Το σύστημα και οι έδρες
Η πλειοψηφία είναι απαραίτητη. Μέχρι το 2006 σε όλους τους δήμους επιτυχών εθεωρείτο ο συνδυασμός, ο οποίος θα πλειοψηφούσε με ποσοστό 42% από το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων. Ο Καλλικράτης άλλαξε το ποσοστό. Νικητής από την πρώτη Κυριακή θα είναι ο συνδυασμός που θα συγκεντρώσει 50%+1 ψήφο έως 60%. Αυτός ο συνδυασμός θα λάβει τα 3/5 του συνολικού αριθμού των εδρών του δημοτικού συμβουλίου. Τα υπόλοιπα 2/5 θα τα μοιραστούν αναλογικά οι επιλαχόντες συνδυασμοί. Σε περίπτωση που το ποσοστό του επιτυχόντα συνδυασμού ξεπεράσει το 60%, τότε η κατανομή των εδρών γίνεται για όλους αναλογικά με τους νικητές να μπορούν να κερδίσουν έδρες περισσότερες από τα 3/5 του συνολικού αριθμού.
Οι εκλογές θα επαναληφθούν στις 14 του μηνός εάν κανείς συνδυασμός δεν αγγίξει το 50%+1 ψήφο από το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων. Η εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο, θα φορά τους συνδυασμούς που θα έχουν συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Όσον αφορά την κατανομή των εδρών. Οι μισές θα μοιραστούν σε όλους αναλογικά βάσει του αποτελέσματος του α’ γύρου. Οι υπόλοιπες θα μοιραστούν μεταξύ των δύο συνδυασμών του β’ γύρου και πάλι ο επικρατέστερος θα κατέχει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού συμβουλίου.
Πόσοι πραγματικά Αθηναίοι ψηφίζουν;
Βάσει της απογραφής της 18ης Μαρτίου ο πραγματικός αριθμός των Αθηναίων που θα αναδείξει το νέο δήμαρχο της πόλης είναι: 745.514. Πολυπληθέστερο όλων των δημοτικών διαμερισμάτων είναι το 7° με 159.483 ψηφοφόρους, ενώ το 3° Δημοτικό Διαμέρισμα (48.305) είναι αυτό με τους λιγότερους.
Ο φάκελος
Για να είναι έγκυρος πρέπει να έχει διαστάσεις 18 Χ 11,5 εκατοστά του μέτρου περίπου. Είναι κατασκευασμένος από χαρτί αδιαφανές λευκής απόχρωσης και στο μπροστινό μέρος να υπάρχουν πέντε γαλάζιες διαγώνιες γραμμές.
Το λευκό διαφέρει
Στις δημοτικές εκλογές το μέγεθος του λευκού ψηφοδελτίου καθορίζεται στα περίπου 14Χ25 εκατοστά του μέτρου.
Η κάλπη
Όπως την κοιτά ο ψηφοφόρος εξερχόμενος του παραβάν πρέπει να έχει στο κάθετο μέρος αφίσα καφέ απόχρωσης και διαστάσεων 35 x 50 εκατοστών του μέτρου, πάνω στο οποίο αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα λευκής απόχρωσης η φράση: "ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010".
Προσοχή στο σάκκο
Καταρχάς σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 41896 γράφεται με δύο κάπα. Δεύτερον ο σάκκος επιβάλλεται να είναι κατασκευασμένος από πλαστική ύλη, να έχει λευκή απόχρωση και να είναι οπωσδήποτε γαζωμένος στο κάτω μέρος και στριφωμένος στο άνω. Οι διαστάσεις κάθε σάκκου είναι 70 x 100 εκατοστά του μέτρου.
Για το διαγωνισμό των σάκκων υποβλήθηκε μόνο μία προσφορά, αυτής της «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ». Το δημόσιο την έκρινε συμφέρουσα και έτσι ενεκρίθη η ανάθεση 130.000 σάκκων για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του 2010. Από αυτούς οι 60.000 προορίζονται για τις δημοτικές έναντι 270 ευρώ ανά χιλιάδα. Άλλοι 60.000 σάκκοι με την ίδια τιμή για τις περιφερειακές και 10.000 έναντι 340 ευρώ ανά χιλιάδα για την αποστολή εκλογικού υλικού στις νομαρχιακές αυτοδιοίκησης.
