Αρχειο

Recorded Memories

Μνήμες αναλογικές, όχι σε στικάκια!

Στέφανος Τσιτσόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πριν τα στικάκια και τους σκληρούς δίσκους, τότε που η αποταμίευση της ζωής και των εικόνων, της μνήμης και της Ιστορίας αποτυπώνονταν, στοκάρονταν και διασώζονταν στα αναλογικά φιλμ και σε χάρτινα εκτυπωμένα αρχεία. Κατέγραφαν το ορατό, αποθήκευαν το μέλλον, με έναν τρόπο πιο σύνθετο, υποκειμενικό, αλλά και -γιατι όχι;- «ανορθολογικό» με βάση τα σημερινά δεδομένα.

imageStefana Savic

Προσωπικά επιλεγμένες οπτικές γωνιές αφήγησης, ποικιλία τρόπων. Θραύσματα καταγεγραμμένης πραγματικότητας, καλλιτεχνικές ανασκαφές στο παρελθόν, απόψεις που δείχνουν αιρετικές, καθώς μερικές φορές τολμούν να αντιπαρατεθούν με την επίσημη ιστοριογραφία.

imageFani Zguro

Ατομικές δια-μεσολαβητικές τελετουργίες, που επαναφέρουν ένα πολλάκις τιθέν ερώτημα: μήπως ο φωτογράφος καλλιτέχνης δεν διαφέρει και πολύ από τον Ιστορικό, εφόσον ταξινομεί πηγές, συνθέτει μια αφήγηση και συναρμολογεί με τον τρόπο του τη συλλογική κουλτούρα της μνήμης;

imageΑνδρέας Τσονίδης

Είκοσι δύο καλλιτέχνες από 11 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με επιμελήτρια την Constanze Wicke συμμετέχουν στην έκθεση “Recorded Memories”, συμπαραγωγή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Μουσείο Φωτογραφίας Braunschweig.

imageMilomir Kovacevic

Πολιτικά τοπία σκηνικά, ίχνη εγκλήματος ανα-σκηνοθεσίες μικρών και μεγάλων, ατομικών και συλλογικών αφηγήσεων που συντάραξαν πρόσωπα και λαούς, εικόνες που δομούν αλλά και αναδομούν όσα ξέραμε για τις βαλκανικές γειτονιές μας.

imageΠάνος Κοκκινιάς

Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε πόσο εύστοχα για άλλη μία φορά το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης δηλώνει παρόν και επί των επάλξεων, προσφέροντας στην πόλη εικόνες υψηλών προδιαγραφών και συλλογιστικής. Αλλά θα το κάνω με περηφάνια και μεγάλη μου χαρά: ο διευθυντής του, Βαγγέλης Ιωακειμίδης, χρόνια τώρα μας έχει εκπαιδεύσει αλλά συνηθίσει να περιμένουμε από αυτόν τα καλύτερα.

Recorded Memories-Καταγεγραμμένη Μνήμη

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης/ Αποθήκες & Γραφεία Στρατού, Α' Προβλήτα, λιμάνι

Έως 18 Μαΐου.

imageSaso Stanojkovik

imageΜαριάννα Χριστοφίδου

imageMichele Bressan