- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η πόρτα ανοίγει. Τα τραπέζια έχουν τα απαραίτητα - μεζεδάκια, τσιγάρα και το καύσιμο που προτιμάει κάθε παρέα. Στο βάθος παίζουν ρεμπέτικα, μια κοπέλα τραγουδά με πάθος αληθινής Σμυρνιάς. «Και το κατάλαβα πως ήμουνα για σεεεεεε, ο πασατέμπος σου για να περνά η ώρααααα...»
Τα στέκια αυτά δεν είναι καινούργια υπόθεση. Ήταν εκεί από την εποχή του παππού σου, τώρα και στη δική σου γνωρίζουν σουξέ μεγάλο. Είναι που το τσίπουρο, το ούζο, τις ρακές και τα σχετικά, σαν λαός τα έχουμε στο αίμα μας. Και είναι που όταν τα ζόρια είναι βαριά και η καρδιά λέει αμάν, ένα ποτηράκι αρκεί για να πάνε τα φαρμάκια κάτω. Άλλα είναι παραδοσιακά, άλλα μοδάτα και σύγχρονα. Μπορεί ο παππούς να έπινε το ούζο του ξεροσφύρι ή με μια ελιά τσακιστή, σήμερα όμως σερβίρουν ό,τι κάνει καλό ταίρι με το αλκοόλ αλλά και ό,τι εμπνέεται ο σεφ (ναι, συχνά έχουν και σεφ). Από κλασικούς, παραδοσιακούς, τοπικούς μεζέδες, μέχρι πιάτα στην πιο gourmet εκδοχή τους. Αγαπούν τις γειτονιές, μαζεύουν όλες τις ηλικίες -το τσίπουρο μιλάει την ίδια γλώσσα σε όλες τις καρδιές-, ενώ τις τιμές τους μπορούν και τις σηκώνουν όλων των ειδών οι τσέπες. Οι μουσικές τους ξεκινούν από έντεχνα και λαϊκά, τις μικρές ώρες φτάνουν στα βαριά ρεμπέτικα. Τώρα που ο καιρός ανοίγει, τραπέζια και καρέκλες στριμώχνονται σε πλακόστρωτα και σε αυλές κι αν το φεγγάρι είναι στρογγυλό και το τσίπουρο καλό το μαγαζί γίνεται μια παρέα. Πάντα πας «για ένα ποτηράκι» αλλά φεύγεις το ξημέρωμα. Κάναμε την έρευνά μας -χικς- και σου έχουμε τα καλύτερα. Σήκωσε το ποτήρι και πιες μαζί μας!
Το ήξερες;
››Το τσίπουρο λέγεται ότι πρωτοφτιάχτηκε τον 14ο αιώνα στα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Παρόμοια ποτά είναι η ιταλική γκράπα και το αράκ από τη Μέση Ανατολή.
››Αν το τσίπουρό σας «ασπρίσει» όταν βάλετε πάγο ή νερό, σημαίνει ότι έχει προστεθεί γλυκάνισος. Άλλες αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι ο μάραθος και τα φύλλα καρυδιάς (Κρήτη).
››Το ούζο καταναλώνεται ευρέως σε Ελλάδα και Τουρκία. Στην Τουρκία το λένε ρακί. Εικάζεται ότι παραγόταν σε παρόμοια μορφή από την αρχαιότητα, σίγουρα όμως ήταν γνωστό ήδη από τα βυζαντινά χρόνια.
››Η ρακή λέγεται και τσικουδιά και είναι δημοφιλής και σε Βαλκάνια και στην Τουρκία. Το ρακόμελο παρασκευάζεται με ρακή, μέλι και μπαχαρικά, όπως κανέλα, γαρίφαλο, διάφορα βότανα.
››Στο σπίτι, φτιάξε ρακόμελο με 1-2 κουταλιές του γλυκού μέλι για κάθε 4 μεζούρες ρακή και ένα κουταλάκι κανέλας. Ζεσταίνεται στο μπρίκι.
