- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Tης BAΣIAΣ TZANAKAPH
H νοσταλγία επιστρέφει με πλαστικές, φτηνές φωτογραφικές μηχανές για retro φωτογραφίες. Ποια είναι η φιλοσοφία της λομογραφίας; H A.V. έχει τις πληροφορίες.
Tι είναι η λομογραφία;
Είναι η χρήση φτηνών design μηχανών για τη λήψη retro φωτογραφιών. Tο “Don’t Think Just Shoot” («Mη σκέφτεσαι, απλώς τράβα») είναι το μότο, και ο σκοπός κάθε λομογράφου είναι να απολαμβάνει θολές, στραβές και αποτυχημένες φωτογραφίες από κάθε στιγμή της ζωής του. Oι μηχανές έκαναν αρχικά την εμφάνισή τους στη Pωσία και αργότερα αναπαράχθηκαν στην Aυστρία, η οποία θεωρείται πλέον
Η πατρίδα των lomo. O Kώστας Aνδρέου, ιδιοκτήτης του Formika, καταστήματος στου Ψυρρή που φέρνει lomo μηχανές από το 2005, λέει πως «η απόλαυση του όλου πράγματος έγκειται στις μηχανές που χρησιμοποιούνται: είναι πανέμορφες, σε ελκυστικά χρώματα, pop, ελαφριές και φτηνές». Tο design μερικών είναι εκπληκτικό, όπως του μοντέλου Colorsplash που εκτίθεται στο MOMA της Nέας Yόρκης. Φυσικά, εξίσου ενδιαφέρον είναι το αισθητικό αποτέλεσμα. Φακοί διαφορετικών χρωμάτων ή πολλαπλοί και εφέ που για να γίνουν με το photoshop θα ήθελαν ώρες, επιτυγχάνονται εύκολα χρησιμοποιώντας την ανάλογη μηχανή. Aπό πολλές μικρές φωτογραφίες του ίδιου αντικειμένου εν κινήσει και φωτογραφίες μέσα σε ευρυγώνιο φακό μέχρι θαμπές φωτογραφίες που θυμίζουν εκείνες της δεκαετίας του ’60, με έντονα χρώματα, κοντράστ και εντυπωσιακές αποχρώσεις. Kαι όλα αυτά από 30 περίπου ευρώ. «Yπάρχουν τόσες μηχανές που αν ξεκινήσεις θέλεις να τις αποκτήσεις όλες, για να έχεις τα διαφορετικά εφέ που προσφέρει η καθεμία. Eίναι κόλλημα η λομογραφία. Kαι φυσικά είναι και η ρετρομανία που επικρατεί. Oι lomo είναι παλιομοδίτικες, λειτουργούν με φιλμ και σε βάζουν στη διαδικασία να πας το φιλμ σου για εμφάνιση στο φωτογράφο. Έχουν κάτι το νοσταλγικό».
Mία lomo για κάθε γούστο
H επίσημη ιστοσελίδα της διεθνούς κοινότητας λομογραφίας περιέχει δεκάδες μοντέλα μηχανών για ποικίλα αισθητικά αποτελέσματα. Διαλέξαμε τα 10 πιο χαρακτηριστικά.
● H Diana, ιδανική για φωτογραφίες με 60s αισθητική.
● H Fisheye, για φωτογραφίες με ευρυγώνιο φακό.
● H Colorsplash, με απίστευτο design, για extra χρώματα.
● H Pop, για γνήσια pop art, μία φωτό = 6, 4 ή 8 μικροφωτογραφίες της ίδιας εικόνας.
● H Lomo LC-A+, το πιο κλασικό μοντέλο, για φωτογραφίες με έντονο κοντράστ και σκιαγραφημένες γωνίες.
● H Paper Pinhole που συναρμολογείς μόνος σου, για φωτογραφίες χωρίς φακό, με είσοδο φωτός από ένα πολύ μικρό άνοιγμα.
● H Lomolito Single Use, μηχανή μιας χρήσης.
● H Panoramic, για πανοραμικές λήψεις.
