- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Το 25αράκι
Από τα πιο γνωστά μεζεδοπωλεία με θαλασσινά της Γλυφάδας, το 25αράκι πήρε το όνομά του από τα ξακουστά εικοσιπεντάρια, δηλαδή τα μπουκαλάκια τσίπουρου των 25ml. Έχει όλους τους μεζέδες που ταιριάζουν άψογα με το όνομά του (τουτέστιν χταποδάκι στη σχάρα, γαύρο μαρινάτο, σαρδέλες ψημένες φίνα), αλλά και κάποιες γευστικές δημιουργίες που το έκαναν γνωστό, όπως το γιουβετσάκι με γαρίδες και μανιτάρια, οι ζουμερές καραβίδες και η φέτα με μέλι και σουσάμι. Φυσικά, το ούζο και το τσίπουρο ρέουν άφθονα, είτε χύμα είτε εμφιαλωμένα, ενώ η πνιγμένη στα λουλούδια αυλή του σε κάνει να μη θες να γυρίσεις σπίτι τα ανοιξιάτικα βράδια. Αρτέμιδος 3, Γλυφάδα, 210 8944112, www.25araki.gr
Μικρές Κυκλάδες
Οι όμορφες αυτές Κυκλάδες υπάρχουν στη γειτονιά της Ηλιούπολης τα τελευταία δέκα χρόνια και έχουν πια αποκτήσει το δικό τους φανατικό κοινό. Με φρέσκα –αυστηρά– ψάρια που προμηθεύονται καθημερινά από Σχοινούσα (μικρή πατρίδα του ιδιοκτήτη), Πάρο, Νάξο, Εύβοια, Κάλυμνο, θα βρεις δημιουργικά πιάτα που μοσχοβολάνε θάλασσα. Μερικές από τις σπεσιαλιτέ του: αχνιστό ψάρι σε ζωμό ψαριού με πράσινο ντοματίνι και κρεμμύδι, καρπάτσιο τσιπούρας, λυθρίνι ή τόνου ψημένο σε lime με άνθος θάλασσας (Fleur de Sel), χταπόδι στιφάδο και ριζότο φούσκας, που είναι από τα πιο παράξενα πιάτα της πόλης. Τα πάντα είναι εξαιρετικά γιατί, εκτός από μαεστρία στη μαγειρική, οι άνθρωποι στις Μικρές Κυκλάδες (όλοι τους νησιώτες) έχουν μια βαθιά θαλασσινή παιδεία. Το 2014 το εστιατόριο προτάθηκε για Χρυσό Σκούφο. Πανταζή 56, Ηλιούπολη, 210 9709150, fb: Μικρές Κυκλάδες
Ούζομπαρ
Με τόσα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά θα μπορούσε να είναι το νησί της πόλης. Προμηθεύεται καραβίδες και αστακούς από ένα καΐκι στα Αντίκυρα και πεσκανδρίτσες από μια τράτα στην Εύβοια. Οι σπεσιαλιτέ του είναι το καρπάτσιο πεσκανδρίτσας και το ριζότο κακαβιάς, τα όστρακά του αφήνουν αλμύρα στα χείλη, ενώ το τηγάνι του βγάζει μπαρμπούνια και κουτσομούρες, σκέτα λουκούμια! Εννοείται ότι υπάρχει τεράστια ποικιλία σε ούζο και τσίπουρο για να συνοδέψεις όλους αυτούς του θησαυρούς. Αγ. Κων/νου 50, Μαρούσι, 210 6300026, fb: Ούζομπαρ
Σαρδελάκι
Πρόκειται για το πρώτο εστιατόριο στην Αθήνα που μετέτρεψε σε μαζική εστίαση την υψηλή ψαροφαγία. Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που βρίσκεις ό,τι πιο φρέσκο υπάρχει (στην κατάψυξη υπάρχουν μόνο παγάκια) και μάλιστα μαγειρεμένο άψογα, δεν χρειάζεται να έχεις στην τσέπη σου περισσότερα από €20/άτομο. Με άλλα λόγια, η τιμή είναι πολύ χαμηλότερη της ποιότητας. Με ναυαρχίδα τα ψάρια αφρού ξεκινά να κατακτήσει τον ουρανίσκο σου και έχει τη νίκη στο τσεπάκι. Θα δοκιμάσεις τηγανητό φιλεταρισμένο γαύρο, φιλεταρισμένη σαρδέλα ψητή στα κάρβουνα, μύδια αχνιστά και εκλεκτούς ψαρομεζέδες. Για συνοδεία υπάρχει καλό χύμα κρασί, ούζο αλλά και παλαιωμένο τσίπουρο. Extra tip: Εσύ που αγαπάς τα ψάρια αλλά όχι τα κόκαλα, θα το κάνεις στέκι σου. Εδώ δεν θα βρεις κόκαλο ούτε για δείγμα. Φοίβης 15, Πλ. Εσπερίδων, Γλυφάδα, 211 4021195, fb: Σαρδελάκι