››Η ψημένη ρακή είναι ένα διαφορετικό ποτό που φτιάχνεται στην Αμοργό από ρακή, ζάχαρη και περισσότερα μπαχαρικά και δεν σερβίρεται τόσο ζεστό.
››Για το τσίπουρο εκλεκτοί μεζέδες θεωρούνται ο παστουρμάς, τα παστά και οι ελιές. Σε κάποια μοναστήρια του Αγίου Όρους συνοδεύεται με λουκούμι. Το ούζο μπορεί να συνοδευτεί επίσης από παστά, αλλά και από χταπόδι, καλαμαράκια, τουρσιά κ.λπ.
Σούμα Κολοκύθι
Στο γουστόζικο βιομηχανικό χώρο του θα ανακαλύψεις μερικά από τα πιο νόστιμα πιάτα που έχεις γευτεί και τη μοναδική σούμα (κυκλαδίτικη ρακί) σε όλη την Αττική. Στην πανέμορφη αυλή του, που εκτείνεται σε 290 τ.μ., θα πατήσεις πάνω σε εντυπωσιακά μωσαϊκά και θα κατακλυστείς από τα αρώματα των τριγύρω μυρωδικών, που όλα τους χρησιμοποιούνται στην κουζίνα. Εδώ δημιουργεί ο σεφ Νίκος Γκούγκλιας την περίφημη σαλάτα με κολοκύθι και αβοκάντο, το ταλαγάνι, τα ανεπανάληπτα μπιφτέκια, τους λουκουμάδες φέτας με λιαστή ντομάτα και καβουρδισμένο σουσάμι, τα ρολά μελιτζάνας με μους αβοκάντο. Εκτός από την εκλεκτή σούμα, φερμένη απευθείας από έναν παραγωγό στην Πάρο, θα ανακαλύψεις και 6 ετικέτες σε λευκά κρασιά και 5 σε κόκκινα, διαλεγμένα ένα κι ένα από τον sommelier του Σούμα Κολοκύθι, Παρασκευά Βιτάλη. Ομήρου 27 &Ιφιγένειας, Άγιος Δημήτριος, 210 9766565, fb: Σούμα Κολοκύθι
Ρακουμέλ
Η καρδιά της Κρήτης χτυπάει εδώ και δέκα χρόνια στην Μπενάκη, όπου το Ρακουμέλ στέκει επάξιος πρεσβευτής της κρητικής παράδοσης. Η βάση είναι οι συνταγές της γιαγιάς Ζαχαρένιας, τις οποίες κάνει πράξη στην κουζίνα η μαμά Αργυρώ και τις μεταφέρει στο τραπέζι σας ο υιός Γιάννης. Οι πρώτες ύλες αλλά και η τσικουδιά και το κρασί προέρχονται από την Κρήτη, επιλεγμένες από μικρούς τοπικούς παραγωγούς, κυρίως από το Λασίθι. Όλα τα δυνατά χαρτιά της κρητικής κουζίνας παρελαύνουν στον κατάλογο, από ντάκο και γαμοπίλαφο μέχρι στάκα με αυγά, απάκι, μαραθόπιτα, κολοκυθοανθούς και σφακιανή πίτα. Κάθε μεσημέρι υπάρχει και πιάτο ημέρας, όπως χοιρινό με σάλτσα ρακόμελου και πορτοκάλι καθώς και πολλά άλλα. Το βράδυ το κατάστημα σφύζει από ζωή με αρκετή νεολαία, εξαρχειώτικο κόσμο αλλά και αρκετούς Κρητικούς και νοσταλγούς της Κρήτης. Εμ. Μπενάκη 71, Εξάρχεια, 210 3800506, fb: Ρακουμέλ
Παληά Αθήνα
