Αρχειο

Ο Γιώργος Κατσάγγελος στην Ψυχολογία – Τέχνη

Συνεχίζονται οι συναντήσεις «Ο καλλιτέχνης ως βιωματικό υλικό»

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνεχίζονται οι συναντήσεις του χώρου Ψυχολογία - Τέχνη, με στόχο την ίχνευση της διαδικασίας παραγωγής του καλλιτεχνικού αντικείμενου ως μιας προσωπικής ή/και συλλογικής διαδικασίας βιωματικής σχέσης, σήμερα στις 18.00, με καλεσμένο τον Γιώργο Κατσάγγελο.

Ο Γιώργος Κατσάγγελος πιστεύει ότι έχει τα χαρακτηριστικά του καλλιτέχνη:

• Ο καλλιτέχνης μπορεί να είναι ένας ηδονοβλεψίας.

• Ο καλλιτέχνης μπορεί να είναι ανίκανος να απολαύσει την ζωή.

• Ο καλλιτέχνης μπορεί να δει τα πράγματα με τρόπο μοναδικό.

• Ο καλλιτέχνης βρίσκεται συχνά σε αδιέξοδο γιατί χωρίς το αδιέξοδο δεν υπάρχει καλλιτεχνική δημιουργία.

• Τον καλλιτέχνη μπορεί να τον διακατέχει η αμφιβολία για την ορθότητα των αποφάσεων του.

• Ο καλλιτέχνης συχνά αναρωτιέται για την χρησιμότητα του έργου του.

Έχοντας την τάση να πιστεύουμε ότι ο καλλιτέχνης επιτελεί κοινωνικό έργο, οι συζητήσεις-παρουσιάσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Art Therapy, πλαισιώνονται από καλλιτέχνες ποικίλων εκφραστικών μέσων –ζωγραφική, γλυπτική, περφόρμανς, εγκαταστάσεις, θέατρο, ποίηση κ. ά– ώστε να ερευνηθεί εάν και πώς τα διαφορετικά μέσα έκφρασης ανήκουν σε αυτή τη διαδικασία «παραγωγής» ενός έργου, το οποίο έχει ως τελικό αποδέκτη τον θεατή αλλά και συγχρόνως με ποιον τρόπο η διαδικασία αυτή εντάσσεται ή δεν εντάσσεται στον προσωπικό ή συλλογικό μύθο του καθενός μας.

Τη σειρά επιμελούνται και παρουσιάζουν η Δρ. Δωροθέα Κοντελετζίδου, ιστορικός/θεωρητικός της τέχνης και η Έλενα Τονικίδη, εικαστικός/art-therapist. Μια σειρά ζωτικών συναντήσεων για τη διαδικασία παραγωγής του «έργου». Οι συναντήσεις έχουν είσοδο, καθορισμένη σε συμβολικό κόστος €10. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί σε δράσεις Art Therapy προς τον σύλλογο Γυναικών με καρκίνο του Μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή με email: psychologyart@cyta.gr & psychotherapyart@yahoo.gr

Η «Ψυχολογία - Τέχνη», μέλος της American Association Art therapy &της British Association of Art Therapist, είναι μία Επιστημονική, μη Kερδοσκοπική εταιρεία που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, και έχει ως βασικό σκοπό την υλοποίηση ενεργειών. Επίσης, στόχοι της είναι η ευαισθητοποίηση της κοινότητας πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας, η ψυχοκοινωνική στήριξη, η ανάπτυξη δημιουργικών δράσεων, η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, η προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και η προβολή της δημιουργικότητας των ατόμων αυτών. Επίσης, στα αντικείμενα της εταιρείας συγκαταλέγονται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης, τα οποία παρέχονται μέσα από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης, που εκπροσωπείται από την εταιρεία βάσει αναγνωρισμένων κριτηρίων σύμφωνα με τα διεθνή ισχύοντα με την Ελληνική Νομοθεσία και σε συνεργασία με φορείς διεθνούς αναγνώρισης και πιστοποίησης. Η εταιρεία βρίσκεται Παύλου Μελά 38, 3ος όροφος, Θεσσαλονίκη, ΤΚ 54622.

www.psychologyart.gr

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το κέντρο στο Τηλ. & Fax: 2310 257070, 6970898814, psychologyart@cyta.gr