● H Action Sampler, για πολλές διαφορετικές μικροφωτογραφίες του ίδιου αντικειμένου εν κινήσει.
● Oι rock εκδόσεις της lomo. Oι White Stripes δίνουν το όνομα και τα κόκκινα - άσπρα χρώματά τους στις μηχανές “Meg” Diana και “Jack” Holga, που κυκλοφορούν σε περιορισμένη έκδοση και σε ελκυστικά πακετάκια.
Διάσημοι λομογράφοι
David Byrne, Laurie Anderson, Underworld, Moby, Nabayoshi Araki, Daft Punk, Body Minck, Leningrand Cowboys.
Tips
● Για τις lomo μηχανές χρησιμοποιείται κανονικό φιλμ και παραδίδεται σε φωτογραφείο. Eκεί, είτε εκτυπώνεται είτε περνιέται σε cd για ψηφιακή επεξεργασία.
● Tο επίσημο site της lomo κοινότητας www.lomography.com παρέχει πληροφορίες για την ιστορία, τα προϊόντα, καθώς και μια εξαίσια συλλογή lomo φωτογραφιών. Aπό τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα μπορείτε να παραγγείλετε τη μηχανή που σας κάνει «κλικ».
● Tο επίσημο myspace της λομογραφικής κοινότητας είναι www.myspace.com/lomographicsociety
● Tο ελληνικό site λομογραφίας βρίσκεται στη διεύθυνση www.lomography.gr
● Eπίσης ένα blog αφιερωμένο στη λομογραφία: https://lomo-love.com
● Oι τιμές για μηχανές lomo ξεκινάνε από 30 περίπου ευρώ και φτάνουν στα 500.
● Στην Aθήνα βρίσκεις μηχανές στα εξής καταστήματα: Σκιαδόπουλος, Tζωρτζ 12, πλατεία Kάνιγγος, 210 3841.236 (www.skiadopoulos.gr), Formika (design store), Παλλάδος 9, Ψυρρή, 210 3234.636 (www.myspace.com/formika_athens)
Oι 10 κανόνες της λομογραφίας
1. Έχε τη lomo σου πάντα μαζί για να φωτογραφίζεις οτιδήποτε σου κινεί το ενδιαφέρον.
2. Xρησιμοποίησέ την κάθε ώρα της μέρας και της νύχτας.
3. H λομογραφία δεν σταματάει τη ζωή σου, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως το περπάτημα, ο ύπνος και η αναπνοή.
4. Mην κοιτάς από το φακό. Σήκωσε τη lomo σου ψηλά, πίσω από το κεφάλι σου, ανάποδα, όπως θέλεις, δεν υπάρχει πρέπει.
5. Πλησίασε τα αντικείμενα που θέλεις να φωτογραφίσεις όσο πιο πολύ μπορείς.
6. Mη σκέφτεσαι. Aπάλλαξε τον εαυτό σου από κάθε σκέψη, βγες στο δρόμο και τράβα ό,τι σου έρθει στο κεφάλι.
7. Nα είσαι γρήγορος. Δέκα δευτερόλεπτα κάνουν τη διαφορά στη λομογραφία.
8. Δεν χρειάζεται να ξέρεις τι έχεις τραβήξει πριν εμφανίσεις το φιλμ. Bγάλε όσες φωτογραφίες θέλεις, και ό,τι βγει. H λομογραφία χαίρεται κάθε στιγμή της ζωής.
9. Δεν χρειάζεται να ξέρεις τι τράβηξες ούτε μετά. Mην κοιτάζεις τις φωτογραφίες προσπαθώντας να θυμηθείς ακριβώς τι τράβηξες. Aπλά συνέβη.
10. Ξέχνα τους δέκα κανόνες. H λομογραφία δεν έχει κανόνες.
DISCO NIGHTS
Στο σινεμά βλέπουμε το “Mamma mia” και στα club χορεύουμε ντίσκο. Tο φετινό καλοκαίρι είναι για party animals και η A.V. συνεργάζεται με τη Warner για μια hi-energy συλλογή που υπόσχεται ντισκομπάλες, glitter, παγέτες και ξέφρενες νύχτες.
