- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πόνοι μέσης και φυσικοθεραπεία
Αποφασίσαμε να μάθουμε τα πάντα μιλώντας με το χειροπρακτικό-φυσικοθεραπευτή Δημήτρη Κοντογεώργο-Βλάχο
«Πόνοι στη μέση». Τα δεδομένα δείχνουν ότι το 50% των ανθρώπων στην ηλικία των 20 έχει ήδη εμπειρία οσφυαλγίας, ενώ στην ηλικία των 60, το ποσοστό αυξάνεται στο 80%. Ο πιο συνηθισμένος και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η φυσικοθεραπεία. Αποφασίσαμε να μάθουμε τα πάντα μιλώντας με το χειροπρακτικό-φυσικοθεραπευτή Δημήτρη Κοντογεώργο-Βλάχο.
Η οικογένειά του μετράει τρεις γενιές φυσικοθεραπευτών, ξεκινώντας από τον προπάππου του, το χειροπρακτικό Αθανάσιο Κοντογεώργο-Βλάχο, ο οποίος άρχισε την επιτυχημένη του πορεία στην αποκατάσταση καταγμάτων και προβλημάτων μέσης το 1912 στη Μεταμόρφωση. Σήμερα, οι απόγονοί του ακολουθούν ακριβώς την ίδια μέθοδο, η οποία έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή.
Υπάρχει τρόπος πρόληψης των προβλημάτων της μέσης;
Σαφώς και υπάρχει και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη πρόληψη. Βελτιώνοντας τη στάση του σώματος, τον τρόπο που καθόμαστε ή σηκώνουμε κάποιο βάρος και βάζοντας τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά μας, μειώνουμε σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στη μέση.
Ενδεικτικά μερικοί τρόποι πρόληψης:
Σωστή θέση καθίσματος: πρέπει τα γόνατα να βρίσκονται σε ορθή γωνία ώστε να στηρίζουν το κάτω μέρος της μέσης, και τα πόδια σας να πατάνε ίσια στο πάτωμα. Αποφεύγετε να ξαπλώνετε μπρούμυτα, γιατί έτσι πιέζετε τον αυχένα και το κάτω μέρος της μέσης.
Σπρώχνετε ή τραβάτε ένα αντικείμενο αντί να το σηκώνετε.
Διακόπτετε με συχνά διαλείμματα την ορθοστασία σας.
Κόψτε το κάπνισμα γιατί αφυδατώνει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
Πίνετε πολλά υγρά.
Διατηρήστε το βάρος σας και αν είστε υπέρβαροι προσπαθήστε να αδυνατίσετε.
Αποφεύγετε τα ψηλά τακούνια.
Αποφεύγετε κλιματισμό και ανεμιστήρα, γιατί μπορούν να προκαλέσουν σπασμούς των μυών που στηρίζουν τη μέση.
Αποφεύγετε τα αθλήματα: α) με στροφική καταπόνηση (π.χ. ποδόσφαιρο) β) με έντονη κινητική ενέργεια (π.χ. μπάσκετ) γ) με εμβολοειδή καταπόνηση (π.χ. ιππασία ) δ) με κάθετη φόρτιση οσφύος (π.χ. άρση βαρών).
Προτιμήστε την κολύμβηση, το περπάτημα, το ελαφρό τρέξιμο, την ποδηλασία.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουμε και επιβαρύνουμε τη μέση μας;
Καθημερινά κάνουμε πολλά που την επιβαρύνουν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, όπως είναι η πολύωρη καθιστική ζωή (εργασία) ή η ορθοστασία, οι πολλές ώρες οδήγησης, η λάθος στάση ύπνου, η γυμναστική χωρίς ζέσταμα των μυών και οι απότομες κινήσεις κορμού. Ωστόσο, το συχνότερο λάθος γίνεται κατά τη διάρκεια άρσης βάρους. Ο σωστός τρόπος είναι να σκύβουμε πάντα με λυγισμένα γόνατα και τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά, κρατώντας το αντικείμενο που σηκώνουμε κοντά στο σώμα.
Ποιες ηλικίες είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα μέσης;
Τα προβλήματα μέσης συναντώνται συχνότερα σε άτομα που διανύουν τη 4η και 5η δεκαετία της ζωής τους. Ωστόσο ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι χειρωνακτικές εργασίες, καθώς και η καθιστική ζωή φέρνουν αντιμέτωπες με τα προβλήματα μέσης ολοένα και νεαρότερες ηλικίες.
