία του θαλασσινού νερού και της ζωής γενικότερα; Μπορούμε.

Αρκεί να στείλουμε ένα γραπτό μήνυμα από το τηλέφωνό μας από την 1η μέχρι και τις 7 Ιουνίου με τη λέξη AΣΥΛΟ ή ASYLO στο 54234 (χρέωση €1.23/sms).

image

image

image

image

image

image


I.D.

Το Άσυλο Ανιάτων είναι το πρώτο ελληνικό φιλανθρωπικό σωματείο με 122 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Περιθάλπει 180 βαρέως πάσχοντες ασθενείς εκ των οποίων το 80% είναι κατάκοιτοι. Τους παρέχει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με εξειδικευμένο προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) και επιπροσθέτως υπηρεσίες συντήρησης και διαβίωσης, καθώς και ανακούφιση των οικογενειών τους από τις δυσβάσταχτες φροντίδες των ατόμων αυτών.

Λειτουργεί χωρίς καμία κρατική επιδότηση και οι οικονομικοί του πόροι προέρχονται αποκλειστικά από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και τις προσφορές ιδιωτών. Από το 2012 η νέα διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων (η οποία εργάζεται εθελοντικά) δίνει έναν τεράστιο αγώνα για να κρατήσει το Α.Α. στη ζωή και να μη χάσουν οι ασθενείς το «σπίτι τους». Παλεύει καθημερινά ακόμα και για τις βασικές ανάγκες, δηλ. τη σίτιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη θέρμανση των ασθενών. Ταυτόχρονα όμως δίνει ιδιαίτερο βάρος στο να κάνει τη ζωή των ασθενών όσο γίνεται πιο ευχάριστη. Οι ελάχιστοι χορηγοί, οι ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες και οι εθελοντές αποτελούν τη μόνη ελπίδα και καταφυγή του Ιδρύματος.

Στείλτε σε γραπτό μήνυμα τη λέξη AΣΥΛΟ ή ASYLO στο 54234 1-7/6 (χρέωση €1,23/sms)

image


Φωτό: ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