Αρχειο

Υψηλή μαναβική

Δροσουλίτης, κόκκινη ρόκα, κίτρινα παντζάρια, φύλλα μουστάρδας… Οι καινούργιοι μας φίλοι στο τραπέζι είναι ο Γιώργος και ο Μάνος Καραλάκης από την Κρήτη.

Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 527
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όχι, δεν βγήκαν από την κουζίνα του Dali. Φυτρώνουν στην ελληνική γη, είναι όλα τους υπέροχα και πολλά από αυτά ανήκουν στην κατηγορία «super foods». Και αν δεν τα έχεις ξανακούσει, μην είσαι δύσπιστος/ η. Θυμήσου ότι ούτε η ρόκα ήταν γνωστή πριν δύο δεκαετίες. Σήμερα τα προϊόντα του αγρού γίνονται delicatessen, ήδη εμπνέουν τους καλύτερους σεφ και σύντομα αναμένεται να φέρουν τα πάνω κάτω και στο δικό μας, καθημερινό τραπέζι.

Οι άνθρωποι που ξεκίνησαν όλα αυτά τα καινούργια και πρωτάκουστα είναι ο Γιώργος Καραλάκης και ο γιος του, ο Μάνος, από την Κρήτη. Η ιστορία τους αρχίζει 20 χρόνια πριν στην Ιεράπετρα, όταν ο Γιώργος (τότε φυσικός στο επάγγελμα και καθηγητής στη δημόσια εκπαίδευση), αποφάσισε να σπείρει στο μποστάνι του κάτι πολύχρωμες πιπεριές. Δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα αποκτούσε τη φήμη του παραγωγού με τα πιο παράξενα βιολογικά προϊόντα, ούτε ότι τα ζαρζαβατικά του θα νοστίμευαν τις κουζίνες των καλύτερων σεφ της Ελλάδας.

n

Κίτρινο παντζάρι

«Στην αρχή τον έλεγαν τρελό» λέει ο γιος του, Μάνος, «άμα όμως έχεις ένα μικρόβιο μέσα σου, το ψάχνεις συνέχεια». Το ίδιο μικρόβιο κληρονόμησε και ο Μάνος, που μετά τις σπουδές του στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, μπήκε και αυτός στο παιχνίδι. Σιγά-σιγά και έπειτα από πολλούς πειραματισμούς («βαδίζαμε στα τυφλά καθώς δεν υπήρχε τεχνογνωσία»), κέρδισαν την ανταπόκριση του κόσμου, κυρίως ανάμεσα στους επαγγελματίες σεφ. Σήμερα, ο Μάνος με τον πατέρα του καλλιεργούν περισσότερα από 70 διαφορετικά βιολογικά, delicatessen προϊόντα, άγνωστα στους περισσότερους. «Η πρώτη δυσκολία είναι να πείσεις τον κόσμο να δεχτεί το προϊόν σου. Η δεύτερη είναι το ίδιο το προϊόν. Μην ξεχνάς ότι δεν μιλάμε μόνο για delicatessen προϊόντα, αλλά και βιολογικά. Και αν για τα βιολογικά δυσκολεύεσαι μία φορά, για τα delicatessen βιολογικά δυσκολεύεσαι δέκα».

image

Δροσουλίτης

Όσο για το είδος που είναι περισσότερο περήφανοι, αυτό είναι σίγουρα ο δροσουλίτης. «Είναι ό,τι καλύτερο έχουμε βγάλει τα τελευταία 20 χρόνια, ένα κόσμημα» λέει ο Μάνος. Πρόκειται για ένα χορταρικό που αντί για διοξείδιο του άνθρακα εκπνέει νερό, με αποτέλεσμα να έχει φυσαλίδες νερού πάνω στα φύλλα και στα κλωνάρια του. Αφήνει μια ελαφριά αλμυρή γεύση και συνοδεύει ιδανικά τα θαλασσινά. Οι Καραλάκηδες είναι οι μοναδικοί που το καλλιεργούν στην Ελλάδα.

image

Baby πιπεράκια, ανθοί καπουτσίνο και baby μελιτζανάκι

Είπαμε ήδη ότι στους κύκλους των σεφ τα προϊόντα τους κατέχουν περίοπτη θέση. Όμως τα όνειρα του Μάνου για το μέλλον δεν αφορούν ένα περιορισμένο κοινό: «Θέλω οπωσδήποτε ένα μαγαζί λιανικής για να δοκιμάσει τα προϊόντα μας και ο απλός κόσμος. Θέλω να φέρω τη γαστρονομία στον απλό πολίτη, όχι μόνο στους σεφ».


Ιnfo: Τα προϊόντα μπορείτε να βρείτε στο radiki.gr, στο Αγροτικόν (Ρέας 2, Φιλοθέη, 210 6717835), στο Τακάλ (Σκυλίτση 10& Υψηλάντου, Πειραιάς, 210 4815085) και στο Nora’s deli (Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι, 210 3389349)


Στην φωτό: Ο Γιώργος Καραλάκης και ο γιος του Μάνος στο μποστάνι τους. Στην αρχή τους έλεγαν τρελούς, σήμερα τα deli ζαρζαβατικά τους γνωρίζουν τρελές δόξες.