Υπάρχουν τυχόν ενδείξεις που μπορεί να προσέξει κάποιος και να καταλάβει ότι πρέπει να επισκεφτεί το γιατρό, πριν φτάσει στο σημείο να πονάει;
Εκτιμάται ότι το 80% των ανθρώπων θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο οσφυαλγίας κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο πολλές φορές ένας πόνος χαμηλά στη μέση υποχωρεί μέσα στις πρώτες 2-3 μέρες. Από εκεί και πέρα, αν τα συμπτώματα εξακολουθούν, η επίσκεψη στον χειροπρακτικό είναι απαραίτητη καθώς εκείνος θα αποφασίσει για τη θεραπεία που θα ακολουθηθεί.
Αντιμετωπίζονται όλα τα είδη προβλημάτων μέσης με φυσιοθεραπεία;
Η χειροπρακτική είναι χρήσιμη σε κάθε περίπτωση καθώς βοηθάει στη μείωση του πόνου, στη βελτίωση της κινητικότητας, της δύναμης και στην αντίληψη της συμπεριφοράς της σπονδυλικής μας στήλης στις εκάστοτε στάσεις και κινήσεις.
Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί κάποιος για να κάνει φυσιοθεραπεία;
Βασική προϋπόθεση είναι η ενόχληση, μικρή η μεγάλη. Η χειροπρακτική ενδείκνυται σε όλες τις φάσεις. Είτε ως ανακούφιση από τον πόνο, είτε ως θεραπεία της πάθησης. Οι συνεδρίες έχουν ως στόχο να ξαναβρεί πλήρως ο ασθενής την κινητικότητά του χωρίς ενοχλήσεις.
Πόσες συνεδρίες ή πόσο χρονικό διάστημα θεραπείας είναι το περισσότερο που μπορεί να χρειαστεί κάποιος και σε ποιες περιπτώσεις;
Ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται πάντα ανάλογα με την περίπτωση και την πάθηση του ασθενούς. Τελικός στόχος είναι η ανακούφιση από τους πόνους, η εκμάθηση των σωστών τρόπων στάσης, βάδισης, καθίσματος και η εκγύμναση των αρμόδιων κατά περίπτωση μυών. Οι περιπτώσεις όπου ο πόνος στη μέση φτάνει να επηρεάζει και το πόδι, η γνωστή οσφύ-ισχιαλγία (μούδιασμα- πάρεση μερική), χρειάζονται σίγουρα περισσότερο χρόνο αποθεραπείας.
Από τα περιστατικά που αναλαμβάνετε, ποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζετε συχνότερα;
Είναι συνήθως εργαζόμενοι γραφείων που λόγω της καθιστικής φύσης της εργασίας τους και της κακής στάσης του σώματός τους επιβαρύνουν τη μέση τους και αντιμετωπίζουν καθημερινούς πόνους. Δεν λείπουν βεβαία και οι περιπτώσεις αθλητικών κακώσεων σε αθλητές, ασθενείς καθώς και ηλικιωμένοι με προβλήματα λόγω στοιχείων εκφυλισμού στη σπονδυλική τους στήλη.
Με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος πρακτικά στην καθημερινότητά του να συνδράμει στην αποθεραπεία;
Μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά οι διατάσεις στο ξεκίνημα της μέρας και η σωστή εκγύμναση των μυών που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη (κοιλιακοί και ραχιαίοι) με ασκήσεις προσαρμοσμένες στη φάση του πόνου.
Τι πιστεύετε πως πρέπει να προσέχουν όσοι εργάζονται πολλές ώρες ημερησίως καθιστοί;
Η θέση εργασίας μας θα πρέπει να είναι με τη πλάτη του καθίσματος σε ορθή γωνία και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να σηκωνόμαστε να κάνουμε μερικούς βηματισμούς έτσι ώστε να αποφορτίζεται η περιοχή της μέσης.
Η γυμναστική βοηθάει; Ποιες ασκήσεις μπορεί να ωφελήσουν και ποιες να επιδεινώσουν το πρόβλημα;
Τα ελευθέρα βάρη καθώς και η έντονη άθληση είναι απαγορευτικά. Ενδείκνυνται κυρίως ασκήσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των στηρικτικών μυών της σπονδυλικής στήλης, των ραχιαίων, των κοιλιακών, ήπιας μορφής αερόβια άσκηση, κολύμβηση και πάντα στο τέλος διατάσεις χαλάρωσης της περιοχής.
* Ο Δημήτρης Κοντογεώργος-Βλάχος εργάζεται στο θεραπευτήριο Βλάχου, Αναγεννήσεως 5, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2799433, www.blaxostherapy.gr