Ποιος προηγείται;
Με υπουργική απόφαση καθορίστηκε ότι ο εκλογέας πρώτα ψηφίζει για τις δημοτικές και μετά ακολουθούν οι περιφερειακές εκλογές. Αλλά το σκηνικό για τα αποτελέσματα είναι διαφορετικό. Τα εκλογικά κέντρα με μονό αριθμό (1°, 3°, 5° κλπ) θα δίνουν πρώτα τα αποτελέσματα των περιφερειακών αρχών. Τα ζυγά εκλογικά τμήματα (2°,4°, 6° κλπ) θα δίνουν πρώτα αποτελέσματα για τις δημοτικές αρχές. Ακολουθεί η μονογραφή των εγκύρων ψηφοδελτίων από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, η καταγραφή των σταυρών προτίμησης, η εξαγωγή -καταγραφή του αποτελέσματος στο βιβλίο πράξεων της εφορευτικής και μετά ο φάκελος επιστρέφει στην κάλπη, η οποία σφραγίζεται.
Σταυρώστε με
Ο σταυρός προτίμησης σημειώνεται δίπλα από το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου. Με στυλό μπλε ή μαύρο ο σταυρός σημειώνεται είτε δεξιά, είτε αριστερά. Για να είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιο και η ψήφος δε θέλει μουτζούρες, ζωγραφιές, λέξεις ή φράσεις που παραβιάζουν το απόρρητο της ψήφου. Δεν πρέπει να σβήσεις το επώνυμο του υποψηφίου. Ο υποψήφιος δήμαρχος δε χρειάζεται σταυρό, αλλά ακόμα κι αν τον σταυρώσεις το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται. Στους “ενιαίους” δήμους ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δυο ή τριών υποψηφίων, ενώ σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ο ψηφοφόρος μπορεί να σταυροδοτήσει μέχρι τρεις υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας και έναν υποψήφιο μιας άλλης εκλογικής περιφέρειας του δήμου του. Ακόμα κι αν βάλεις σε όλους σταυρούς το ψηφοδέλτιο λαμβάνεται ως έγκυρο και λογίζεται μόνο υπέρ του συνδυασμού. Στο β΄ γύρο των εκλογών δε χρειάζεται σταυρός, καθώς η αναμέτρηση διεξάγεται μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους.
Αποτελέσματα με SMS
Για πρώτη φορά 5.300 τυχαία εκλογικά τμήματα και το 20% των πέντε μεγαλύτερων πληθυσμιακά δήμων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα και Ηράκλειο) θα βγάλουν αποτελέσματα αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και συγκεκριμένα το σύστημα συλλογής και μετάδοσης των αποτελεσμάτων μέσω κινητού SRT. Η διαδικασία χρειάζεται τη συνδρομή των δικαστικών αντιπροσώπων, οι οποίοι παράλληλα με την διαδικασία αποστολής «τηλεγραφήματος» στις Νομαρχίες, θα μεταδώσουν το αποτέλεσμα του εκλογικού τμήματος μέσω κινητού τηλεφώνου.
Τότε το 2006
Κακλαμάνης Νικήτας του Μιχαήλ
126.877 ψήφοι 46,05% 27 έδρες
Σκανδαλίδης Κωνσταντίνος του Γεωργίου
79.463 ψήφοι 28,84% 11 έδρες
Τσίπρας Αλέξιος του Παύλου
28.964 ψήφοι 10,51% 4 έδρες
Χαλβατζής Σπυρίδων του Εμμανουήλ
24.169 ψήφοι 8,77% 3 έδρες
0
false
18 pt
18 pt
0
0
false
false
false
![endif]__comment__end__>![endif]__comment__end__>![endif]__comment__end____comment__start__[if>![endif]__comment__end____comment__start__[if>