Ψαράκια και Θαλλασινά
Στην Κηφισιά θα πας γιατί είναι το πρώτο που άνοιξε και έχει γράψει ιστορία, στη Βάρκιζα γιατί έχει ένα μαγευτικό μπαλκόνι με θέα τη θάλασσα και στο Χαλάνδρι γιατί στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό με υπέροχο κήπο. Διάλεξε χώρο ανάλογα με τα γούστα σου και ετοιμάσου για κατάδυση στις νοστιμιές του βυθού. Αρχικά έρχεται ο σερβιτόρος κρατώντας ένα δίσκο με 8-10 χειροποίητα ορεκτικά (ντολμαδάκια, μελιτζανοσαλάτα, γαύρο μαρινάτο, φάβα κ.ά.). Επιλέγεις ό,τι τραβάει η όρεξή σου και συνεχίζεις. Πέρα από τα καλούδια του καταλόγου (στα οπωσδήποτε το γιουβέτσι με γαρίδες και κρητικό στακοβούτυρο), ρίξε και μια ματιά στο μαυροπίνακα όπου αναγράφονται τα ψάρια ημέρας. Ανάλογα με την εποχικότητα και τη σελήνη θα βρεις από σαρδέλες και προσφυγάκια, μέχρι τσιπούρα, λαβράκι και σολομό. Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι το τρίπτυχο της επιτυχίας του είναι οι μεγάλες μερίδες, η καλή ποιότητα και οι χαμηλές τιμές. Τέλος, το μαγαζί διαθέτει πάνω από 15 ετικέτες σε ούζο και τσίπουρο, όπως επίσης και ποιοτικό χύμα κρασί (λευκό, ροζέ, κόκκινο). Extra tip: στο τέλος έχει πάντα κέρασμα γλυκάκι και ο μέσος όρος κατά άτομο είναι περίπου €13 με κρασί! Κ. Βάρναλη 5, Χαλάνδρι, 210 6855932/ Ιλισίων 27, Νέα Κηφισιά, 210 6203622/ Λεωφ. Ποσειδώνος 14, Βάρκιζα, 210 9654138
fb: Ψαράκια & Θαλασσινά Χαλάνδρι
fb: Ψαράκια & Θαλασσινά Κηφισιά
fb: Ψαράκια & Θαλασσινά Βάρκιζα
Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Με το μεγάλο του μπαλκόνι που χαρίζει πανοραμική θέα σε ολόκληρη την πόλη, μοιάζει με πλοίο που ταξιδεύει. Την εμπειρία ενισχύουν οι μυρωδιές της θάλασσας που καταφτάνουν από την κουζίνα. Και τι δεν θα βρεις: φρέσκο (πάντα μα πάντα) αγαιοπελαγίτικο ψαράκι, γαριδάκι συμιακό, όστρακα που σου φέρνουν γεύση από καλοκαίρια. Μεγάλα σουξέ το καρπάτσιο λαβράκι, οι μυρωδάτες θαλασσινές μακαρονάδες, τα αχινοσφηνάκια, η εκπληκτική φάβα από αρχαίο σπόρο της Σχοινούσας, τα ασυναγώνιστα κυκλαδίτικα τυριά. Οι αμετανόητοι κρεατοφάγοι καθόλου παραπονεμένοι δεν θα μείνουν, όπως και όσοι θέλουν να απολαύσουν τη θέα σκέτη, χωρίς φαγητό. Στην ταξιδιάρα βεράντα μπορείς να πας απλά και μόνο για να πιεις ένα ποτό στο μπαρ, ωραίο κρασάκι (διάλεξε ανάμεσα σε 25 ετικέτες), μερακλίδικο τσίπουρο ή ούζο. Παύλου Μελά 13, Καρέας, 210 7640240, fb: Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Ψαράδες
