Αρχειο

Οι τελευταίοι κρασάδες της Αθήνας

Το κρασάδικο του Κορωναίου στην οδό Λένορμαν είναι το ιδανικό μέρος για να αγοράσεις αγνό χύμα κρασί

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 517
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90576-203573.jpg

Οι τελευταίοι κρασάδες της Αθήνας βρίσκονται στην οδό Λένορμαν, απέναντι από το πρώην Καπνεργοστάσιο, ανάμεσα στον Κολωνό και την Κολοκυθού, ίσως το πιο εξοχικό μέρος που έχει απομείνει στα όρια του Δήμου Αθηναίων (εδώ, εξάλλου, είναι και το τελευταίο μποστάνι της Αθήνας, του Ζέρβα).

image

Πρόκειται για την οινοποιία Κορωναίου. Κάποιος μακρινός προπάππος έμαθε την τέχνη στη Σαντορίνη, στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Πέτρος Κορωναίος ξεκίνησε αυτή την επιχείρηση το 1938 στην Αθήνα (οδός Χίου αρχικά, στον Άγιο Παύλο) και από το 1950 τη μετέφερε στη Λένορμαν. Είναι ένας βιομηχανικός χώρος με σύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά στο ίδιο παλιό οικόπεδο, με την ίδια πέτρινη μάντρα και τις ελιές γύρω γύρω.

image

Εδώ τα αδέρφια Μιχάλης και Νατάσα Κορωναίου (τρίτη γενιά στην ίδια επιχείρηση) φτιάχνουν τα ξακουστά κρασιά τους. Παίρνουν τα σταφύλια από τα Μεσόγεια της Αττικής, τη Βοιωτία, τη Νεμέα και, βέβαια, από το ιδιόκτητο αμπέλι τους στη γενέτειρα Σαντορίνη. Οι ποικιλίες τους είναι σαββατιανό, ροδίτης, αγιωργίτικο, μοσχοφίλερο. Πουλάνε λιανικά στη γειτονιά ή σε οποιονδήποτε έρχεται και τους ζητάει, αλλά και χοντρικά σε ταβέρνες, εστιατόρια και κάβες – πολύ σπάνια σε χοντρέμπορους. Πουλάνε επίσης μούστο και τσίπουρο, ενώ εμπορεύονται και δρύινα βαρέλια.

image

Το κρασάδικο του Κορωναίου είναι το ιδανικό μέρος για να αγοράσει κανείς αγνό κρασί για οποιαδήποτε μεγάλη κοινωνική εκδήλωση οργανώνει, αλλά και για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με το είδος και την ποσότητα. Οι λιανικές αρχίζουν από 1,5 και φτάνουν τα 3 ευρώ το λίτρο.

INFO: Οινοποιία Κορωναίου Λένορμαν και Κρέοντος 23-25, απέναντι από το παλιό Καπνεργοστάσιο (Βιβλιοθήκη της Βουλής), 210 5123709, http://koronaios-winery.gr/el.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