Άρωμα παλιάς Αθήνας στο Παγκράτι. Η μονοκατοικία του 1922, στην οποία στεγάζεται η Παληά Αθήνα, ήταν κάποτε το σπίτι του κυρ-Σπύρου, που είχε σαν επάγγελμα να πουλάει ρετσίνα στη γειτονιά. Αυτή όμως δεν είναι η μόνη ιστορία που θα μάθεις, όταν βρεθείς σε τούτο το μεζεδοκαφενέ. Με μερακλίδικα μεζεδάκια, υπέροχες ποικιλίες, ρακόμελο, οινόμελο, ρακές, χύμα κρασάκι και ουζάκι στην αυλή με το παλιό πηγάδι, θα ζήσεις για λίγο σε μια Αθήνα παλιά, γεμάτη ομορφιά. Συχνά live με ρεμπέτικα, λαϊκά και έντεχνα. Οι τιμές είναι κάτι παραπάνω από φιλικές. Εμπεδοκλέους 75, Παγκράτι, 210 7518869, www.palia-athina.gr, fb: Παλιά Αθήνα
Παραμιλητό
Είναι το πιο αγαπημένο στέκι της περιοχής, θα στο πουν όλοι. Όταν ανοίγει ο καιρός στην πλακόστρωτη αυλή γίνεται το έλα να δεις. Μαζεύει νεαρόκοσμο που κάθεται από το πρωί για καφέ στις χρωματιστές καρέκλες του (τις οποίες παρεμπιπτόντως μπορείς να «κατοχυρώσεις» γράφοντας το όνομά σου!) και ξεχνιέται μέχρι το βράδυ με τις ωραίες μουσικές (συχνά και live), τις τρομερές του ποικιλίες, τα οινόμελα, τα ρακόμελα, τη ρακή από την Κρήτη και το ομώνυμο κρασί, που φτιάχνεται αποκλειστικά για εδώ. Όσο και να πιεις δεν θα καταφέρεις να πληρώσεις περισσότερα από €10/άτομο. Αρχιπελάγους 37, 697 4316998, Άνω Γλυφάδα, fb: Paramilito Mousikon Kafeneion
Τσιπουρίτο
Ο Παύλος αποφάσισε να στήσει ένα τίμιο στέκι με καλό φαγητό και πολύ χαμηλές τιμές. Δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα... Στο Τσιπουρίτο θα βρεις μεζεδάκια μούρλια (που ξεκινούν από €1,90!) από τα χέρια του σεφ Διονύση Καπογιάννη (στα οπωσδήποτε βάλε το αρμένικο σουτζούκι, όλους τους ψαρομεζέδες, την εξαιρετική φάβα Σαντορίνης, τα χοιρινά μπριζολάκια στη σχάρα), τσίπουρο από δικό τους παραγωγό στα Γιάννενα, ρακόμελο, καλό κρασάκι και ζωντανή μουσική κάθε Παρασκευή. Αγαμέμνονος 23, Χολαργός, 210 6511307, fb: Tsipourito
By Ράκι
Πολύχρωμο εναλλακτικό μεζεδοπωλείο που σου φτιάχνει τη διάθεση με το που μπεις. Έχει απ’ όλα: μια αυλή γεμάτη μυρωδικά, νοστιμιές που φτιάχνονται εδώ, προϊόντα κατευθείαν από την επαρχία, γνήσια και ολόφρεσκα. Πολλά μεζεδάκια, δοκίμασε οπωσδήποτε τα κυπριακά πιτάκια με κοτόπουλο και ξινόμηλο, το χειροποίητο κουμιώτικο τηγανόψωμο και το χοιρινό με μέλι και μουστάρδα. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις Σαρικόπιτα της Ειρήνης με χειροποίητο φύλλο ανοιγμένο με ρακί -να γλείφεις τα δάχτυλά σου- και... καύσιμο πρώτης τάξεως. Για τη χύμα ρακή από την Κρήτη δεν έχουμε λόγια! Νικ. Τρυπιά 41, Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2525259, fb: Byράκι Μεζεδοπωλείο
Για Δες
