Αρχειο

Σχολή («Ιερού») Γάμου στον Έβρο!

Σχολείο ορθού γάμου στην Αλεξανδρούπολη; Ο μητροπολίτης ιδρύει, ο Δημήτρης Φύσσας σχολιάζει.

Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σχολή γάμου δημιουργεί στον Έβρο ο τοπικός μητροπολίτης  της ορθόδοξης εκκλησίας. Αιτίες: η φθορά των γαμήλιων σχέσεων, η αύξηση των διαζυγίων και η διάδοση του πολιτικού γάμου (έχουν πλέον σχέση 1: 3 με τους θρησκευτικούς). Σκοπός: η προετοιμασία των (νέων κατά βάση) ζευγαριών για έναν ορθό (θρησκευτικό βεβαίως) γάμο. Μέσο: τα ανάλογα ηθικά και συναφή μαθήματα (εφημερίδες της 30.09.2010). 

Αφήνω στην άκρη το θέμα των διαζυγίων ως προς την ουσία του. Αφήνω επίσης ασχολίαστο το ότι ο δεσπότης θεωρεί πρόβλημα τον πολιτικό γάμο (και στα δύο έχω άποψη, αλλά προτιμώ να επικεντρωθώ αλλού). Μειδιώντας ελαφρά (ή και λιγότερο ελαφρά), σκέφτομαι ότι η ίδρυση μιας τέτοιας σχολής από το συγκεκριμένο φορέα αποτελεί άκρως αντιφατική ενέργεια.

Ένας δεσπότης της ορθόδοξης εκκλησίας είναι a priori άγαμος- τι μπορεί συνεπώς να ξέρει από γάμο, σεξ, κοινή οικονομία, μεγάλωμα παιδιών, συμβίωση, απιστίες, συζυγική ανία, διαζύγια και τα συναφή; Το ίδιο και όλοι οι ιερωμένοι της κάστας του από αρχιμανδρίτης (τι λέξη κι αυτή. Αρχηγός μαντριού!) και πάνω-  ενώ οι απλοί παπάδες, αν είναι παντρεμένοι, δεν εξελίσσονται ιεραρχικά. Για σκέτους καλόγερους ή καλόγριες, το σεξ κι  ο γάμος είναι βαρύτατα αμαρτήματα, ασυμβίβαστα με την ιδιότητά τους. Αλλά και ο άνθρωπος από τον οποίο ξεκίνησε η θρησκεία -που αργότερα την ονόμασαν χριστιανισμό- ο Ιησούς Χριστός δηλαδή, κατά τα ίδια τα επίσημα χριστιανικά βιβλία, όχι μόνο δεν παντρεύτηκε ποτέ, όχι μόνο δεν άφησε απογόνους, όχι μόνο δεν ερωτεύτηκε, όχι μόνο δεν είχε σεξουαλική ζωή, αλλά και ο ίδιος γεννήθηκε από τη λεγόμενη «άμωμο» σύλληψη- ήγουν άνευ σεξ. 

Συνεπώς, αφού η ερωτική αγνότητα είναι βασικότατο χαρακτηριστικό της χριστιανικής θρησκείας κι αφού ο γάμος εξ ορισμού περιλαμβάνει και σεξ, οι τελευταίοι που «δικαιούνται διά να ομιλούν» περί του θέματος ή να ιδρύουν «σχολείο γάμου (ακούς εκεί σχολείο γάμου!) είναι οι άσχετοι και ασύμβατοι με το θέμα, οι πάναγνοι» (τουλάχιστον θεωρητικά) ορθόδοξοι ιεράρχες.

Τηρουμένων των αναλογιών, είναι σα να ιδρύει  ο Χίτλερ ένα σχολείο ορθής εβραϊκότητας, ο Στάλιν σχολείο φιλελευθερισμού, ο Κιμ ο Γ΄ της Κορέας σχολείο αντινεποτισμού, η Σιμόν ντε Μποβουάρ σχολείο φαλλοκρατίας, ο Μέγας Αλέξανδρος σχολείο αντιιμπεριαλισμού και η Θύρα 21 σχολείο παναθηναϊκοφροσύνης.

Υ.Γ. Υπενθυμίζω ότι ο Παύλος λέει «δεν υπάρχουν δίκαιοι, ούτε ένας» και «Όποιος δει μια γυναίκα ερωτικά έχει ήδη αμαρτήσει». Άρα τι καθόμαστε και συζητάμε (…).

d.fyssas@gmail.com