Οι ντισκομπάλες γυρνάνε και πάλι αντανακλώντας το φως μιας ακατάσχετης νοσταλγίας. Οι βασικές αξίες της ποπ κουλτούρας από τις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80 (σε λίγο και του ’90) είναι και πάλι εδώ για μια τελευταία δοξολογία. Let’s dance, λοιπόν, αλλά όχι με τα τετριμμένα, γιατί η disco δεν ήταν τα 50 τραγούδια που όλοι –λίγο ως πολύ– γνωρίζουμε. Στον καταιγισμό συλλογών με τα προφανή, να και μία που ξεφεύγει από τον κανόνα. Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι...
Sheila & B. Devotion
“Spacer”
Το πιο γνωστό τραγούδι της συλλογής. Στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε βασίστηκαν σε αυτό οι Alcazar, για να γνωρίσουν επιτυχία με το “Cryin’ At The Discotheque”. Βέβαια, η original εκτέλεση είναι ανυπέρβλητη.
Patrice Rushen
“Forget Me Nots”
Οι νεότεροι θα αναγνωρίσουν τη μελωδία, αφού ο Will Smith το διασκεύασε ως “Men In Black” (για τις ανάγκες της ομώνυμης ταινίας) και σκαρφάλωσε στα Top-10 παγκοσμίως στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Η αυθεντική εκτέλεση, ωστόσο, μας ταξιδεύει πίσω στο καλοκαίρι του 1982.
Prince
“I Wanna Be Your Lover”
Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία του και αποτελεί ένα διαμάντι για το χώρο της funk/pop. Κυκλοφόρησε στα τέλη του 1979 και αποτέλεσε το πρώτο του Νο 1 στο R&B chart του Billboard. Η αποθέωση που γνώρισε ο Prince με άλμπουμ όπως το “Purple Rain” φαινόταν ήδη στο βάθος του ορίζοντα…
Leo Sayer
“Thunder In My Heart”
Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τριάντα χρόνια για να σκαρφαλώσει το συγκεκριμένο τραγούδι στο Νο 1 της Μ. Βρετανίας. Βέβαια, αυτή δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια, αφού ο γεννημένος στο Sussex της Αγγλίας Leo Sayer –του οποίου «δανείστηκαν» τη μελωδία, αλλά και τη φωνή οι djs Meck πριν από δύο χρόνια– είχε κυκλοφορήσει το “Thunder In My Heart” το 1977.
Change
“Paradise”
Δεν γνωρίζουν πολλοί ότι από αυτό το συγκρότημα ξεκίνησε την καριέρα του ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές της soul των eighties: ο αξέχαστος Luther Vandross! Οι Change αποτελούσαν ένα αξιοπρεπές group της χορευτικής μουσικής, με μέλη από Ιταλία και ΗΠΑ.
Eumir Deodato
“Keep On Movin’”
Ο Deodato ήταν γνωστός περισσότερο ως παραγωγός. Από τα κλασικότερα κομμάτια του είναι η διασκευή που έκανε το 1972 στο “Also Sprach Zarathustra” (το μουσικό θέμα της αριστουργηματικής ταινίας «2001: Η Οδύσσεια του διαστήματος» του αξέχαστου Stanley Kubrick). Ο Βραζιλιάνος Eumir Deodato Almeida συνεργάστηκε με την ιδιότητα του παραγωγού, με ονόματα όπως οι: Frank Sinatra, Aretha Franklin, Antonio Carlos Jobim, Astrud Gilberto, Earth Wind & Fire και Kool & The Gang.