Όμορφος χώρος, όμορφη ατμόσφαιρα, όμορφοι άνθρωποι. Αυτοί όμως δεν είναι οι μόνοι λόγοι που θα το κάνεις στέκι σου. Πολύ περισσότερο θα το εκτιμήσεις για τα μερακλίδικα μεζεδάκια του, τα πεντανόστιμα πιάτα του που φτιάχνονται με μπόλικη φροντίδα και μεράκι, για τα φρέσκα ζυμαρικά που παρασκευάζονται εδώ (από τα χέρια του Γιάννη, του ταλαντούχου σεφ), για τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές του (ειδικά στα ποτά θα τρίβεις τα μάτια σου) και τα γενναία κεράσματα στο τέλος. Για δες, τι ωραία που είναι εδώ… Χαλεπά 65, Άνω Πατήσια, 211 2140158, fb: Για Δες
Πέπερι
Από τα πιο ξεχωριστά μεζεδοπωλεία με μια ιδιαίτερη αγάπη στις πικάντικες και καυτερές γεύσεις, έχει κάτι παραδοσιακό και ταυτόχρονα είναι πολύ σύγχρονο. Τις Δευτέρες διαλέγεις μεζεδάκια με €2,50, τις Τετάρτες τρως μεξικάνικο, τα βράδια του Σαββάτου όλο το μαγαζί γίνεται μια παρέα με τα παιδιά που παίζουν ρεμπέτικα και τις Πέμπτες έχει βραδιά βινυλίου (ναι, μπορείς να έρθεις με το δίσκο σου). Από τα πιάτα του μεγάλο σουξέ γνωρίζει το λουκάνικο με μέλι, μουστάρδα και βερίκοκο, ενώ από τα ποτά ξεχωρίζουν η ρακή από την Κρήτη και τα βιολογικά κρασιά. Μεσολογγίου 37, Νέα Ιωνία, 210 2711223, fb: Πέπερι
Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια
Τρία καταστήματα που αποτελούν σημείο αναφοράς των κρεατόφιλων όλης της Αθήνας, καθώς η έμφαση δίνεται κυρίως στο σουβλάκι και στη μεγάλη γκάμα ορεκτικών και γευμάτων με βάση το κρέας. Μπορεί κανείς να γευτεί από ένα απλό καλαμάκι μέχρι T-bone steak και σουβλί μοσχάρι, φτιαγμένα με τα πιο αγνά υλικά. Ο χώρος θα σου θυμίσει μια καλαίσθητη μοντέρνα ταβέρνα, τα τραπέζια δεν είναι κολλητά το ένα στο άλλο, το σέρβις είναι εξυπηρετικό και ευγενικό και η αίσθηση που θα σου μείνει είναι ότι έφαγες καλά και σε καλές τιμές σε ένα περιβάλλον πολιτισμένο. Θα βρεις νοστιμότατο κεμπάπ, εξαιρετικά μοσχαρίσια μπιφτέκια, ενώ οι αλάδωτες πίτες για τα τυλιχτά είναι ιδανικά ψημένες. Με χύμα κρασί αλλά και κάποιες επιλογές εμφιαλωμένων. Και τα τρία καταστήματα κάνουν delivery, των βορείων προαστίων μέχρι τις 12 το βράδυ και της Νέας Σμύρνης μέχρι τις 5 τα ξημερώματα. Λ. Κηφισίας 202 & Αγίας Σοφίας, Ψυχικό, 210 6723900 / Ιλισίων 26, Ν. Κηφισιά, 210 8001036 / Συγγρού 141, Νέα Σμύρνη, 210 9353500. www.biftekakiasouvlakia.gr
To ταβερνάκι μας
