Αρχειο

Το SolidarityNow εγκαινιάζει το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας

Ολοκληρωμένες υπηρεσίες νομικής υποστήριξης και ιατρικές υπηρεσίες για όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
91143-183722.jpg

Το SolidarityNow είναι ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων στην Ελλάδα που συνεργάζονται για να βοηθήσουν αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, το SN υποστηρίζει ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και δημιουργεί Κέντρα Αλληλεγγύης - χώρους στους οποίους μπορούν να συγκεντρώνονται όσοι πλήττονται από την κρίση και να βρίσκουν λύσεις στα κοινά τους προβλήματα.

Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζει αδιακρίτως όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, παρέχοντας: υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, νομική συμβουλευτική υποστήριξη, εκπαίδευση και συμβουλευτική για την εξεύρεση εργασίας, υποστήριξη παιδιών και οικογενειών. Πρωταρχικός στόχος του SolidarityNow, μέσω της λειτουργίας των Κέντρων Αλληλεγγύης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, είναι να υποστηρίξει όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη λόγω της κρίσης, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες που μπορούν να έχουν ένα ευρύ και θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους και την ελληνική κοινωνία. Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας αποτελεί μια πρωτοβουλία του δικτύου Open Society Foundations και του SolidarityNow και πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη που προέρχεται από τις χώρες της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λίχτενσταϊν, και λειτουργεί σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.

image

Το SolidarityNow αποτελεί μια πρωτοβουλία συνεργατικής χρηματοδότησης, η οποία συγκεντρώνει, τόσο μικρές δωρεές από ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, όσο και μεγαλύτερες συνεισφορές από φιλανθρωπικούς φορείς και ιδιώτες, με κεντρικό στόχο τη στήριξη των πολιτών και κατοίκων της χώρας μας που εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης δυσκολεύονται να απαντήσουν στις σύγχρονες προκλήσεις. Ο οργανισμός στηρίζεται από φιλανθρωπικούς φορείς και ιδιώτες, καθώς και από τα EEA Grants and Norway Grants. Καμία δράση του SN δεν χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο. Τα EEA Grants and Norway Grants αποτελούν έναν φορέα, μέσω του οποίου τα κράτη της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας συνδράμουν μέσω δωρεών, στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων που συναντώνται στις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο εν λόγω φορέας πραγματοποιεί δωρεές προς άλλους οργανισμούς (ΜΚΟ, ιδιωτικούς-δημόσιους φορείς) σε ευρωπαϊκά κράτη που έχουν αποδεδειγμένα ανάγκη για την υλοποίηση ουσιαστικών προγραμμάτων, τα οποία αποσκοπούν στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Από την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του, εδώ και περίπου δύο χρόνια, το SN έχει υλοποιήσει με επιτυχία σημαντικά projects, που έχουν ήδη συμβάλλει θετικά στη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας εν μέσω κρίσης. Εκτός από τη λειτουργία δύο Κέντρων Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη και Αθήνα, έχει χρηματοδοτήσει, ανάμεσα σε άλλα, προγράμματα για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας στην Ελλάδα, την παροχή θέρμανσης, ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους στην Κεφαλονιά και προσφορά ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα προς μετανάστες και πρόσφυγες που φθάνουν στα νησιά του Αιγαίου.

Σκοπός των Κέντρων Αλληλεγγύης, συμπεριλαμβανομένου και του Κέντρου Αλληλεγγύης της Αθήνας που λειτουργεί στο ιστορικό κτίριο του Φρουραρχείου, απέναντι από το Σταθμό Λαρίσης, είναι να προσφέρουν δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πολίτες που έχουν ανάγκη, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, μέσα από τη συνεργασία με ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), αλλά και τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Αποστολή των ΚΑ είναι να εστιάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες της τοπικής κοινότητας στην οποία βρίσκεται και αναπτύσσει τις δράσεις του, δίνοντας ρεαλιστικές και άμεσης εφαρμογής λύσεις στα επείγοντα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα των πολιτών.

Οι υπηρεσίες σε όλα τα ΚΑ απευθύνονται σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, Έλληνες πολίτες ή μετανάστες που κατοικούν στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και έχουν ανάγκη. Επιπλέον, τα ΚΑ αποσκοπούν να υποστηρίξουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς, οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο στη χώρα μας.

image

Μέσα από τη συνεργασία με τις ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS, το ΚΑ στο Φρουραρχείο προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες νομικής υποστήριξης και ιατρικές υπηρεσίες, αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, η ΑΡΣΙΣ είναι υπεύθυνη για το τμήμα νομικών υπηρεσιών του ΚΑ, προσφέροντας συμβουλευτική υποστήριξη στους πολίτες για θέματα προστασίας καταναλωτών, θέματα κοινωνικής ασφάλειας και πρόνοιας, καθώς και για ζητήματα ασφαλιστικά, ποινικού δικαίου, καθώς και ρύθμισης χρεών από πιστωτικές κάρτες, υποθήκες και ακίνητα. Αντίστοιχα, η PRAKSIS είναι υπεύθυνη για το τμήμα ιατρικής υποστήριξης του ΚΑ, παρέχοντας στο κοινό δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και υπηρεσίες ψυχολογικής συμβουλευτικής υποστήριξης.

Πέραν της νομικής και ιατρικής υπηρεσίας, το ΚΑ στο Φρουραρχείο περιλαμβάνει επιπλέον:

- 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας (11525) για τους πολίτες, με στόχο να προσφέρει την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη σε θέματα κοινωνικής συμπεριφοράς, αλλά και θέματα που απασχολούν περισσότερο τη νέα γενιά και τους εφήβους (π.χ. σχέσεις με γονείς, συμμαθητές, το άλλο φύλο, ναρκωτικά, σεξουαλική συμπεριφορά, κτλ).

- Δημιουργικό χώρο φύλαξης μικρών παιδιών και παιδότοπο

- Υπηρεσία υποστήριξης άνεργων πολιτών για εύρεση εργασίας.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 19 Μαρτίου, από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του SolidarityNow κ. Στέλιο Ζαββό, μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη, την Ingrid Schulerud, Πρέσβειρα του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας και Εκπρόσωπο των ΕΕΑ Norway Grants, και τον κ. Jordi Vaquer, Διευθυντή του Open Society Foundations για την Ευρώπη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