Το όνομα αυτού του σύγχρονου ψαροφαγικού εστιατορίου δόθηκε για να αποδώσει φόρο τιμής στους ανθρώπους που φροντίζουν να τρώμε φρέσκο ψαράκι κάθε μέρα. Ταλιάτα τόνου, ταρτάρ τσιπούρας, καρπάτσιο σολομού, σεβίτσε τόνου, καπνιστό χέλι πάνω σε μαύρο ταραμά είναι μόνο μερικές από τις νόστιμες και ευφάνταστες δημιουργίες, που σκαρφίζεται ο σεφ, Βασίλης Τσατσάκης. Ακόμα θα βρεις μια από τις μεγαλύτερες ποικιλίες σε αποστάγματα (σε περιμένουν περισσότερες από 50 ετικέτες σε ούζο και τσίπουρο) και μια πλήρως ενημερωμένη κάβα με κρασιά από μικρούς παραγωγούς, που συνεχώς ανανεώνεται. Ο χώρος απλός και διακοσμημένος με μεράκι, σε ταξιδεύει σε μακρινές θάλασσες με τους πίνακες του Ιωσήφ Ντεμίρη. Ζησιμοπούλου 52, Παλαιό Φάληρο, 210 9414888, www.psaradesresto.gr
Θαλλασινός
Φέτος κλείνει 25 χρόνια ένδοξης ψαροφαγίας και συνεχίζει με την ίδια απαράλλαχτη επιμονή να προσφέρει φρεσκάδα και γνήσια νοστιμιά. Οι αχινοί, η ταραμοσαλάτα, τα σκορδοπιτάκια με τις γαρίδες, οι χορτοτηγανίτες με τα θαλασσινά, τα όστρακα κι ένα σωρό άλλοι μεζέδες είναι μόνο η αρχή. Για τη συνέχεια υπάρχουν πιάτα δημιουργικά και νόστιμα από τον Φώντα Κατσιμαγκλή που αλλάζουν συνέχεια ανάλογα με την εποχή – τσιπς μελιτζάνας με καρυδοσκορδαλιά και μύδια να σου τρέχουν τα σάλια! Μαζί και ένα τηγάνι άφθαστο και μια σχάρα για τα ψάρια που έρχονται από τη Μάνη και ψήνονται με μαεστρία. Ατού τα αλίπαστα από τη Β. Ελλάδα, τα λάδια και τα χορταρικά από τη Μεσσηνία, το ωραίο χύμα κρασί (υπάρχουν και καλά εμφιαλωμένα), η ναξιώτικη σούμα, τα γιαννιώτικα τσίπουρα, τα υπέροχα γλυκά. Κάτσε μέσα στη σάλα που θυμίζει νησί ή τώρα που ο καιρός ανοίγει, έξω στην υπέροχη αυλή με τις πέργκολες, τις μουριές και τα λουλουδικά και νιώσε τι θα πει ελληνικό καλοκαίρι. Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 2109404518
Fish Co Platters
Ο Νίκος, ο Γιάννης και ένας ακόμη Νίκος είναι τρεις φίλοι που μεγάλωσαν στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής. Όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα, αποφάσισαν να ανοίξουν ένα μαγαζί ζεστό και φιλικό, που να προσφέρει ψάρι σε προσιτές τιμές. Αυτή είναι η ιστορία του Fish Co. Platters που σου ανοίγει απλόχερα την προσανατολισμένη προς Νότιο Αφρική και Μοζαμβίκη κουζίνα του. Πιάτα surf and turf, γαρίδες μαγειρεμένες με όλους τους τρόπους και πιατέλες με ποικιλίες σε διάφορα μεγέθη με λαχταριστούς συνδυασμούς (όπως μύδια αχνιστά, καλαμάρι, γαρίδες και γάδο) για να τις μοιράζεται όλη η παρέα, όπως και το μότο του καταστήματος, το Dare to share. Ακόμη όμως θα δοκιμάσεις ωραίο fish and chips και γλυκά σκέτη κόλαση, ενώ θα πιεις καλά νοτιοαφρικάνικα κρασιά. Στα συν η ωραία αυλίτσα, που μοσχοβολά από τις ανθισμένες νεραντζιές. Περικλέους 11, Ν. Ψυχικό, 210 6711976, fb: plattersfishco
Ocean Basket
