Αρχειο

Πασχαλινό bazaar των Φίλων του Κόσμου

Βοηθώντας την κοινότητα της Ουγκάντα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
93500-228686.jpg

Πριν λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε το 4ο φιλανθρωπικό bazaar στην οδό Αιόλου, στο χώρο του Metapolis. Στόχος αυτού του bazaar, το οποίο πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο -Χριστούγεννα και Πάσχα, είναι να συγκεντρώσει χρήματα για την προμήθεια τροφίμων στο ορφανοτροφείο της Monde, στην Ουγκάντα.

«Οι Φίλοι του Κόσμου», όπως ονομάζεται η εκδήλωση, γεννήθηκε το 2012 και διεξάγεται από μια ομάδα φίλων που αποφάσισε να βοηθήσει τα άσυλα της πόλης πουλώντας τοπικά προϊόντα της Ουγκάντα και χάντρες φτιαγμένες από τα μέλη της ομάδας. Την Κυριακή του Πάσχα, γιορτάζει με ένα πάρτι και μαζεύονται συνήθως περίπου χίλια παιδιά από το ορφανοτροφείο.

image

image

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την μουσική της ομάδας Afrotonic που έπαιξε αφρικανικά κρουστά. Πωλούνταν αναμνηστικά και χειροποίητες λαμπάδες, των οποίων τα έσοδα θα πάνε κατευθείαν στο πασχαλινό γεύμα των 1200 παιδιών στο Monde.

Στο bazaar βρήκαμε, μεταξύ άλλων, παραδοσιακά είδη από την Ουγκάντα, αναμνηστικά και τοπικά προϊόντα, αλλά και χειροποίητα αντικείμενα από τα μέλη της φωτογραφικής ομάδας Metapolis.

Στο bazaar πωλούνταν επίσης φωτογραφίες τραβηγμένες από τα μέλη της ομάδας Metapolis, και παρουσιάστηκαν βίντεο και φωτογραφίες από την Monde. Οι «Πολίτες του Κόσμου» συμμετείχαν στην εκδήλωση μοιραζόμενοι τις εμπειρίες τους με τους συμμετέχοντες.

image

image

Η Monde είναι μια μικρή πόλη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 200 χλμ από την πρωτεύουσα της Ουγκάντα, την Καμπάλα. Το 2009, ξεκίνησε η οικονομική της ενίσχυση, όταν οι Γιατροί του Κόσμου της Ελλάδας έκαναν μια διερευνητική αποστολή στην Ουγκάντα για να αναλύσουν τις ιατρικές ανάγκες του πληθυσμού, με ιδιαίτερη προσοχή στις μητέρες με HIV και ορφανά παιδιά που δεν έχουν κανενός είδους ιατρική υποστήριξη.

Στην Ουγκάντα, το προσδόκιμο ζωής είναι κάτω των 50 ετών και περίπου το 80% του πληθυσμού ζει σε απάνθρωπες συνθήκες, ενώ συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι και με επιθέσεις από τον Αντιστασιακό Στρατό του Κυρίου. Η βρεφική θνησιμότητα βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εξαιτίας ασθενειών, όπως η ελονοσία, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος ή η διάρροια. Κάθε χρόνο, περίπου 20.000 μωρά γεννιούνται με HIV και περίπου το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο στόχος των Γιατρών του Κόσμου είναι να αξιοποιηθεί το 600 τετραγωνικών κέντρο υγείας του χωριού. Εξοπλισμένο με τις κατάλληλες ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση των παθολογικών περιπτώσεων, με μόνιμη νοσοκόμα και εθελοντή ιατρό, στόχος του είναι η παροχή φαρμάκων και προγραμμάτων ενημέρωσης για την υγεία και την πρόληψη. Εν συντομία, οι Γιατροί του Κόσμου προσπαθούν να παρέχουν μια σωστή υποδομή στην Πόλη του Κόσμου και να βελτιώσουν την υγειονομική περίθαλψη για πάνω από 900 παιδιά, τα περισσότερα κάτοικοι του Monde και Luwaro, εκ των οποίων τα μισά είναι κάτω των 14 ετών.

image

image

image

image

image

image

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