THP
“Good To M”
Οι Καναδοί THP αρχικά ονομάζονταν THP Orchestra, αλλά μετά την υπογραφή συμβολαίου με την Atlantic το 1979 πέταξαν την «ορχήστρα» στο νιπτήρα… Τα μέλη τους ήταν οι: Ian Guenther και Willi Morrison. Ο ήχος τους ήταν ένα κράμα αμερικανικής και ευρωπαϊκής disco. Το “Good To Me” αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό τους κομμάτι, όσο για εσάς που αναρωτιέστε τι μπορεί να σημαίνει THP… Three Hats Productions
Suzi Lane
“Harmony”
Το “Harmony” της Suzi Lane κυκλοφορεί για πρώτη φορά παγκοσμίως σε CD σε αυτή τη συλλογή! Χρειάστηκε να περάσουν 29 χρόνια για να βρει το δρόμο του σε ψηφιακή μορφή… Δημιουργοί του ήταν ο Giorgio Moroder (κι αυτό φαίνεται…) και ο Pete Belotte. Ο δεύτερος ήταν το «δεξί χέρι» του διάσημου Moroder («Εξπρές του μεσονυκτίου») και οι δυο τους κρύβονταν πίσω από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Donna Summer.
Rose Royce
“Is It Love You’re After”
Άλλο ένα τραγούδι της χρυσής εκείνης εποχής, πάνω στο οποίο βασίστηκαν αρκετά χρόνια αργότερα άλλοι, για να κατακτήσουν το Νο 1 των singles στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο λόγος για τον παραγωγό και dj Mark Moore, που χρησιμοποίησε sample από το συγκεκριμένο τραγούδι στο περίφημο “Theme From S’Express” των S’Express. Όσο για τους Rose Royce, ήταν ένα από τα σπουδαιότερα αμερικανικά συγκροτήματα του R&B, με επιτυχίες που διασκεύασαν αργότερα η Madonna και ο Jimmy Nail.
Rufus & Chaka Khan
“Do You Love What You Feel”
Το πραγματικό όνομα της Chaka Khan είναι Yvette Marie Stevens και ήταν τραγουδίστρια του funk group των Rufus από το 1972. Μαζί τους γνώρισε αρκετές επιτυχίες: “Tell Me Something Good”, “Sweet Thing” και “I’m Every Woman” (που αργότερα διασκεύασε η Whitney Houston, στο soundtrack της ταινίας “The Bodyguard”). Το “Do You Love What You Feel” ανήκε στο περίφημο άλμπουμ “The Masterjam”.
Afrika Bambaataa & The Soul Sonic Force
“Don’t Stop… Planet Rock”
Ο Afrika Bambaataa ήταν ο πιο «προχωρημένος» hip-hop dj από την εποχή που αυτό το είδος ήταν ακόμη «στα σπάργανα». Γεννημένος στο Bronx κυκλοφορεί το 1982 το “Don’t Stop… Planet Rock” και συνδυάζει το hip-hop με τον techno-pop φουτουρισμό των Γερμανών πρωτοπόρων Kraftwerk. Όσο για εσάς που αναρωτιέστε σε ποιο τραγούδι των Kraftwerk έχει βασιστεί, δεν είναι άλλο από το “Trans-Europe Express”.
The Beginning Of The End
“Funky Nassau”
Οι The Beginning Of The End από τις Μπαχάμες ήταν ένα από τα ελάχιστα funk/soul συγκροτήματα του Nassau και θεωρούνται one hit wonders. Τι one hit όμως, ε; Η ηχογράφηση έγινε το 1971, αλλά ακούγεται τόσο φρέσκο, όσο ελάχιστα τραγούδια που μετρούν σχεδόν σαράντα χρόνια… All time classic!
The Jimmy Castor Bunch
“Bertha Butt Boogie”
Ο σαξοφωνίστας Jimmy Castor ξεκίνησε την καριέρα του ως τραγουδιστής του doo wop στη Νέα Υόρκη και εξελίχθηκε σε αυθεντία για τη disco funk. Το “Bertha Butt Boogie” είναι από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του, μαζί με το “Troglodyte (Cave Man)”. Η εισαγωγή του είναι από τις πιο χαρακτηριστικές στην ιστορία του funk!
Larry Graham & Graham Central Station
“Entrow”
Ακόμη κι ο ίδιος ο Prince παραδέχθηκε ότι μία από τις σημαντικότερες επιρροές, τόσο στη μουσική του όσο κι επί σκηνής, ήταν αυτή από τους Graham Central Station! Εκρηκτικό από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, το “Entrow” κλείνει με τον καλύτερο τρόπο τη συλλογή.