Από τα πιο αγαπημένα στέκια στα νότια προάστια, το «Ταβερνάκι μας» είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. Ένας χώρος φιλικός, κατάδικός σου, όπου θα περάσεις καλά και θα φας ακόμα καλύτερα. Σε αυτά που πρέπει πάση θυσία να δοκιμάσεις ανήκουν η ομώνυμη σαλάτα, το αρνάκι στη γάστρα, οι πολύ εντυπωσιακές (κατά γενική ομολογία) ποικιλίες κρεατικών και οι τρομερές παραδοσιακές πίτες με χειροποίητο φύλλο. Ακόμα θα βρεις περισσότερες από 10 ετικέτες σε τσίπουρο, 9 σε ούζο, ελληνικές μπίρες, χειροποίητο ρακόμελο και καλό κρασί. Από Τρίτη έως και Κυριακή έχει ζωντανή μουσική με ρεμπέτικα και λαϊκά και από Τρίτη μέχρι Πέμπτη ένα μενού με €10/άτομο, που αλλάζει κάθε εβδομάδα. Ολυμπίας 6, Αργυρούπολη, 210 9965601, fb: Το Ταβερνάκι μας
Αυλή
Αν θα ήθελες μία μόνο λέξη για να το περιγράψεις θα έλεγες ρακομελάδικο, όμως η Αυλή είναι πολλά περισσότερα. Έχοντας καταφέρει να συνδυάσει το παραδοσιακό με το σύγχρονο, ανοίγει από τις 9 το πρωί για καφέ και συνεχίζει μέχρι αργά το βράδυ, με σπιτικά μαγειρευτά πιάτα όπως μπεκρή μεζέ και τηγανιά, αλλά και πολύ νόστιμα burgers, πίτσες, ντάκους, ποικιλίες (και νηστίσιμες) και άλλα τέτοια ωραία και νόστιμα. Θα συνοδεύσετε με τα παραδοσιακά για τέτοιες περιστάσεις ρακές, οινόμελα, ρακόμελα, χύμα κρασί, μπίρα, αλλά αν το τραβάει η όρεξή σας και τα κοκτέιλ είναι εξίσου καλοφτιαγμένα. Με τραπεζάκια έξω και ταιριαστές ροκ και funky μουσικές. Γ. Ολυμπίου 4, Κουκάκι, 211 4051412, fb: kafeniohayli
Αράκλι
Η τρομερή Σμαρώ και η παρέα της φημίζονται σε όλη την περιοχή για την μερακλίδικη πολίτικη κουζίνα της και την καλή της καρδιά. Όταν κάτσεις στο μεζεδοπωλείο της, θα έρθει ένας τεράστιος δίσκος τίγκα στα μεζεδάκια για να διαλέξεις ό,τι σου κάνει κέφι. Δύσκολη η επιλογή γι’ αυτό θα σου σφυρίξουμε μερικά μυστικά: χουνγκιάρ, μελιτζανοσαλάτα και λευκός ταραμάς. Αδυναμία σου μεγάλη, όμως, θα γίνουν οι ουζομεζέδες, όπου βάλε τη μακαρονάδα του ψαρά, το χταποδάκι στη σχάρα, τα μύδια μουσταρδάτα, τον τηγανιτό γόνο και μαριδάκι, όλα αυτά δηλαδή που ταιριάζουν ταμάμ με τη μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες ούζου και τσίπουρου. Κάθε Σάββατο παίζει μουσική ο Αντρέας Δρακόπουλος, ο οποίος αρχίζει με ξένα τραγούδια και φτάνει στα βαριά ρεμπέτικα. Λ. Ηρακλείου 503, Πλ. Αγίου Λουκά, Ν. Ηράκλειο, 210 2824496, 694 6855411, fb: Αράκλι
Λαμπατέρ
Χρόνια Εξαρχειώτισσες η Φωτεινή και η Νατάσσα, έφτιαξαν έναν αληθινά ιδιαίτερο χώρο στο κέντρο της πόλης, με ιδιαίτερα προσιτές τιμές.