Πριν από 20 χρόνια δύο Έλληνες της Νοτίου Αφρικής βούτηξαν ένα καλάθι στον ωκεανό. Όταν το ανέσυραν το βρήκαν γεμάτο με θαλασσινά! Έτσι τους ήρθε η ιδέα για το Ocean Basket, ένα εστιατόριο που, σαν το καλάθι τους, θα είναι γεμάτο με φρέσκα θαλασσινά. Σήμερα τα Ocean Basket έχουν γίνει τόσο ανάρπαστα, που μετρούν περισσότερα από 160 εστιατόρια στη Νότια Αφρική, στο Μαυρίκιο, στο Ντουμπάι, στην Κύπρο. Στην Ελλάδα το πρώτο κατάστημα άνοιξε πριν λίγο καιρό στη Γλυφάδα. Σπεσιαλιτέ τους οι γαρίδες, που βγαίνουν σε 4 μεγέθη, το καλαμάρι στη σχάρα, το εκπληκτικό σούσι και φυσικά οι «Πιατέλες», που είναι οι απόλυτες σταρ. Χωράνε γαρίδες, καλαμάρι, σούσι, ψάρι ημέρας και πολλά ακόμα για όλη την παρέα. Κανένας δεν θα μείνει ασυγκίνητος! Λαζαράκη 61& Πανδώρας 5, Γλυφάδα, 210 8983183, fb: Ocean Basket Greece
Νήσος
Γεύσεις θάλασσας σε ένα εξαιρετικό εστιατόριο που πραγματικά θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι βρίσκεστε σε νησί, μπροστά στην περατζάδα της Μαρίνας Φλοίσβου και στη θάλασσα. Εδώ τα ψάρια έχουν την τιμητική τους και είναι ολόφρεσκα, με τον κατάλογο να σας προτείνει από χταπόδι, σαρδέλες και σκουμπρί στα κάρβουνα, μύδια σαγανάκι και όστρακα, ξιφίες, θαλασσινές μακαρονάδες, τα εκπληκτικά καβουροπόδαρα και το κριθαρότο με καραβιδόψυχα και πολλά άλλα, που θα τα ταιριάξετε με ούζο, τσίπουρο και κρασί, όπως θα κάνατε και στις διακοπές σας. Μια θαλασσινή όαση που αξίζει να επισκεφθείτε.
Πιπεριά
Από το 2001 που άνοιξε έχει κάψει πολλές καρδιές και έχει αποκτήσει πιστούς θαμώνες. Η κουζίνα της, βασισμένη στα θαλασσινά, έχει κάτι από τη φρεσκάδα του Αιγαίου, τα αρώματα της Ανατολής και την αλμύρα της Μεσογείου. Το μενού είναι πολύ ενδιαφέρον, χωρίς όμως να γίνεται υπερβολικά περίπλοκο. Μερικά από τα κορυφαία πιάτα είναι οι γαρίδες σεδίτσε, μαριναρισμένες σε μοσχολέμονο, το τατάκι φρέσκου σολομού με σόγια και κρέμα ουασάμπι, τα φρέσκα μύδια με τζίντζερ, σησαμέλαιο, σάλτσα σόγιας και τσίλι και το φιλέτο φρέσκου σολομού στη σχάρα με σάλτσα τεργιάκι και ρύζι μπασμάτι. Στα συν η δροσερή και ανοιξιάτικη αυλή. Άγγελου Σικελιανού 8 & Αδριανείου, Ν. Ψυχικό, 210 6729114, www.piperia.com.gr
Ψαρού
Η Ψαρού είναι μια γάτα τσαχπίνα και πολύ μερακλίδικη αφού έχει συνέχεια στο νου της τα φρέσκα ψαράκια. Η φωλιά της είναι ένας χώρος νεανικός και σύγχρονος που κοιτάει τη θάλασσα και έχει ψαροκασέλες για φωτιστικά! Θα βρεις πολλά και νόστιμα, όπως φρέσκα μύδια teriyaki, κριθαράκι γιουβέτσι με γαρίδες και στακοβούτυρο, τυροσαλάτα με αγγούρι και λιαστή ντομάτα, όλα σε τιμές που αντέχει κάθε τσέπη (τίποτα δεν ξεπερνάει τα €9,90). Ψαράκια και θαλασσινά είναι πάντα φρέσκα και γι’ αυτό να έχεις στο νου σου ότι το μενού αλλάζει ανάλογα με την εποχικότητα. 46ο χλμ. Λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου, Σαρωνίδα, 2291 055171, fb: Ψαρού Σαρωνίδα - psarou sarwnidas