- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σκέψου πόσα έχουν αλλάξει στις ζωές μας τα τελευταία 20 –ας πούμε- χρόνια. Πόσο εξελίχθηκε η τεχνολογία, πόσα καθημερινά χρηστικά αντικείμενα πετάχθηκαν και πόσα αντικαταστάθηκαν, πόσα δεν είχαμε φανταστεί ότι θα υπάρχουν και πόσα από αυτά μας έχουν γίνει απαραίτητα. Έχουμε γίνει έρμαια του καταναλωτισμού και της τεχνολογικής ανάπτυξης; Υπερβολές! Απλώς συνηθίσαμε στις αλλαγές και τις εξελίξεις και προσαρμοζόμαστε εύκολα σε ό,τι νέο, θα πεις. Κάνουμε τις ζωές μας όμως ευκολότερες;
Για να δούμε, πως θα ήταν χωρίς...
1)Smartphones: η προέκταση των χεριών μας όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τα έξυπνα κινητά, όλο και περισσότεροι. Κινητό τηλέφωνο, ταχυδρομείο μηνυμάτων, φωτογραφική μηχανή, video camera, το ψηφιακό μας αρχείο, ημερολόγιο, σημειωματάριο, ραδιόφωνο, αρχείο μουσικής, ξυπνητήρι, αριθμομηχανή και τόσα άλλα, όλα σε μια συσκευή που δεν αφήνουμε σε ησυχία όλη μέρα (και νύχτα)
2)Tablets, laptops, pc: όλες οι υπόλοιπες συσκευές όπου δουλεύουμε, γράφουμε, διαβάζουμε, παρακολουθούμε, αποθηκεύουμε, επεξεργαζόμαστε, μεταφέρουμε, στέλνουμε και λαμβάνουμε και η λίστα με τις λειτουργίες δεν έχει τελειωμό.
3) Emails: ή αλλιώς το τιμημένο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που του αλλάζουμε τα φώτα ολημερίς. Αναρωτήθηκες ποτέ πόσον καιρό θα έπαιρνε αν έπρεπε με όλους αυτούς τους συνεργάτες που επικοινωνείς, τα «γράμματα» να φεύγουν ταχυδρομικώς; Πόσες ώρες θα είχαν περάσει για να φτάσει το μήνυμα στην άλλη άκρη του κόσμου; Πόσα από αυτά θα είχαν χαθεί ή καταστραφεί; Πως θα ήταν αν αντί για το «πέρασέ τα μου σ’ ένα email» λέγαμε: «πέρασέ τα μου από το αριστερό ποδαράκι ενός λευκού περιστεριού και στείλ’τα μου στον 2ο όροφο στο 3ο γραφείο, μην περιμένω μωρέ τον ταχυδρόμο, μου τέλειωσαν και τα γραμματόσημα!».
4)Εφαρμογές (applications): λειτουργούν σε όλες τις παραπάνω συσκευές και είτε online είτε offline, βγαίνουν κάθε μέρα στην αγορά εκατοντάδες από αυτές για ό,τι βάζει (και δε βάζει) ο νους μας! Εφαρμογές που αναγνωρίζουν τουςήχους, εφαρμογές που σε κοιμίζουν και σε ξυπνάνε, εφαρμογές που κλείνεις τα εισιτήρια σου και κάνεις και check in κλείνεις και ταξί να σε πάρει απ’το αεροδρόμιο, κλείνεις και τον οδηγό να είναι ψηλός μελαχρινός με μούσια (γούστα είναι αυτά!), εφαρμογές που παίζεις live μπιρίμπα με έναν Κινέζο, έναν Ρώσο κι έναν Άραβα (αν είσαι Πόντιος γίνεσαι και ανέκδοτο!!) εφαρμογές που εφαρμόζουν το εφαρμοσμένο και διευκολύνουν να εφαρμόσεις το ανεφάρμοστο! Αντικειμενικά, έχουμε τουλάχιστον 15 από δαύτες ο καθένας σε κάθε συσκευή.
5)Internet: και πως δουλεύουν οι εφαρμογές και τα emails, και τα videos και τα social media και οι μουσικές και οι αναζητήσεις μας για ό,τι μας κατεβαίνει στο κεφάλι; Μέσω της σύνδεσής μας στο διαδίκτυο. Το «δεν έχω internet» μας τρομάζει πιο πολύ πια απ’το «δεν έχω λεφτά»! Φυσικά στην κατηγορία αυτή ανήκει και το Wifi, δηλαδή η ασύρματη σύνδεση στην οποία ζητάμε κωδικό πρόσβασης στο καφέ, στο εστιατόριο, στο σπίτι ενός φίλου, στα μαγαζιά, στα γραφεία των συνεργατών- επί Σαμαρά και στις πλατείες χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία βέβαια-!
6)Τηλεόραση: παλιά ανακάλυψη θα μου πεις, αλλά πλέον είναι εμπλουτισμένη με: εγχώρια κανάλια, συνδρομητικά κανάλια, αθλητικά κανάλια, μουσικάκανάλια, με ταινίες, με σειρές, ιστορικά και περιβαλλοντικά, δημοσιογραφικά και ψυχαγωγικά, παιδικά κανάλια, απαγορευμένα κανάλια- το λιγότερο μια τηλεόραση είναι ανοιχτή σε κάθε σπίτι όλη μέρα. Ακόμα και όταν λείπουμε, ακόμα και όταν δεν παρακολουθούμε καν, η tv εκεί! Τα βράδια δε, βλέπουμε το ίδιο πρόγραμμα, σε τρία διαφορετικά δωμάτια από τρεις τηλεοράσεις και όταν θέλουμε να σχολιάσουμε πάμε τρέχοντας στον δίπλα λέγοντας «Είδες; Είδες;» ! Ε ό,τι είδες κι εσύ, είδε! (μα τι ξαφνική αγοραφοβία μας πιάνει και δεν καθόμαστε όλοι μαζί, δεν μπορώ να καταλάβω)
Σκέψου όμως ξανά... Είναι η τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου ή οι άνθρωποι βρεθήκαμε στην υπηρεσία της τεχνολογίας και «τεχνο-πυρπολούμε» τις ζωές μας ανελέητα;