Άρωμα παλιάς Αθήνας αρμονικά δεμένο με αισθητική ευρωπαϊκού bistrot.Ανοιχτό από τις 10 το πρωί για καφέδες και βότανα, θα σας περιμένει μέχρι τις 12 το βράδυ με ρακές, τσίπουρα και καλά κρασιά, μαγειρευτό πιάτο ημέρας, πίτα σπιτική, σαλάτες έκπληξη, ποικιλίες τυριών, αλλαντικών και αλίπαστων, για να τα απολαύσετε στο ζεστό εσωτερικό του χώρο ή στα τραπεζάκια της λουλουδιασμένης στοάς. Οι μουσικές τρέχουν αβίαστα και σύντομα μουσικές εκπλήξεις. Γ. Γενναδίου 2 (συνέχεια Ζ. Πηγής), 211 2166486
Μεθυστάνες
Από τα πρώτα μεζεδοπωλεία που άνοιξαν στην περιοχή, τα τελευταία 20 χρόνια κρατάει στους Αθηναίους συντροφιά με τα ωραία ελληνικά πιάτα του (αν δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα τους «λιπόθυμους μάγκες» και το «μεθυσμένο μοσχαράκι» χάνεις!) και τα διάσημα πλέον live του με τους Μνηστήρες (κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι). Στα συν το πολύ καλό κρασί και τσίπουρο, δικής τους παραγωγής, που έρχονται κατευθείαν από το οικογενειακό οινοποιείο Σωτηρίου. Λεπενιώτου 26& Ωγύγου, Ψυρρή, 210 3314298, fb: Μεθυστάνες στου Ψυρρή
Γαρύφαλλο - Κανέλα
Πολίτικη κουζίνα στα καλύτερά της αλλά και παραδοσιακές γεύσεις. Προτείνουμε τα εξαιρετικά χουνκιάρ μπεγιεντί (τας κεμπάπ μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας), ελμπασάν (χοιρινό βρασμένο σε σινάπι και κουρκουμά, που ψήνεται στο φούρνο με σάλτσα γιαουρτιού και μυρωδικά), αλλά και καρλί γιαλίκ, που είναι μελιτζάνα γεμιστή με καβουρδισμένο κιμά στο φούρνο με φέτα και ντομάτα. Παρασκευή και Σάββατο η κουζίνα σερβίρει μόνο πολίτικα, κάθε Παρ. βράδυ αφιέρωμα στο Καφέ Αμάν με κανονάκι και ούτι και κάθε Σάβ. από το μεσημέρι αφιέρωμα στη Σμύρνη και την Πόλη με σαντούρι και βιολί. Δευτ.-Πέμ. 09.00-18.00, Κυρ. κλειστά. Delivery μέχρι 18.00. Οδ. Ανδρούτσου 35 & Ζαν Μωρεάς 28, Κουκάκι, 210 9245332, fb: garifallokanela
Τζίτζικας και Μέρμηγκας
Μοντέρνα ταβέρνα που θα σου θυμίσει παλιό μπακάλικο και θα σε σερβίρει νόστιμα και πληθωρικά ελληνικά πιάτα με σύγχρονη άποψη. Ιδιαίτερα δημοφιλής ο Τζίτζικας και Μέρμηγκας καθώς, εκτός από τις γεύσεις, επιμένει στην ποιότητα, το άψογο και φιλικό σέρβις και περιβάλλον αλλά και στις προσιτές τιμές. Τη Μεγάλη Εβδομάδα το κατάστημα της Κηφισιάς θα είναι ανοιχτό μεσημέρι και βράδυ με πολλές επιλογές από νηστίσιμα πιάτα, τα οποία αποδεικνύεται ότι μπορούν να είναι εξίσου γευστικά. Για να πάρετε μια ιδέα, ή μια… μυρωδιά καλύτερα, θα απολαύσετε ζεστή φάβα με κάππαρη και μαρινάτο χταπόδι, γαρίδες στη σχάρα με κρέμα λεμονιού και αγριόρυζο, μύδια αχνιστά με αρωματικά βότανα, καλαμαράκια τηγανιτά με σκορδαλιά αρωματισμένη με παντζάρι και πολλά άλλα. Καλή όρεξη λοιπόν, αν και ήδη μας άνοιξε. Δροσίνη 12-14, Κηφισιά, 210 6230080, fb: Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας
Μελίσματα
Μοντέρνο παραδοσιακό καφενείο, ζεστό και πολύ φιλόξενο, λίγα αλλά καλά πιάτα, μαγειρεμένα σπιτικά. Εξαιρετικοί είναι οι κεφτέδες του, το λουκάνικο Καλαμπάκας και η τηγανιά κοτόπουλο. Εκτός από το καλό φαγητό θα γευτείτε σπιτικά λικέρ και αγροτικά αποστάγματα, ενώ εδώ αγαπούν και τις εκδηλώσεις, διοργανώνοντας συχνά από βραδιές με ελληνική παραδοσιακή μουσική έως παραστάσεις καραγκιόζη, θεατρικά, αφηγήσεις παραμυθιών, κουκλοθέατρο κ.ά. Η πλατεία απέναντι τώρα που ανοίγει ο καιρός θα σου θυμίσει κάτι από νησάκι. Σίφνου 8, Αιγάλεω, 210 5910020, fb: Μελίσματα
Ποδήλατο
Η Γεωργία και η Έλλη είχαν μεγάλη έμπνευση όταν άνοιξαν το Ποδήλατο! Το γέμισαν με χρώματα έντονα και έπιπλα που έφτιαξαν μόνες τους (τα φωτιστικά, τα τραπεζάκια, η μπάρα κ.ά. είναι από τα χεράκια τους), όπως και τα φαγητά σχεδόν όλα είναι χειροποίητα, αληθινή μπουκιά και απόλαυση, οι τυροκροκέτες, τα φαλάφελ (και σε σάντουιτς), το χούμους, η τηγανιά η μουσταρδάτη. Θα πιεις χύμα τσίπουρο και ρακί από την Κρήτη, μαστίχα, ρακόμελο, οινόμελο και μπίρες από ελληνικές μικρές ζυθοποιίες. Με συχνά live. Ενδυμίωνος 4 & Ζησιμοπούλου, Παλαιό Φάληρο, 213 0248821, fb: Ποδήλατο (εναλλακτικό καφενείο)
Σφήκα
Εναλλακτικό καφενείο που ανοίγει από τις 11 για καφέ, με περιβάλλον που σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα και μεζεδάκια, μερίδες και ποικιλίες που σε κάνουν να αγαπάς πιο πολύ το φαγητό και τη γλυκιά ζωή. Μεγάλη ποικιλία από οινόμελα, ρακόμελα, ρακές, τσίπουρα, μπίρες και όλα τα σχετικά, συχνά events με έντεχνο, ρεμπέτικο και ελληνικό ροκ και με τραπεζάκια έξω και μεγάλα παράθυρα για να παίρνεις τον αέρα σου. Οι φοιτητές έχουν έκπτωση 10% τις καθημερινές 12.00 - 18.00. Στρατηγού Κοντούλη 15, Κουκάκι, 210 9221341, fb: sfikapub
Θάλασσα Αιγάλεω City
Στέκι για ψάρι και καλή παρέα, από τα λίγα. Οι θαμώνες του έρχονται από πολύ μακριά για να φάνε την αλμύρα με σταμναγκάθι και θαλασσινά, το λιαστό χταποδάκι στη σχάρα, το γαύρο και το τηγανιτό καλαμαράκι του. Έχει φρέσκο ψαράκι (αυτή την εποχή θα ανακαλύψεις γαρίδες και καραβίδες που μυρίζουν θάλασσα) και τα απαραίτητα για να συνοδεύσεις τους τρομερούς ψαρομεζέδες του. Θα βρεις καταπληκτική ρακή από το Ηράκλειο της Κρήτης, 8 ετικέτες σε ούζο κι άλλες τόσες σε τσίπουρο (εκτός από το χύμα που έρχεται από την Καβάλα). Μοσχονησίων 13, Αιγάλεω, 210 5900185, fb: Θάλασσα Αιγάλεω City